Μιχάλης Γιάγκας: “Η γεναιότητα ενός Μαθητή και η Κοινωνία του φόβου”

Με τίτλο: “Η γεναιότητα ενός Μαθητή και η Κοινωνία του φόβου”  ο κ. Μιχάλης Γιάγκας, ανάρτησε άρθρο του, το οποίο μας έστειλε για δημοσίευση, στο οποίο καταγράφει τις στιγμές που πέρασε στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας, κατά το χρονικό διάστημα που είχαν προσαχθεί σε αυτό 6 ανήλικοι μαθητές της πόλης μας, επειδή ένας εξ αυτών έγραψε συνθήματα με μαρκαδόρο σε παιχνίδι της παιδικής χαράς της πλατείας ΖΑΝΑΕ.

Ο κ. Γιάγκας μεταξύ άλλων γράφει:

“Έγινα χθες μάρτυρας προσαγωγής 6 ανήλικων παιδιών – μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου (5 αγοριών και 1 κοριτσιού) στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Βαρβάρας γιατί έκαναν το «έγκλημα» να βρίσκονται στις 9 το βράδυ στην παιδική χαρά της οδού Αρχιμήδη. (ΖΑΝΑΕ) Δεν εγκληματούσαν. Δεν πουλούσαν και δε χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά. Δεν εκφόβισαν και δεν απείλησαν κανέναν. Δεν έκαναν τίποτα αταίριαστο με την ηλικία τους…”

“…Αυτά τα παιδιά προσήχθησαν στο Α.Τ. με περιπολικό, μετά από ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ της Δημοτικής Αρχής, και υπέστησαν την ένταση μιας διαδικασίας ταυτοποίησης και ανάκρισης, δυσανάλογη της ηλικίας και της όποιας πράξης έκαναν.

Το «έγκλημα», του ενός από αυτά τα παιδιά, ήταν ότι έγραψε με μαρκαδόρο σε μια κούνια ενώ τα άλλα απλώς βρέθηκαν εκεί και έπαιζαν.

Δεν επικροτώ την οποιαδήποτε φθορά σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Παρακολούθησα όμως μια βαρύτατη, ψυχοφθόρα διαδικασία συλλογής αποτυπωμάτων και σχηματισμού φακέλου σε ένα παιδί, που το στιγματίζει για όλη του τη ζωή. Παρακολούθησα τη συναισθηματική ταπείνωση που συνεπάγεται η περιπέτεια της εμπλοκής με το ποινικό σύστημα ενός παιδιού, σε μια τόσο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία.

Επίσης, έγινα μάρτυρας του μεγαλείου της ψυχής ενός μικρού μαθητή που δίδαξε σε όλους τι θα πει υπευθυνότητα και γενναιότητα. Αν και σίγουρα ήταν φοβισμένος, δεν κρύφτηκε. Δεν δικαιολογήθηκε. Παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή την ευθύνη του απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τα άλλα παιδιά…”

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΓΚΑ