Επεισοδιακή διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΕ

ΕΦΟΔΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ – ΚΡΑΤΗΣΑΝ «ΟΜΗΡΟ» ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ

Ένταση επικράτησε το πρωί στα Προπύλαια, όταν στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίστηκε ομάδα περίπου 40 φοιτητών, διακόπτοντας τη συνεδρίαση του οργάνου και κρατώντας «όμηρο» τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη.

Τόσο ο πρύτανης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου παρέμειναν αποκλεισμένα επί περίπου μία ώρα στην αίθουσα, από τους φοιτητές που ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με το αίτημα να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.

Οι φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα και αποκλείοντας την είσοδο, με τον πρύτανη να τους καλεί να αποχωρήσουν, καθώς βρίσκονται μέσα παράνομα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, ότι θα υποβάλει μήνυση.

Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος δήλωναν αποφασισμένοινα κρατήσουν «ομήρους» τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο.

Μάλιστα, ο κ.Φορτσάκης προσπάθησε κάποια στιγμή να αποχωρήσει από την αίθουσα, ωστόσο δεν τού επετράπη η έξοδος από τους φοιτητές.

Τελικά, λίγη η ώρα αργότερα και εν μέσω τεταμένου κλίματος η πόρτα άνοιξε και οι συγκλητικοί αποχώρησαν, ενώ πλέον θα εξετάσουν πότε θα επαναληφθεί η συνεδρίαση.

Πριν από τη επεισοδιακή, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση, ο κ.Φορτσάκης είχε ζητήσει να συμμετάσχουν ένας ή δύο φοιτητές από κάθε φοιτητικό σύλλογο ως εκπρόσωποι, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν, κάτι το οποίο δεν έπραξαν οι φοιτητές.

Στο επίκεντρο της Συγκλήτου βρίσκονταν μεταξύ άλλων τα φλέγοντα θέματα της φύλαξης των Πανεπιστημίων, αλλά και της καθαριότητας, όπως δήλωσε στο Mega, ο αντιπρύτανης, Αντώνης Καλοκαιρινός.

Από την πλευρά τους, όπως δήλωσε στον ίδιο σταθμό, ένας από τους φοιτητές, είχαν ζητήσει να συνεδριάσει η σύγκλητος παρουσία τους, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, αναφορικά με τα θέματα της διαγραφής, την καθαριότητα, τα αποθεματικά και την πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης των πανεπιστημίων.

Η σπίθα που άναψε το φιτίλι
Η ένταση στα Προπύλαια πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία.

Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί αρκετές ημέρες, προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια.

Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Οι πρυτανικές αρχές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα, σημείωναν ότι «η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, ένα τέτοιο παράδειγμα (παραβίασης της νομιμότητας). Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους».

Τόνιζαν επίσης ότι «οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, εκτός από ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα, προϋποθέτει ανοικτά μυαλά και χώρους πραγματοποίησής του, και την κοινή εγγύηση ότι όλοι οι διαλεγόμενοι ξέρουν έμπρακτα να σέβονται τους Νόμους και βασικές αρχές της δημοκρατίας».

Οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για αύριο Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr