Μαίνεται ο “πόλεμος” μεταξύ ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με την αγορά να εμμένει στις κινητοποιήσεις της και να προχωρά από σήμερα σε τριήμερο “σφράγισμα” των μονάδων.
“Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό, για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές μονάδες
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της παράλογης πολιτικής του ΕΟΠΥΥ που δημεύει το 70% των εσόδων τους, μέσω του claw back και του rebate” ήταν το μήνυμα που έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή των ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τον αναπλ. υπουργό Παύλο Πολάκη -ο οποίος σε πρόσφατη ανάρτησή του είχε αναφέρει πως “κάποιοι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων ανακοινώνουν απεργία Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο, πριν τις εκλογές (όταν η δουλειά θα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ πεσμένη) για να διαμαρτυρηθούν για το claw back που τους επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ”-, σημειώνοντας πως αυτή η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και θα ακολουθήσει κλιμάκωση.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών και των εργαστηρίων, ο κλάδος καταγράφει ζημίες που κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45%. Η αρχή έγινε με την κοινοποίηση του “χαρατσιού” του claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2018, δηλαδή του ύψους των αναγκαστικών επιστροφών που καλείται να καλύψει ο ιδιωτικός τομές προκειμένου να καλυφθεί η “τρύπα” ανάμεσα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει επίσης ότι η τριήμερη αποχή θα είναι μαζική και αφορά όλες τις υπηρεσίες των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων, διαγνωστικών κέντρων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ.
Όπως ανέφεραν οι επιχειρήσεις του χώρου σε πρόσφατη επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το ύψος των αυτόματων επιστροφών προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων κυμαίνεται πάνω από το 30%, ενώ για τα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.
“Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του claw back – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους.
Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας” ήταν η απάντηση του ΕΟΠΥΥ προς τις Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα.
Την ίδια ώρα σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα και οι φυσικοθεραπευτές, που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δεν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους για δύο ημέρες, με αίτημα την αποζημίωση όλων των συνεδριών φυσικοθεραπείας που παρέχουν.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr