Πέντε παράγοντες που «απογειώνουν ή… προσγειώνουν» την τιμή ενός ακινήτου

Επτά περίπου από τα… δέκα ευρώ ενός διαμερίσματος (ή το 67% της αξίας του), οφείλονται σε πέντε περιβαλλοντικούς παράγοντες σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έρευνα διεξήχθη σε εκατοντάδες διαμερίσματα τα οποία βρίσκονται σε 67 ταχυδρομικούς κώδικες των Βορείων και Νοτίων προαστίων, και αναδεικνύει ποιοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να “απογειώσουν” ή να «καταβαραθρώσουν» την αξία ενός ακινήτου. 

Η έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο 9ο συνέδριο RED Business Forum, δείχνει ότι καθοριστικά για την αξία ενός ακινήτου είναι :

Ο συντελεστής δόμησης σε ότι αφορά την πυκνότητα των κατοικιών
Το είδος των συγκοινωνιών και γενικά τα δίκτυα των μέσων μαζικής μεταφοράς
Η ύπαρξη πλατειών, πρασίνου, και αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.
Η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και τα πολλά ή λίγα δημόσια κτίρια στην περιοχή
Η πυκνότητα του πληθυσμού

Ποιός είναι όμως ο πλέον σημαντικός παράγοντας ; Η Τράπεζα της Ελλάδος βαθμολόγησε από το 1 μέχρι το 5 τους παραπάνω παράγοντες, και κατέληξε ότι τη πρώτη θέση καταλαμβάνει η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος. Αν μάλιστα ένα ακίνητο είναι κτισμένο κοντά σε χώρους πρασίνου ή πλατείες, μπορεί να ανέβει η αξία του μέχρι και κατά 33% συγκριτικά με τη μέση τιμή των διαμερισμάτων της ίδιας περιοχής.
Στη περίπτωση του φυσικού περιβάλλοντος, και κυρίως της γειτνίασης με τη θάλασσα, η τιμή επηρεάζεται κατά 12% συγκριτικά με αυτή άλλων ακινήτων στην ίδια περιοχή.

Εννοείται ότι όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής δόμησης σε μια περιοχή, τόσο πιο αρνητικά επηρεάζεται η τιμή ενός ακινήτου, λόγω της πυκνής δόμησης.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι παράγοντες αυτοί δείχνουν “ανθεκτικοί” στην κρίση. Επαιζαν δηλαδή καταλυτικό ρόλο αναφορικά με την αξία ενός ακινήτου τόσο πριν την κρίση όσο και σήμερα. Τέλος ως προς το υπόλοιπο 33% της αξίας ενός ακινήτου, η τιμή του κατά την Τράπεζα της Ελλάδος επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, που δεν σχετίζονται με το περιβάλλον.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ