Ξεκαθαρίζουν τα «ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη

Ξεκαθαρίζουν τα «ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ασχοληθούν οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με χρέη που μπορούν να εισπραχθούν.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως «ανεπίδεκτη είσπραξης» καθορίζει έγγραφο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ξεκαθαρίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός δεν συνεπάγεται και τη διαγραφή τους.

Με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ασχοληθούν οι υπηρεσίες του Κέντρου με τις οφειλές που μπορούν να εισπραχθούν, η συντονίστρια του ΚΕΑΟ Β. Χατζηευσταθιάδου εξέδωσε οδηγίες προς όλα τα περιφερειακά κέντρα, στις οποίες επισημαίνει ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή. Αν και ξεκαθαρίζει ότι το ύψος της οφειλής δεν παραγράφεται, επισημαίνει ότι για την οριστική απόφαση απαιτούνται πολλά στάδια ελέγχου και εμπλοκή περισσότερων οργάνων. Την τελική έγκριση έχει η διοίκηση του Ταμείου στο οποίο δημιουργήθηκε η οφειλή, ενώ το ΚΕΑΟ διατηρεί το δικαίωμα δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, συμψηφισμού της οφειλής αλλά και επαναχαρακτηρισμού της ως «εισπράξιμη». Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι «ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη ορίζονται αυτά για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

–  Εχει κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί ακινήτων, κινητών ή απαιτήσεων του οφειλέτη.

–  Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

–  Δεν κατέστη δυνατή η ικανοποίηση της απαίτησης του ΚΕΑΟ για τους εξής λόγους:

1) Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

2) Διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη.

3) Πρόκειται για οφειλέτη αγνώστου διαμονής για τον οποίο οι προσπάθειες ανεύρεσης έχουν αποβεί χωρίς αποτέλεσμα.

4) Ο οφειλέτης αποβίωσε και οι κληρονόμοι του αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά ή αυτή περιήλθε στο Δημόσιο.

5) Πρόκειται για οφειλέτη σε καθεστώς πτώχευσης, έχει περατωθεί η πτώχευση και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της μεταπτωχευτικής περιουσίας χωρίς αποτέλεσμα.

6) Πρόκειται για οφειλέτη υπό καθεστώς εκκαθάρισης και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Αρχικά, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφει το έγγραφο, η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ θα εντοπίζει και θα διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Τα περιφερειακά ΚΕΑΟ στη συνέχεια θα διενεργούν δεύτερο έλεγχο, το πόρισμα θα κατατίθεται στην Κεντρική Υπηρεσία, θα συντάσσεται τεκμηριωμένη εισήγηση, η οποία θα υποβάλλεται στη Διεύθυνση Εσόδων του εκάστοτε ταμείου και ο διοικητής θα είναι αυτός που τελικά θα λαμβάνει την οριστική απόφαση.

Πηγή:Εντυπη έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ