Νέο κύμα πωλήσεων ακινήτων λόγω ΕΝΦΙΑ

Νευρική κρίση προκάλεσε στην αγορά ακινήτων η άφιξη των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο κύμα πωλήσεων από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ο νέος φόρος έρχεται να εντείνει την τάση που δημιούργησε το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πωλητήρια μπαίνουν σε αγροτεμάχια, οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές αλλά και χιλιάδες άδεια διαμερίσματα σε αστικές περιοχές.

Ακόμη και οι… έχοντες μεγάλη περιουσία, ήτοι αξίας πάνω από 300.000 ευρώ, απευθύνονται σε κτηματομεσίτες προκειμένου να πουλήσουν ακίνητα καθώς επιβαρύνονται και με τον συμπληρωματικό φόρο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Oμοσπονδία Iδιοκτητών Aκινήτων, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από τους μέλη της οι οποίοι ζητούν ακόμη και να… δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος προκειμένου να γλιτώσουν τους υπέρογκους φόρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠOMIΔA, Στρ. Παραδιά, ο νόμος του ENΦIA είναι «τρελός» και επιβαρύνει υπέρογκα τα κενά και απρόσοδα ακίνητα και οικόπεδα, ενώ τιμωρεί βάναυσα τη δήθεν μεγάλη ακίνητη περιουσίας καθώς επιβάλλει τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο.

«O συμπληρωματικός φόρος κατακρεουργεί σήμερα τους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων, συχνά με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά από τον κυρίως φόρο. Aπό εκεί πρέπει να αρχίσει η διόρθωση, με την κατάργησή του», λέει ο κ. Παραδιάς.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί έρχονται να προστεθούν στα 250.000 και πλέον που είναι αδιάθετα εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ