“Δήμαρχοι …μπατσοσεκιούριτι”, του Νίκου Γουρλά

Η καταστολή και η βία της εξουσίας στις γειτονιές της Αθήνας.

Αφού ο Χρυσοχοΐδης κομπάζοντας μας ενημέρωσε ότι μέχρι τον Μάρτη θα έχει «καθαρίσει» τα Εξάρχεια, το δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ για «νόμο και τάξη» επεκτείνεται στις γειτονιές της Αθήνας. Την σκυτάλη παίρνουν τώρα οι δεξιοί δήμαρχοι που στο όνομα της ανομίας και της παραβατικότητας, κάτω από τα αδιέξοδα και την υποχρηματοδότηση, θέλοντας να παρουσιάσουν «έργο» κάνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους για πάταξη της «ανομίας» ζητώντας αυξημένη αστυνομική παρουσία στις γειτονιές αλλά (και σε ορισμένες περιπτώσεις που θα αναφέρουμε παρακάτω) να πάρουν οι ίδιοι τον νόμο στα χέρια τους.

Πατάνε βέβαια στον έκδηλο συντηρητισμό της κοινωνίας αλλά και σε υπαρκτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση την εγκληματικότητας ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές. Λέγοντας ανομία δεν εννοούν φυσικά τους εμπόρους της πρέζας, ούτε τα μεγάλα κυκλώματα του παραεμπορίου, ούτε τις οργανωμένες συμμορίες διαρρηκτών και ληστών, ή τον έλεγχο των συμμοριών . Όταν για παράδειγμα η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό μετατράπηκε πριν λίγο διάστημα σε Φαρ Ουέστ με τις σφαίρες να σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια του κόσμου που έπινε καφέ μετά από συμπλοκή αντίπαλων συμμοριών μπράβων.

Οι δεξιοί δήμαρχοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτού του είδους την εγκληματικότητα δεν μπορούν να την αγγίξουν. Οι εκκλήσεις τους για αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας στις γειτονιές δεν έχει να κάνει με αυτή την εγκληματικότητα. Οι Διάδες που το παίζουν σερίφηδες στις γειτονιές, αν δεν πίνουν καφέδες στα ορθάδικα καφέ των πλατειών, είτε θα τραμπουκίζουν περαστικούς πιτσιρικάδες που δεν τους αρέσει η φάτσα τους, ή κανένα άτυχο πρεζόνι που βρέθηκε στο δρόμο τους, είτε θα σταματούν για έλεγχο όποιον είναι λίγο παραπάνω μαυριδερός.

Οι δεξιοί δήμαρχοι ακολουθώντας αυτή την τακτική, στην πραγματικότητα απευθύνονται στους νοικοκυραίους που πιστεύουν πως για την άθλια ζωή τους, τους άθλιους μισθούς τους, τη βρώμα που υπάρχει στις γειτονιές και πολλά άλλα, φταίνε οι πιτσιρικάδες στην πλατεία που παίζουν μπάλα και τους ενοχλούν από την θέαση του δελτίου του Σκαι. Διαμαρτύρονται για τα γκράφιτι με μαρκαδόρο στα παγκάκια των πλατειών χαρακτηρίζοντας τα «φθορά δημόσιας περιουσίας» ζητώντας να συλληφθούν οι πιτσιρικάδες που τα έκαναν, ενώ πιστεύουν πως οι αφίσες φταίνε για την ασχήμια των πόλεων. Φταίνε ακόμα τα άρρωστα θύματα των ναρκωτικών στους δρόμους, ο γείτονας μετανάστης, ο διαφορετικός κλπ. Τέλος όσοι μοιράζουν ανακοινώσεις και διακινούν εφημερίδες σε εμπορικά κέντρα και δρόμους καταγγέλλονται από τους εμπόρους και μαγαζάτορες, ότι εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ορισμένα περιστατικά είναι ενδεικτικά:

Στην Αγία Βαρβάρα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Βαρβάρας έξι μαθητές ηλικίας από 14 έως 16 χρονών μετά από καταγγελία της ελεγχόμενης από την ΝΔ δημοτικής αρχής ότι σε μια πλατεία της πόλης «φωνασκούσαν» και κάποιο από τα παιδιά έγραψε με μαρκαδόρο σε ένα παγκάκι. Τα παιδιά κρατηθήκαν για ώρες στο αστυνομικό τμήμα ενώ σε ένα από αυτά του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα αφού σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είχαν διαπράξει το αδίκημα της φθοράς δημόσιας περιουσίας.

Στο Μαρούσι μετά από καταγγελία καταστηματάρχη αλλά και του προέδρου του τοπικού εμπορικού συλλόγου προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δύο μέλη του ΣΕΚ που πουλούσαν την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη». Η αστυνομία απαίτησε να σταματήσει η εξόρμηση με τη δικαιολογία της «κατάληψης δημόσιου χώρου»

Στο Περιστέρι όπως καταγγέλλει η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου προσήχθησαν δυο μέλη της κίνησης επειδή κολλούσαν αφίσες που καλούσαν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Υπάρχουν πολλά ακόμη περιστατικά με συλλήψεις για αφισοκόλληση με εντολή Πατούλη.

Στον Κορυδαλλό προσπάθησαν να δώσουν σε εταιρία σεκιούριτι την φύλαξη πλατειών και άλλων δημόσιων χώρων. Μετά από κινητοποίηση σωματείων συλλόγων και συλλογικοτήτων ο δεξιός δήμαρχος το πήρε πίσω. Το ίδιο έγινε και στην Καλλιθέα όπου αντί 400.000 ευρώ ανατέθηκε από τον Δήμαρχο σε εταιρία σεκιούριτι να ελέγχει την πλατεία Δαβάκη, δημόσια κτίρια, σχολεία κλπ.

Στα παραπάνω πρέπει ακόμη να προσθέσουμε φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού με αφορμή την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Δήμαρχοι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας σε συνεργασία με χρυσαυγίτες οργανώνουν εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού αρνούμενοι την εγκατάσταση προσφύγων ακόμη και χιλιόμετρα μακριά από την πόλη τους.

Δείχνουν το «δέντρο» για να κρύψουν το «δάσος»

Η σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση μετά τις περικοπές των μνημονίων είναι κάτι χειρότερο από σκιά του πάλε ποτέ ισχυρού θεσμικά «τρίτου βάθρου της δημοκρατίας» χωρίς την παραμικρή οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία, καταχρεωμένη σε τράπεζες και άλλους οργανισμούς, με ποιότητα υπηρεσιών προς τους δημότες κάτω του μηδενός, με πλατείες και παιδικές χαρές εγκαταλειμμένες, με ασυντήρητες υλικοτεχνικές υποδομές ιδιαίτερα στο τομέα της καθαριότητας, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που η πλειοψηφία τους αμείβεται με 500 ευρώ, με πάνω από 50 θανατηφόρα ατυχήματα – στην πραγματικότητα δολοφονίες εργαζομένων.

Αυτή είναι η εικόνα που κυβέρνηση και δήμαρχοι πρέπει να κρύψουν σηκώνοντας τον μπουχό την «ανομίας και της παραβατικότητας». Η στρατηγική λοιπόν των δεξιών δημάρχων που έχουν τάξει λαγούς με πετραχήλια στους δημότες, οταν προεκλογικά υποσχεθήκαν τα πάντα στους πάντες, μοναδική τους διέξοδος είναι να σηκώσουν την παντιέρα της ανομίας αφού όπως λέει και ο εκλεγείς με την ΝΔ Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας «δεν έχουν λεφτά ούτε για μαντήλια να κλάψουν» εννοώντας φυσικά το οικονομικό χάλι του Δήμου.

Βέβαια, σε τίποτα δεν εμπόδιζε τον συγκεκριμένο Δήμαρχο να τάζει προεκλογικά μεταξύ άλλων μέχρι και περιπολίες των δημοτικών του συμβούλων για την πάταξη της εγκληματικότητας. Αντί λοιπόν η κάθε δημοτική αρχή να μεριμνά για τους άστεγους, τους φτωχούς, τις ελλείψεις στα σχολεία, τα υψηλά δημοτικά τέλη, τα προγράμματα πρόληψης, τα ναρκωτικά, την ανεργία, τις ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς , τους εγκαταλειμμένους αθλητικούς χώρους, το περιβάλλον, να στέκεται δίπλα στα πτωχευμένα νοικοκυριά που τους έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό, βρίσκει διέξοδο διαφυγής από όλα αυτά στην ανομία.

Αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα παραπάνω αναδεικνύοντας το συντηρητισμό τμημάτων της κοινωνίας σαν «κανονικότητα» προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα από τα μεγάλα προβλήματα που πραγματικά έχουν οι γειτονιές της Αθήνας ιδιαίτερα οι λαϊκές, θεωρώντας την νεολαία αλλά και όσους αντιστέκονται οργανωμένα μέσα από κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες εν δυνάμει φορείς της ανομίας. Από την άλλη, αξιοποιώντας το κλίμα υστερίας που οι ίδιοι καλλιεργούν θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο για μεγάλες επικερδείς μπίζνες μέσα από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) στο θέμα της «ασφάλειας» βάζοντας στο παιχνίδι εταιρίες μπραβοσεκιούριτι που δεν θα περιορίζονται απλά στη φύλαξη της δημοτικής περιουσίας άλλα θα τους ανατεθούν και καθήκοντα που αφορούν την καθεαυτό αστυνόμευση. Αν εξελιχτούν -πράγμα πολύ πιθανό- έτσι τα πράγματα μπορεί να γίνουμε μάρτυρες περιστατικών όπως αυτού που συνέβη στις Θεσπιές Βοιωτίας όταν δύο αντίπαλες εταιρείες security άνοιξαν πυρ και αλληλοσκοτώθηκαν έξω από δημόσιο σχολείο για τον έλεγχό του.ΕΔΩ

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων που επιδιώκουν με εργαλείο την καταστολή να εμποδίσουν την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, το μαζικό λαϊκό κίνημα στις γειτονιές με την συμβολή του κόσμου του αγώνα θα πρέπει να βρει πολύ γρήγορα τρόπους συνεννόησης και κοινής δράσης για να ανατραπούν και να μην περάσουν τα σχέδια της νεοσυντηρητικής αποστείρωσης της κοινωνίας.

Για να μην γεμίσουμε σεκιουριτάδες που θα ελέγχουν την ζωή της νεολαίας.

Για να μην περάσει η ρουφιανιά των ΚυρΠαντελήδων νοικοκυραίων.

Για να ξαναμπούν και πάλι στις τρύπες τους οι φασίστες που αναθάρρησαν με το μεταναστευτικό .

Για να βγουν μπροστά οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα.

Σε αυτό οι δυνάμεις της Αριστεράς θα πρέπει να μπουν μπροστά οργανώνοντας ένα πλατύ μέτωπο αγώνα ενάντια στην καταστολή και την αυθαιρεσία, απαντώντας μαζικά και ενωτικά με δυναμικές παρεμβάσεις όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο του Κορυδαλλού και στην Αγία Βαρβάρα που ανέτρεψαν στην πράξη πολιτικές καταστολής από τους …μπατσοδημάρχους.

Νίκος Γουρλάς

πηγή: kommon.gr