Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 700 εκατ. ευρώ!

Στην ουρά παραμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες, περιμένοντας να πληρωθούν τα χρέη που τους οφείλει το Δημόσιο.

Πλέον, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν κατά πολύ το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, δημιουργώντας ερωτήματα για τον τρόπο που επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο τέλος Ιουλίου τα 3,91 δισ. ευρώ, από 4,58 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν, κατά 700 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι στόχοι για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που είχαν τεθεί για το 2013 και προέβλεπαν τη διάθεση ποσού ύψους οκτώ δισ. ευρώ, χάθηκαν, αφήνοντας απλήρωτα περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι από αυτή την «καθυστέρηση» ήταν κυρίως όσοι περιμένουν να τους πιστωθούν χρήματα από τον κλάδο υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, που μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και στους δήμους.

Οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να αποπληρωθούν οι παλαιότερες οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να «τρέξει» την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών και παράλληλα να μην αφήσει να… φουσκώσουν τα νέα ληξιπρόθεσμα.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ροή των αποπληρωμών έχει «κολλήσει» και ελλοχεύει ο κίνδυνος οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα να χαθούν, αλλά, κυρίως, να στερέψει τελείως η αγορά από ρευστό.

πηγή: Opinion Post.gr