Ρόμπιν Γουίλιαμς: Αυτοκτόνησε με τη ζώνη του

Κι επισήμως, ο μεγάλος Αμερικανός ηθοποιός, Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε μη μπορώντας να ξεπεράσει την κατάθλιψη και τον εθισμό του στο ποτό. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, ο 63χρονος καλλιτέχνης έβαλε τέλος στη ζωή του με τη ζώνη του ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν αμυχές στο εσωτερικό του αριστερού χεριού του Williams, στοιχείο που υποδεικνύει ότι προηγουμένως είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του.

Ο Williams βρέθηκε σε καθιστή θέση στο δωμάτιο του με την αυτοσχέδια αγχόνη περασμένη γύρω από το λαιμό του.

Ενας εκπληκτικός άνθρωπος, ένας μεγάλος ηθοποιός, ένας μεγαλόψυχος συνάδελφος. Ετσι χαρακτηρίζουν τον Ρόμπιν Γουίλιαμς που έφυγε από τη ζωή, οι αστέρες του Χόλιγουντ και όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ευφυής και παθιασμένος. Γνήσιο και αστείρευτο χιούμορ, μοναδικό υποκριτικό ταλέντο. Αλλά και ένας άνδρας με αδυναμίες. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πάλευε με τους δικούς του δαίμονες, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος είχε πει ότι μετά από πολυετή αποχή ξανακύλησε στο ποτό γιατί αισθανόταν «μόνος και φοβισμένος», ενώ όπως παραδέχθηκε, λόγω αλκοόλ έκανε πράγματα «που προκαλούσαν αηδία». Αλλά μετά την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, ένιωσε ευάλωτος και θνητός και ήθελε να συνεχίσει την ζωή του με πιο αργούς ρυθμούς.

«Δεν διαβάζουμε και δεν γράφουμε ποίηση γιατί είναι χαριτωμένη. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση γιατί είμαστε μέλη της ανθρώπινης φυλής. Και η ανθρώπινη φυλή είναι γεμάτη πάθος. Και η ιατρική, η νομική, οι επιχειρήσεις, η μηχανική, αυτά είναι ευγενείς ασχολίες και απαραίτητες για την διατήρηση της ζωής. Αλλά η ποίηση, η ομορφιά, το ρομάντζο, η αγάπη, αυτά είναι (τα πράγματα) για τα οποία μένουμε ζωντανοί».

Αυτό έλεγε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στους μαθητές του, στον ανεπανάληπτο ρόλο του αντισυμβατικού καθηγητή Τζον Κίτινγκ στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», όπου τους συμβούλευε να «αδράξουν την ημέρα» – «Carpe diem».

Απ’ ότι φαίνεται οι καταχρήσεις ήταν ο δικός του τρόπος να «αδράξει την ημέρα», αλλά εν τέλει ένας άνθρωπος που χάρισε τόσο γέλιο δεν κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του και το σκοτάδι.

O ηθοποιός ήταν για χρόνια εθισμένος στο ποτό και την κοκαΐνη, αλλά έκοψε τις καταχρήσεις πριν έρθει στον κόσμο ο μεγαλύτερος γιος του, το 1983 και παρέμεινε καθαρός για δυο δεκαετίες. Ωστόσο, το 2003 κι ενώ βρισκόταν στην Αλάσκα, κύλησε ξανά.

«Ήμουν σε μια μικρή πόλη που δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μπορεί να το δεις (το τέλος του κόσμου) από εκεί και σκέφτηκα: ποτό. Σκέφτηκα ότι ίσως το ποτό θα βοηθούσε. Γιατί ένιωθα μόνος και φοβισμένος. Ήταν επειδή δούλευα τόσο πολύ και (σκέφτηκα) γαμ…μπορεί να βοηθήσει. Και ήταν το χειρότερο πράγμα στον κόσμο» έλεγε σε συνέντευξή του στην Guardian το 2010.

Σύμφωνα με όσα είχε εξομολογηθεί, όταν ήπιε το πρώτο του ποτό, μετά από τόσο καιρό, ένιωσε ζεστά και υπέροχα. «Και τότε, ξαφνικά, έχεις πρόβλημα, είσαι απομονωμένος» διαπίστωνε.

«Ξέρεις, ήμουν αισχρός. (Εξαιτίας του ποτού) κάνεις πράγματα που προκαλούν αηδία και αυτό δεν το ξεπερνάς εύκολα».

Την κοκαΐνη δεν την άρχισε ξανά γιατί «ήξερε ότι θα τον σκότωνε» όπως ομολογεί. Με το αλκοόλ, δεν χρειάστηκε πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει ότι είχε πρόβλημα.

«Την πρώτη εβδομάδα, λες ψέματα στον εαυτό σου, λες ότι μπορείς να σταματήσεις. Τότε το σώμα σου κλωτσάει και λέει, όχι, σταματάς αργότερα. Και τότε σε παίρνει περίπου τρία χρόνια και εν τέλει σταματάς».

Το πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το 2009 τον έκανε πιο ευάλωτο, τον έκανε να αισθανθεί θνητός.

«Ω Θεέ μου, καταλαβαίνεις ότι γίνεσαι συναισθηματικός. Σπάει τα φράγματά σου, πραγματικά σπάει η πανοπλία. Και δεν έχεις επιλογή, πραγματικά…αισθάνεσαι θνητός».

Μετά από αυτό έριξε λίγο τους ρυθμούς. Υπήρξε μια περίοδος που δούλευε πολύ. Ο ίδιος χαρακτήριζε εργασιομανή τον εαυτό του, αφού μέσα σε μια διετία όπως τόνιζε, είχε φτάσει να γυρίσει 8 ταινίες:

«Σου μπαίνει αυτή η ιδέα ότι καλύτερα να συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί αλλιώς ο κόσμος θα ξεχάσει. Και αυτό ήταν επικίνδυνο. Και τότε συνειδητοποιείς ότι όχι, στην πραγματικότητα, αν κάνεις ένα διάλειμμα, ο κόσμος μπορεί να ενδιαφερθεί περισσότερο για σένα. Τώρα, μετά την εγχείρηση, θα προχωρήσω πιο αργά».

Ερωτηθείς αν ένιωθε πιο χαρούμενος μετά από όλα αυτά, απάντησε: «Νομίζω. Και δεν φοβάμαι να είμαι δυστυχισμένος. Κι αυτό είναι ΟΚ…».

Ο «καπετάνιος» του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών» δεν είναι πια μαζί μας. Κι αν ο θανάτός του αποδειχθεί όντως αυτοκτονία, τότε είναι τραγική ειρωνεία η ατάκα του από την ταινία World’s Greatest Dad όπου τονίζει: «Να θυμάστε, η αυτοκτονία είναι μια μόνιμη λύση σε προσωρινά προβλήματα».

Πηγή:  ΗΜΕΡΗΣΙΑ