Without barriers από το Ινστιτούτο Πολιτισμού ΙΝΠΛΑΝΕΤ

Without barriers είναι ο τίτλος του προγράμματος Erasmus+ που υλοποίησε το Ινστιτούτο Πολιτισμού ΙΝΠΛΑΝΕΤ.

Τριάντα δύο νέοι ηλικίας 18-30 ετών από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ρεουνιόν της Γαλλίας φιλοξενήθηκαν για οκτώ ημέρες (27 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2019) στη χώρα μας.

Με την καθοδήγηση του προέδρου του ΙΝΠΛΑΝΕΤ,  συμπολίτη μας Δημήτρη Σουλιώτη και του αντιπροέδρου Γιάννη Ακριτίδη, οι συμμετέχοντες μέσα από διαδικασίες μη τυπικής μάθησης έμαθαν να έχουν ανεκτική σκέψη, να διερευνούν και να υπερβαίνουν προκαταλήψεις και στερεότυπα μεταξύ τους, να μπορούν να κατανοούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας διαπολιτισμικής κοινωνίας και να αποκτούν νέες ικανότητες για να λειτουργήσουν ως πρότυπα για την οικοδόμηση ανεκτικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινοτήτων.

Μέσα από τις δραστηριότητες αλλά και την καθημερινή συναναστροφή των νέων προωθήθηκαν πανανθρώπινες αξίες όπως ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός των πολιτισμών, η ισότητα των φύλων, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη.

Στόχοι επίσης ήταν η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, η ανάπτυξη της αίσθησης της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Εκτός όμως από τις εκπαιδευτικές δράσεις οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολιτιστικά σημεία της Αθήνας και της Πάτρας, να κολυμπήσουν σε γαλανά νερά στο Ιόνιο και να γευτούν Ελληνικά εδέσματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις χώρες τους μεταφέροντας στις αποσκευές τους πολλές αναμνήσεις και νέες φιλίες οι οποίες καλλιεργούνται διαρκώς μέσα από την καθημερινή σχεδόν επικοινωνία τους μέσω της ομάδας μας στο facebook.