Γράμμα προς τους γονείς του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, από τον Διευθυντή και τους Δασκάλους του

Αγία Βαρβάρα, 3 Απρίλη 2020

Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες του σχολείου μας

Αγαπημένοι μας μαθητές και μαθήτριες,

Πρώτα από όλα ελπίζουμε αυτό το γράμμα να σας βρίσκει όλους  καλά στην υγεία σας, εσάς κι όλους τους δικούς σας!  Έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που ο ερχομός ενός «αόρατου επισκέπτη» έκλεισε με ξαφνικό τρόπο τα σχολεία κι άλλαξε απότομα – από τη μια στιγμή στην άλλη – τις ζωές μας. Ζούμε όλοι μαζί – αλλά ο καθένας χωριστά στο σπίτι του, γιατί έτσι πρέπει, όπως τονίζουν οι ειδικοί – πρωτόγνωρες συνθήκες, μία αχαρτογράφητη δοκιμασία.

   Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το άγνωστο και αβέβαιο περιβάλλον έχει συμβεί μία τεράστια και πρωτόγνωρη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπρεπε να βρεθούν λύσεις για παρά πολλά τεχνικά προβλήματα και μεθοδικά, διδακτικά ζητήματα από το Υπουργείο Παιδείας, από τα σχολεία και από τους δασκάλους. Εκατοντάδες ερωτήσεις για τις οποίες οι απαντήσεις έρχονται σιγά σιγά. Η μετάβαση από τη μια πραγματικότητα στην άλλη δεν είναι εύκολη.  Η Ανάγκη όλων μας να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και να λειτουργούμε σαν Ομάδα, σαν Κοινότητα είναι αυτή που μας δίνει δύναμη να αντιμετωπίζουμε και να νικάμε καθημερινά ένα σωρό εμπόδια, προκειμένου να είμαστε δίπλα σας, έστω και από απόσταση.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της περιόδου κινήσαμε μια προσπάθεια εύρεσης των e–mail των οικογενειών προκειμένου να ανοίξετε λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και κατόπιν να γίνετε μέλη στις ψηφιακές τάξεις. Ο αριθμός αυτός πλέον αγγίζει τα δύο τρίτα του σχολείου και καθημερινά αυξάνεται, αφού μπαίνουν κι άλλα μέλη στο ΠΣΔ. Το ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν οικογένειες που είτε δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε τον εξοπλισμό για να ανταποκριθούν σε αυτήν την πραγματικότητα. Το μυαλό μας είναι σε αυτούς για να βρούμε τρόπους να επικοινωνούμε μαζί τους.

  Πλέον έχουμε αναπτύξει όλες τις ψηφιακές τάξεις του σχολείου μας, τις οποίες θα βρείτε στο τέλος αυτού του γράμματος. Σε αυτές θα αναρτούμε ασκήσεις και δραστηριότητες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ενώ καθημερινά μέσα από τον «τοίχο» τους μπορούν να συνομιλούν τα μέλη κάθε τάξης. Το ζωτικό για όλους μας είναι να μην χαθεί στιγμή η Επικοινωνία του σχολείου με την οικογένεια.  Σαφής Οδηγία του Υπουργείου Παιδείας & του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου: Δεν προχωράμε στην ύλη των μαθημάτων. Προτεραιότητά μας να υποστηρίξουμε τους μαθητές μας με κάθε είδους δραστηριότητες π.χ. ταινίες, εικονικές ξεναγήσεις σε μουσεία, ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια, e-books κλπ

   Στην πορεία των εξελίξεων προέκυψε και το ενδεχόμενη της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (δηλαδή να επικοινωνούμε μέσω κάμερας), που αυτήν την εποχή τρέχει για τους μαθητές του Λυκείου, κυρίως της Γ’ Τάξης ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουμε αυτές τις ημέρες κωδικούς από το Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα αυτό για να δούμε τις δυνατότητες και το ενδεχόμενο να υλοποιήσουμε και τέτοια εκπαιδευτική διαδικασία, εάν αυτή η κρίση κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, μην ξεχνάμε και τα μαθήματα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης,  όπου κάθε πρωί από το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ 2) παρουσιάζονται ενδιαφέροντα τηλεοπτικά μαθήματα για όλες τις τάξεις.

Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες,

Αγαπημένοι μας μαθητές και μαθήτριες,

Όσο διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη δοκιμασία Εμείς θα είμαστε δίπλα σας γιατί αυτή είναι και δική μας Ανάγκη. Σας υποσχόμαστε ότι θα επιστρέψουμε στην «Αγία Καθημερινότητα» του Σχολείου της Καρδιάς μας! Το κρίσιμο είναι όταν θα χτυπήσει πάλι το πρώτο κουδούνι να είμαστε όλοι παρόντες στην αυλή μας! Πρέπει να βγούμε όλοι μέσα από αυτήν την κατάσταση Σώοι και πιο Δυνατοί!

Οι Δάσκαλοι, Οι Δασκάλες σας κι ο Διευθυντής του Σχολείου

Οι Ψηφιακές Τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας