Δεκάδες ήταν οι επισκέπτες στην Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων που έγινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Άλσος “ΜΗΤΕΡΑ” την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί.
Οι διοργανωτές κατάφεραν και ξεπέρασαν την περσινή πολύ καλή διοργάνωση και οι ποσότητες σπόρων και φυτωρίων που δόθηκαν δωρεάν σε όλους, πλησίασαν οι σπόροι τα 15.000 φακελάκια, τα δε φυτώρια τις 5.000.
Πριν τα εγκαίνια της Γιορτής, ο υπεύθυνος της Ομάδας Παραδοσιακών σπόρων κ. Αχιλλέας Γαργάλης ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες και με λίγα λόγια τους ανέπτυξε το σκεπτικό της ομάδας που προσπαθεί να διατηρήσει Παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών φυτών.
Συγκεντρώνουμε σπόρους από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και θέλουμε να αντισταθούμε στα σημερινά προϊόντα (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, καρπούζια, μελιτζάνες κλπ) που εκτός του ότι δεν έχουν τη γεύση και το άρωμα των παραδοσιακών Ελληνικών κηπευτικών προϊόντων δεν έχουν και την ανάλογη διατροφική Αξία, μας δήλωσε.
Φέρνουμε Παραδοσιακούς σπόρους από Χιλή, Βολιβία, Ισημερινό, Κίνα, Ρωσία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία και άλλες χώρες και προσπαθούμε να διαιωνίσουμε αυτά τα είδη, μας είπε.
Ο κ. Γαργάλης ευχαρίστησε το Δήμο μας για τη φιλοξενία στο θερμοκήπιο του και το μικρό χωραφάκι που τους έχει διαθέσει και απευθυνόμενος στους παρισταμένους τους ζήτησε μετά την καλλιέργεια των φυτών και σπόρων, εάν θέλουν να κρατήσουν σπόρους από τα φυτά και να τους παραδώσουν στην ομάδα ώστε να συνεχιστεί η ύπαρξή τους.
Ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης συνεχάρη την Ομάδα για τις προσπάθειες που καταβάλλει σε αυτόν τον τόσο ειδικό τομέα και υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια και στο μέλλον.
Στη συνέχεια καθηγητές από τη Σιβιτανίδειο Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μίλησαν για την ωφελιμότητα του αγώνα που δίνει η Ομάδα να διατηρήσει αυτές τις ποικιλίες που δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς βιομηχανοποιημένους σπόρους που καλιεργούνται πλέον παγκοσμίως.
Μετά το τέλος των ομιλιών, ο Δήμαρχος κ. Καπλάνης έκανε τα εγκαίνια της Γιορτής.
Οι συμπολίτες μας πήραν σπόρους από ποικιλίες της αρεσκείας τους, ενώ Εθελοντές του Φορέα, τους έδιναν οδηγίες σχετικά με τη μεταφύτευση των φυτωρίων ή την προπαρασκευή των σπόρων.
Την Γιορτή επισκεύτηκαν περισσότερα από 500 άτομα και η ικανοποίησή τους ήταν εμφανής στα πρόσωπά τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διοργανωτές είχαν προβλέψει και ειδικό χώρο απασχόλησης των παιδιών.
Είχαν στρώσει ένα τεράστιο πλαστικό στο έδαφος και τα παιδιά με μπογιές και χαρτονάκια που τους έδιναν, πέρναγαν ευχάριστα την ώρα τους ζωγραφίζοντας υπό την καθοδήγηση ειδικών, ενώ υπήρχε και ομάδα που τα πρόσεχε.