Και κούρεμα με την «ψιλή» τους έπρεπε κ. Αντιδήμαρχε… (Άρθρο του Νίκου Γουρλά)

Και κούρεμα με την «ψιλή» τους έπρεπε κ Αντιδήμαρχε…

Εκεί γύρω στο 1969 περιμένοντας στη στάση του λεωφορείου για να πάμε στο γυμνάσιο του Αιγάλεω μια κυρία που περίμενε και αυτή στην στάση ενοχλήθηκε σφόδρα από τις φωνές, τα καλαμπούρια και τα πειράγματα που γινόταν ανάμεσα μας απειλώντας μας ότι θα πάει στον Δήμαρχο και την αστυνομία . Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο έπεσε πολύ καζούρα και γέλιο με τις απειλές της, γιατί πως αλλιώς να αντιδράσει ένα παιδί 13-14 χρονών στην ανυπέρβλητη βλακεία των μεγάλων. Τότε η Κυρία εξαγριωμένη αφού μας απείλησε ότι θα μας κλείσει αναμορφωτήριο μια και δυο πάει απέναντι στο Δημαρχείο και μετά από λίγο κατεβαίνει κάποιος βλοσυρός τύπος μπορεί υπάλληλος μπορεί και ο ίδιος ο διορισμένος χουντικός Δήμαρχος, δεν θυμάμαι τώρα, συνοδευόμενος από δυο χωροφυλακές και έναν ασφαλίτη γνωστό για τα χαστούκια που μοίραζε δια ασήμαντο άφορη.

Μας βάζουν στο στενό δίπλα από τον θερινό κινηματόγραφο «Άννα» και αφού μας ρίχνουν δυο τρία χαστούκια για προθέρμανση , μας συλλαμβάνουν όλους και μας πάνε στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί μαζί με τις σφαλιάρες και το τράβηγμα του ελάχιστου μαλλιού μας από τις φαβορίτες με τα αυτιά μας κατακόκκινα από το τράβηγμα, σε κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας άλλος ασφαλίτης με μια χειροκίνητη μηχανή κουρέματος. Μέχρι τότε τα πράγματα ήταν αναμενόμενα. Εντάξει θα φάμε τις ψιλές μας και θα μας αφήσουν , όμως το κούρεμα με την «ψιλή» ήταν μεγάλη ξεφτίλα για εμάς και τις οικογένειες μας, αφού θα μας κατέτασσαν στην κατηγορία των «τεντιμπόηδων». Δεν έχει σημασία η συνέχεια της ιστορίας δεκάδες τέτοιες ιστορίες αυταρχισμού, καταπίεσης, και εκφοβισμού μπορούν να πουν οι συνομήλικοι μου από εκείνη την περίοδο της Χούντας.

Υπάρχουν άραγε ομοιότητες αυτής της μικρής ιστορίας με την σύλληψη των μαθητών εχτές μετά από καταγγελία του Αντιδήμαρχου κ. Πουλάκη;

Σίγουρα υπάρχουν. Το μόνο που λείπει είναι τα χαστούκια οι σφαλιάρες και η «Ψιλή». Όμως η διαδικασία εκφοβισμού είναι η ίδια (κράτηση έστω και Ολιγόωρη, συνεννοήσεις με εισαγγελέα για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες για το γράψιμο με μαρκαδόρο στο παγκάκι είναι φθορά δημόσιας περιουσίας , αποτυπώματα !!κλπ . Το μήνυμα που δίνεται στα παιδιά αλλά και στην κοινωνία εναρμονίζεται με το συνολικό κλίμα αυταρχισμού και καταστολής που η κυβέρνησης της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει στην κοινωνία .

Όπως τότε που οι πολιτικοί πρόγονοι του κ. Πουλάκη στο όνομα της «Πατρίδας της θρησκείας και της οικογενείας» προσπάθησαν να περάσουν το κλίμα της υποταγής στην νεολαία έτσι και τώρα και πάντα τηρούμενων των αναλογίων, στο όνομα της λεγόμενης «ανομίας» της «κανονικότητας» κλπ θέλουν να στείλουν το μήνυμα στην νεολαία αλλά και την κοινωνία, ότι ακόμα και οι φωνές σε μια πλατεία και κάποια μικρουπερβολή ίσως από τα παιδιά ακόμα και αυτή θα «πατάσσεται» με συλλήψεις, εισαγγελείς και δίκες ακόμα και αν αφορά 14χρονα.

Όμως ακόμα πιο αντηχητικό από τα παραπάνω κ. Βαμβακόπουλε είναι ότι στην ανάρτηση της εφημερίδας σας υπάρχουν συμπολίτες μας ευτυχώς λίγοι που έχουν την άποψη ότι «Δεν πειράζει δεν θα πάθουν τίποτα Ας τους να φοβηθούν και λίγο» η «Συγνώμη αλλά θα συμφωνήσω με την άποψη ότι λίγος φόβος δεν βλάπτει» πιστεύουν ότι με τον φόβο και την βία που ασκήθηκε στα παιδιά είναι τρόπος συνετισμού, κούνια που σας κούναγε αγαπητοί, ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα θα έχει. Στη τελική αν θεωρείται τον φόβο και τη βία σαν μέσο διαπαιδαγώγησης, εφαρμόστε τον στα παιδιά σας και αφήστε όλους εμάς που θέλουμε να διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας στο πνεύμα της ευθύνης, της αλληλεγγύης, του διαλόγου, της δημοκρατικής πειθούς, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλλά και της ανοχής ακόμα και στις υπερβολές της νεότητας.

Ο Δημοκρατικός λαός της πόλης μας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος σε αυτά τα φαινόμενα. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να τύχουν πλατιάς καταγγελίας από το σύνολο του Δημοκρατικού κόσμου και τους μαζικούς του φορείς.

Ο λαός της πόλης μας πρέπει να αντισταθεί στα σχέδια της Νεοδημοκρατικής διοίκησης του Δήμου που εναρμονιζόμενη πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης προσπαθεί με διάφορους τρόπους και μέσα σε όλους τους τομείς (εργαζόμενοι δήμου , αντιδημοκρατικές έως φασιστικές πρακτικές στην αντιμετώπιση της διαφορετικής γνώμης κλπ) να στείλει μηνύματα του νόμου και της τάξης με καταστολή και αυταρχισμό επιδιώκοντας έτσι να καλύψει την πλήρη ανεπάρκεια της στο να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας.

Νίκος Γουρλάς