Πάλι σε κρίση η Παιδεία

Άρθρο του κ. Γιάννη Γιαννιού,               Πολιτικού Επιστήμονα

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων της χώρας, μετά τις εξελίξεις για την κινητικότητα και την διαθεσιμότητα εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Πριν δυο βδομάδες έληξε η προθεσμία για περίπου 340 διοικητικού υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, και πλέον θα απολύονταν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραταθεί η προθεσμία παραμονής τους σε καθεστώς κινητικότητας, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα αξιολογηθούν ξανά από ανεξάρτητο εκτιμητή τα πανεπιστήμια και τα οργανογράμματά τους, και στη συνέχεια θα επαναπροσληφθούν 600 διοικητικοί υπάλληλοι από τους 1136 που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αυτό θα γίνει, όμως, όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, εφ’ όσον ο ανεξάρτητος εκτιμητής κρίνει ότι πράγματι υπάρχει κάπου έλλειψη προσωπικού. Όπως είναι κατανοητό η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων δεν αποδέχθηκαν αυτή τη ρύθμιση και προτείνει την επαναπρόσληψη όλων.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν, η παιδεία πάσχει και τα παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν ένα ολόκληρο εξάμηνο. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, και ήδη το ΕΚΠΑ οδηγείται σε λειτουργική κατάρρευση, καθώς πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε η απόφαση των διαθεσίμων να μην προσέρχονται στη δουλειά τους. Το βέβαιο είναι ότι με απόντες τους διαθεσίμους, το πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μη λειτουργήσει. Μπορεί τελευταία στιγμή να σώθηκε το χειμερινό εξάμηνο, το εαρινό όμως κινδυνεύει να χαθεί.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο ΕΜΠ, του οποίου η λειτουργία μεταφέρεται σε πλατεία βορειοανατολικού προαστίου, όπως έκανε κατά τους τρεις μήνες της απεργίας του 2013… Η κατάσταση καταδεικνύει την παράλυση του ΕΜΠ λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι κρατούν το ίδρυμα κλειστό για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Στο ΕΜΠ προκηρύχθηκαν 164 θέσεις, ενώ σε διαθεσιμότητα ετέθησαν 343 άτομα, τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν μία από τις συνολικά 600 θέσεις σε 15 ΑΕΙ/ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαμαρτύρεται διότι λειτουργεί με έναν υπάλληλο ανά τρία τμήματα αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην κατανομή των 600 θέσεων, ενώ το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε αναστολή λειτουργίας διαμαρτυρόμενο για λειτουργικά προβλήματα λόγω μείωσης της χρηματοδότησης.

Πολλά χρόνια τώρα, στην πλάτη των φοιτητών οι κυβερνήσεις, οι συνδικαλιστές και διάφοροι άλλοι, παίζουν παιχνίδια –  δίκαια ή άδικα –  και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μπάχαλο, να χάνονται εξάμηνα, να ρημάζουν κτήρια, εστίες και βιβλιοθήκες. Το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η παιδεία στη χώρα μας πάσχει και δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον να βελτιώνεται η κατάσταση. Εξάλλου, σε πρόσφατη βρετανική έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται στα θέματα Παιδείας και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού της συστήματος. Σε μία δεύτερη που έγινε σε 40 χώρες παγκοσμίως κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται στην ίδια ομάδα με χώρες, όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Αναμφίβολα, η οικονομική κατάσταση μιας χώρας είναι αλληλένδετη με την παιδεία. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρείται μεγάλη άνοδος των ασιατικών χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα. Η χώρα μας δυστυχώς με όλα αυτά που περνά, με τις περικοπές που έχουν γίνει παντού, δεν γινόταν να περισώσει το χώρο της παιδείας. Όμως χώρα χωρίς δυνατή παιδεία, θα έχει πάντα προβλήματα. Γι αυτό λοιπόν, πρέπει να βρεθεί λύση και να ανοίξουν οι σχολές, να πέσουν κρατικά χρήματα στην παιδεία και να στηριχτεί η έρευνα. Σίγουρα η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι άσχημη, όμως χώρα και λαός με ασθμαίνουσα παιδεία είναι καταδικασμένος να υποφέρει…

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΙΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ