Δέκα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ζει μοναδικές στιγμές. Μουσικές, χρώματα, φλόγες, νερό, άνθρωποι, συνθέτουν τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Απόλυτη η ικανοποίηση στην Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 και στους «αθάνατους» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η έναρξη των προβλημάτων είχε γίνει πολύ νωρίτερα, και παραμένουν αθάνατα μέχρι και σήμερα, 10 χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στη Αθήνα.

Τα χρόνια πέρασαν, και πλέον πιο εύκολα αρμόδιοι υπουργοί και παράγοντες του αθλητισμού ομολογούν πράγματα και καταστάσεις. Μόλις στις 10 Αυγούστου 2014 σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, εξηγεί ότι «πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν χωρίς πρόβλεψη για τη μεταολυμπιακή τους χρήση. Επίσης πολλές από αυτές, όπως ακόμα και τα εμβληματικά στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ, κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εκδοθεί άδεια για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτό είχε ως συνέπεια στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν γίνει έργα συντήρησης και επισκευής, από το 2004 μέχρι σήμερα».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» στις 25 Σεπτέμβρη του 2011, ο ολυμπιονίκης -και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Πύρρος Δήμας έλεγε: «Επένδυσαν στον αθλητισμό. Πήραν Ολυμπιακούς Αγώνες, έκαναν τα μεγάλα έργα, τα τεράστια στάδια, χωρίς προγραμματισμό. Για παράδειγμα, το “Σπίτι της Άρσης Βαρών” στη Νίκαια ρημάζει. Το έδωσαν για 40 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Θέλει άλλα 6 – 7 εκατομμύρια για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Και δεν το έδωσαν ούτε στην Άρση Βαρών ούτε στην τοπική κοινωνία, στα σχολεία, να γυμνάζονται τα παιδιά μας. Είναι κλειστό. Ήδη η σκεπή μπάζει νερό, και ο περιβάλλων χώρος έχει γίνει σκουπιδότοπος. Τελικά πήραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να γίνει το μεγάλο φαγοπότι… ».

Πόσο άραγε κόστισε η διοργάνωση;

Βέβαια οι πολιτικές ευθύνες όσων κυβέρνησαν ή στήριξαν το όλο εγχείρημα, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Πλέον οι εισαγγελείς αναζητούν και τυχόν ποινικές ευθύνες για το «φαγοπότι» των Ολυμπιακών Αγώνων, που έγινε στις πλάτες ενός ολόκληρου λαού.

Το κόστος της διοργάνωσης σύμφωνα με την κυβέρνηση, ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Στις 19 Νοέμβρη του 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή υποστήριζε ότι οι δαπάνες που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο όσο και οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», ήταν 8,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχυρίστηκε στη Βουλή στις 18 Γενάρη του 2013 και ο τότε υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, καταρχήν το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής “ΑΘΗΝΑ 2004″». Είναι όμως αυτό το πραγματικό κόστος;

Φαίνεται όμως πως η επίσημη εκδοχή για συνολικό κόστος της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ δεν είναι και πολύ στέρεη, καθώς το ΙΟΒΕ 10 χρόνια μετά ανακοίνωσε πως θα κάνει μελέτη με θέμα «Το αποτύπωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική οικονομία», η οποία σημειώνει πως «προγραμματίζεται να δημοσιευθεί πριν το τέλος του έτους, συνεισφέροντας στη σχετική δημόσια συζήτηση, έχει συνολική διάρκεια πέντε μηνών, ενώ το κόστος της καλύπτεται από την κα Γιάννα Αγγελοπούλου», και μεταξύ άλλων «η μελέτη εξετάζει αναλυτικά τα στοιχεία κόστους, όπως το κόστος κατασκευής και αναβάθμισης των έργων (αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταφορικά έργα, λοιπές υποδομές), τις λειτουργικές δαπάνες της διοργάνωσης, καθώς και τα συνολικά έσοδά της (χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα κτλ.)».

Πηγή: 902.gr