Τεράστια είναι η καταστροφή από τη φωτιά στην κεντρική Εύβοια η οποία μαίνεται από τις 13 Αυγούστου. Μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, καλλιέργειες, περιουσίες και κυρίως μεγάλο μέρος της πανίδας της περιοχής βρήκε φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες και τους καπνούς.
Έως αυτή τη στιγμή πάντως η φωτιά δεν έχει δοθεί επισήμως «σε ύφεση» αν και όπως αναφέρεται «οριοθετήθηκε». Κάτι τέτοιο όμως εξαρτάται και από τους ανέμους ενώ εξετάζεται πλέον και το ενδεχόμενο του εμπρησμού.
Περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην κεντρική Εύβοια, ενώ «επισήμως» και σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες έως την Τετάρτη 14 Αυγούστου είχαν καεί 22.860 στρέμματα. Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 (φωτογραφία κάτω).
Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση στο twitter της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Σύμφωνα με τον χάρτη η καμμένη έκταση ανερχόταν στις 14/8 σε 22.680 στρέμματα. Από αυτά, τα 10.000 είναι καμμένα στρέμματα δάσους, φανερώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.
Η ομάδα άμεσης χαρτογράφησης δημοσίευσε τον χάρτη της #πυρκαγιάς στην #Εύβοια, βασισμένο σε εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης που αποκτήθηκαν για την ενεργοποίηση. Αποκαλύπτουν μια καμμένη έκταση 2,268 εκταρίων εκ των οποίων 1,000 δάσους.
Μπορεί να αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν κινδύνευσαν αλλά οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, αφού η φωτιά άφησε πίσω της κρανίου τόπο.
Ζώα κάηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, εκατοντάδες δέντρα έγιναν στάχτη. Μπορεί ευτυχώς να μην θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ο απολογισμός για τα ζώα που κάηκαν, ελεύθερα, σε στάνες ή και οικόσιτα.
Ο αναπληρωτής δασάρχης του δασαρχείου Χαλκίδας, Γιώργος Μήλιος παρά το ότι αρχικά είχε μεταδοθεί από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά έκαιγε δάσος Natura, επικαλούμενο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διευκρίνισε ότι η περιοχή Natura διασώθηκε. «Είναι πιο μακριά, στη Στενή», εξήγησε, χωρίς ωστόσο να μειώνει την έκταση της καταστροφής.
Στο άλλοτε καταπράσινο πευκοδάσος ζούσαν αναρίθμητα ζώα διαφόρων ειδών, για τα οποία εκφράζεται φόβος ότι σε μεγάλο βαθμό βρήκαν τον θάνατο από τις φλόγες.
«Χελώνες, βάτραχοι, αλεπούδες, λαγοί. Υπήρχαν και αγριογούρουνα», λέει ο κ. Μήλιος για τα ζώα που είτε σκοτώθηκαν τρομαγμένα, είτε εκδιώχθηκαν για πάντα από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε μεγαλύτερο ποσοστό εκτιμάται πως σώθηκαν τα πουλιά του δάσους: κουκουβάγιες, μπούφοι, τσίχλες, κοτσύφια και πέρδικες. Τα ζώα αυτά πρόλαβαν ως επί το πλείστον να πετάξουν, έστω και αποπροσανατολισμένα, μακριά από την πυρκαγιά.
Όσο για την καθαρά οικονομική καταστροφή, εκτός από τα μελίσσια που κάηκαν, ο αναπληρωτής δασάρχης αναφέρεται και στους παραγωγούς ρητίνης του νησιού, καθώς αυτή ήταν η περίοδος συγκομιδής του ρετσινιού. «Πραγματικά καταστράφηκαν», λέει ο ίδιος. «Να δούμε τι θα γίνει, θα πρέπει να δοθεί κάποια επιδότηση».
Φωτογραφίες: EUROKINISSI – Σωτήρης Δημητρακόπουλος
πηγή: Documento