Ανακοίνωση του Ε.ΣΥ.Ν., για μέτρα προστασίας των εξαρτημένων

Λάβαμε από το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ανακοίνωση σχετική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαρτημένοι και  τις υποχρεώσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπισή των κινδύνων που τους περιβάλλουν, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, με την έξαρση και πανδημία του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στην ανακοίνωση και τα παρακάτω:

“Οι πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα μας αλλά και διεθνείς αλλά και διεθνείς δημοσιεύσεις, η πλειοψηφία των εξαρτημένων είναι πολύ πιο ευάλωτοι στα συμπτώματα του κορονοϊού.

Καταρχάς, πολλοί χρόνιοι χρήστες, είτε έχουν απεξαρτηθεί, είτε βρίσκονται στην απεξάρτηση, είτε είναι ακόμα εξαρτημένοι, έχουν παρουσιάσει μόνιμες βλάβες σε ευαίσθητα σωματικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μόνιμες θεραπείες πολλές εκ των οποίων είναι ανοσοκατασταλτικές.

Οι εν ενεργεία χρήστες, ιδιαίτερα κάνναβης, οπιοειδών και μεθαμφεταμινών, όπως είναι το sisa κινδυνεύουν να περιέλθουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή καθώς αυτές οι κατηγορίες ναρκωτικών (που είναι από τις πιο συχνές μεταξύ των εξαρτημένων) επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει και ο κορονοϊός”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε.ΣΥ.Ν.