“Μικρός γαρ ο κόσμος μας”, του κ. Αναστάσιου Λεμπέση

“Μικρός γαρ ο κόσμος μας”, είχα γράψει κάποια στιγμή σ΄ένα καλό φίλο και συνάδελφο και εννοούσα πως στη μικρή μας πόλη όλοι γνωριζόμαστε καλά και καλύτερα όσοι έχουμε διατελέσει σε θέσεις ευθύνης και λογοδοσίας. Μέσα απ’ αυτές τις θέσεις που κατείχαμε ή κατέχουμε αποκαλύπτεται η στάση, η συμπεριφορά, η κοσμαντίληψη, ο ιδεολογικός εξοπλισμός εκάστου πολίτη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που υπηρετεί. Άλλωστε “αρχή άνδρα – και γυναίκα σήμερα -, δείκνυσι”. Όλη σχεδόν η επαγγελματική μου πορεία διανύθηκε στην πόλη που μεγάλωσα, που εκπαιδεύτηκα, όχι μόνο με την έννοια του σχολείου αλλά και των κοινωνικών, πολιτικών βιωμάτων, και πιστεύω πως υπηρέτησα το δημόσιο σχολείο και την τοπική κοινωνία με συνέπεια, με δασκαλική συνείδηση κι ευθύνη, με δικαιοσύνη και δημοκρατικό ήθος στα λόγια και κυρίως στην πράξη, δίνοντας έμφαση και ως καθηγητής και ως Διευθυντής στο σεβασμό της διαφορετικότητας, στην ανεκτικότητα, στην ευρωπαική ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα μαθητή, με σεβασμό και συμπαράσταση στους γονείς, με πνεύμα συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.

“Μικρός γαρ ο κόσμος μας”, μεγάλη όμως η καρδιά μας συμπληρώνω σήμερα και εννοώ πως το ενδιαφέρον για τη μικρή μας πόλη παραμένει αμείωτο μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά μας από οποιοδήποτε τοπικό φορέα είτε μέσα από τη συμμετοχή στη δημοτική εκλογική διαδικασία, – έννοιες υπέρτατες της δημοκρατίας. Έτσι αποφάσισα να εκτεθώ στη λαική ετυμηγορία και, εφόσον με τιμήσει η τοπική κοινωνία, να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στις δημοτικές υποθέσεις. Έχω διατυπώσει, βέβαια, την ευχή κι επιθυμία να συμμετείχαν περισσότεροι νέοι στα κοινά με το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα, την καθαρότητα και τη φαντασία τους και χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄αυτές και αυτούς που έχουν τη διάθεση, το χρόνο και την πίστη στην εκλογική διαδικασία και στην αξία της προσφοράς.

“Μέτρον άριστον”. Η μετριοπάθεια, ο σεβασμός στην άλλη άποψη, η αυτοσυγκράτηση, η λογική και η γνώση, το δημοκρατικό ήθος, η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός είναι οι απαραίτητες έννοιες για τη λειτουργία οποιουδήποτε κοινωνικού υποσυνόλου και δη ενός δημοτικού συμβουλίου με σκοπό την ουσιαστική προσφορά και παραγωγική του θητεία, ιδιαίτερα ενός δημοτικού συμβουλίου εκλεγμένου με βάση την απλή αναλογική, . Οι ιδέες του Διαφωτισμού είναι η βάση του πολιτικού πολιτισμού μας. Η ρήση του Βολταίρου “μπορεί να διαφωνώ με ό,τι πρεσβεύεις μα θ΄αγωνίζομαι πάντα για το δικαίωμά σου να το λες” προϋποθέτει αυτογνωσία και αριστοτελική μεσότητα. Ο Δήμαρχος, μπορεί να λέμε πως σήμερα είναι απλός διαχειριστής, όμως είναι ή πρέπει να είναι ταγός για την κοινότητά του. Να είναι Δημοκράτης, Άνθρωπος, Υπηρέτης της νομιμότητας, Αδιάφθορος, να άγει τους συμπολίτες του στο καλό, στο ωραίο και όχι να άγεται απ΄αυτούς και τις μικρότητες (όπως λέει ο Θουκυδίδης για τον Περικλή), ν΄ακούει καλά και να είναι συμπαραστάτης στον καθημερινό αγώνα των συμπολιτών του στα εύκολα μα και στα δύσκολα. Αρκετά από τα παραπάνω διαβλέπω στο Γιώργο Καπλάνη και γι΄αυτό τάσσομαι στο πλευρό του αλλά και γιατί είναι νέος, έμπειρος, γιατί υπηρέτησε το Δήμο σε μια άνυδρη, σκληρή δεκαετία, τον κράτησε όρθιο. Και, επιπλέον, γιατί τόλμησε να συνεργαστεί με άλλες δημοτικές παρατάξεις και να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο, ευρύτατο και πλούσιο σε ιδέες αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο για το καλό της μικρής μας πόλης. Πέρα από ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές αναφορές, το πρωτεύον μήνυμα όλων είναι η διεκδίκηση από την όποια κεντρική εξουσία του μεγαλυτέρου οφέλους για την πόλη και η υλοποίηση του προγράμματος του συνδυασμού, το οποίο ανακοινώνεται σύντομα.

Δικό μου μέλημα και στόχος είναι η ασφάλεια των σχολικών δομών και της πόλης γενικότερα, η υγιεινή, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολικών μονάδων, η αισθητική ανάπλασή τους (κτίρια και αύλειος χώρος) ώστε να γίνουν ελκυστικότερες στις μαθήτριες και στους μαθητές, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και της κοινωνικής προστασίας ευρύτερα στο Δήμο αλλά και στα σχολεία μας. Στα πλαίσια αυτά, η δημιουργία κυκλικής τοπικής συγκοινωνίας όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των επιβατικού κοινού στο μετρό από την Άνω και Κάτω Αγία Βαρβάρα αλλά και για τη μείωση της μαθητικής διαρροής προς όμορες περιοχές. Γι΄ αυτά και τα υπόλοιπα είναι γνωστό, φυσικά, το ”Δει δή χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι”.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αναστάσιος Λεμπέσης
Φιλόλογος – πρ. Δ/ντής 1ου ΓΕ.Λ. Αγ. Βαρβάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος “Η Δική μας Πόλη”