Πρωτόγνωρα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και μπορεί οι περισσότεροι Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό να έχουν συμμορφωθεί με αυτά, ωστόσο, αρκετοί επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να φύγουν από τις πόλεις προς τα χωριά και τα νησιά της Ελλάδας, ενόψει και της αργίας της 25η Μαρτίου που έρχεται.
Οι μετακινήσεις αυτές φαίνεται να ανησυχούν τις αρμόδιες αρχές και σε ένα πιο ευρύ επίπεδο που αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.
Ανησυχία στα νησιά για την εξάπλωση του κορωνοϊού
Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις όμως προς χωριά, νησιά και άλλες περιοχές, λίγο πριν μάλιστα αργίες όπως η 25η Μαρτίου και εορτές όπως το Πάσχα, φαίνεται ότι δεν προβληματίζει μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Χαρακτηριστική είναι η έκκληση της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρης Διαμαντή στους ετεροδημότες και αλλοδαπούς που έχουν εξοχικό στο νησί, να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους όσο διαρκεί η περίοδος των μέτρων για τον κορωνοϊό, διότι σε ενδεχόμενη ανάγκη, το τοπικό σύστημα υγείας θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει και να εξυπηρετήσει επιπλέον κόσμο.
Σε παρόμοιο ύφος και η ανακοίνωση του δήμου Αμοργού ο οποίος καλεί ταξιδιώτες που παρουσιάζουν συμπτώματα να μην μεταβούν στο νησί.
«Δεδομένων, της διασποράς του κορωνοϊού τόσο στον υπόλοιπο κόσμο όσο και στην Ελλάδα, του τελευταίου ορισμού κρούσματος του ΕΟΔΥ «κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19…»και του γεγονότος ότι η Αμοργός δεν διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη υγειονομική μονάδα για να αντιμετωπίσει άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία από λοιμώξεις αναπνευστικού εν μέσω πανδημίας από Κορωνοϊο, σας προτρέπουμε εάν παρουσιάζετε έστω και ήπια συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγετε προσωρινά την μετάβαση σας στο νησί μας», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.
Από την πλευρά του ο δήμος Σκιάθου ζητά να απαγορευθούν οι μετακινήσεις προς το νησί. Σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα με την επισήμανση “Επείγον”, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών, ο Δήμαρχος Σκιάθου την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, θέτει ως θέμα την απαγόρευση μετακινήσεων προς τη Σκιάθο για το διάστημα που είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 42).
Στόχος της Δημοτικής Αρχής η σε μέγιστο βαθμό προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, με την απαγόρευση της μετακίνησης προς τη Σκιάθο ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς για το διάστημα που είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 42) και μέχρι η ισχύς της παρούσας παραταθεί εκ νέου, έως την νεώτερη τασσόμενη προθεσμία. {πηγή aftodioikisi.gr}