Το internet θεωρείται ότι είναι σημαντική πηγή γνώσης, αφού οι πληροφορίες που δίνει για οποιοδήποτε θέμα αναζητήσουμε όχι μόνο ποικίλλουν, αλλά είναι και προσβάσιμες από όλους παντού. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος το χρησιμοποιεί για να βλάψει το παιδί μας; Η ιδέα και μόνο είναι ανατριχιαστική.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και άλλες πλατφόρμες (παιχνίδια) είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα παραβατικά άτομα για να προσεγγίσουν τα παιδιά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις οικογένειες να κατανοήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο διαδίκτυο, καθώς και τι μπορούν να κάνουν αν τα παιδιά βρεθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
Οι θύτες, που συνήθως παρουσιάζονται με ψεύτικο προφίλ και « αγγελικό πρόσωπο», κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών σχολιάζοντας τις δημοσιεύσεις τους, κάνοντας like (Μου αρέσει) και δείχνοντας ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Αφού αναπτύξουν μια θετική σχέση με το παιδί, στοχεύουν στον προσδιορισμό του βαθμού επίβλεψης του παιδιού από τους γονείς ή κηδεμόνες και όταν διαπιστώσουν ότι αυτή είναι χαμηλή ή ανύπαρκτη τότε κλιμακώνουν τη συμπεριφορά τους.
Για να επιτύχουν τη σεξουαλική συμπεριφορά που επιδιώκουν στέλνουν στο παιδί ανεπιθύμητες εικόνες των ίδιων – θυτών ή και άλλων παιδιών προσπαθώντας να κάνουν το παιδί να τους στείλει και δικές του φωτογραφίες ή επιδιώκοντας να το συναντήσουν με σκοπό την ασέλγεια ή ακόμα εκβιάζοντας το για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
Εάν αντιληφθούμε ότι το παιδί μας είναι θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να το αντιμετωπίσουμε, είτε ανακαλύψουμε μόνοι μας την κατάσταση αυτή, είτε μας το αποκαλύψει το ίδιο το παιδί. Τι πρέπει όμως να κάνουμε;
Θα πρέπει να φωτογραφήσουμε και να αποθηκεύσουμε στιγμιότυπα της οθόνης με τα μηνύματα που φανερώνουν την παραβατική συμπεριφορά, να βρούμε πληροφορίες για το προφίλ του χρήστη και να κάνουμε αναφορά στο προφίλ του σε οποιαδήποτε πλατφόρμα συνομιλεί με το παιδί μας, να καλέσουμε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αριθμό 11188 και να ζητήσουμε τη βοήθεια των αρμοδίων.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παιδιού στο διαδίκτυο είναι η επικοινωνία και η καθοδήγηση του από την οικογένεια και τους δασκάλους του.
Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η πραγματική ζωή και οι πραγματικοί φίλοι βρίσκονται έξω από το διαδίκτυο.
STAY ON LINE, LIVE OFF LINE.
Βασιλακοπούλου Ελευθερία
Εισηγήτρια Πληροφορικής