Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργο Καπλάνη

  1. Κύριε Δήμαρχε, οι φετινές δημοτικές εκλογές είχαν ξεχωριστά σημεία σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί συνδυασμοί, εκ των οποίων οι τέσσερεις από  άτομα που είχαν διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχοι της παράταξης σας. Πως σχολιάζετε αυτό το γεγονός αφού βρεθήκατε απέναντι σε πρώην συνεργάτες σας;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Όπως ξέρετε ούτε κατά την προεκλογική περίοδο δεν μπήκα στον πειρασμό των προσωπικών αντιπαραθέσεων, παρότι αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις. Πολύ περισσότερο δεν θα το κάνω τώρα. Δεν πιστεύω ότι είναι ο ρόλος μου να σχολιάζω στάσεις και συμπεριφορές τις οποίες εξάλλου έκρινε και αξιολόγησε ο λαός της Αγίας Βαρβάρας.

2. Επηρεαστήκατε από την κατάσταση, πρώην συνεργάτες σας να σας κατηγορούν μέσα από τα έντυπά τους ή τις ομιλίες τους;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Είχα την ευθύνη και την υποχρέωση να εγγυηθώ με την στάση μου ένα προεκλογικό αγώνα σοβαρότητας, μετριοπάθειας και πολιτισμένης αντιπαράθεσης πάνω στα πραγματικά προβλήματα αλλά και την προοπτική της πόλης μας. Επίσης να εμπνεύσω δημιουργικά και να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τόσων άξιων συμπολιτών και συνεργατών μου που συμμετείχαν στην συλλογική προσπάθεια του συνδυασμού μας. Όλα τα υπόλοιπα ήταν για μένα δευτερεύοντα παρά το γεγονός ότι ανθρώπινα δεν ήταν πάντα τόσο εύκολο να τα υπερβεί κανείς.

3. Πως αισθανθήκατε όταν οκτώ άλλοι ανθυποψήφιοί σας, σας κατηγορούσαν επί ένα δίμηνο καθημερινά;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Μα σας έχω νομίζω, ήδη, απαντήσει. Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια μας για μια ήρεμη και προγραμματικού χαρακτήρα προεκλογική αντιπαράθεση δεν βρήκε ανταπόκριση. Προφανώς λόγω της αδυναμίας επιχειρημάτων, ιδεών, προτάσεων πολύ δε περισσότερο ολοκληρωμένης εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης για την πόλη. Έτσι, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η διολίσθηση σε  προσωπικές, αβάσιμες και άδικες επιθέσεις. Και όπως επίσης συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κόσμος καταλαβαίνει, συγκρίνει και αποδίδει δημοκρατικά δίκαιο με την ετυμηγορία του.

4. Σας πέρασε από το μυαλό κάποια στιγμή πως ίσως και να μην εκλεγόσασταν, ιδιαίτερα αφού χρειάσθηκε να πάμε για δεύτερη Κυριακή;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Ποτέ, ούτε για μια στιγμή, δεν αμφέβαλλα για το τελικό αποτέλεσμα και την νίκη  του συνδυασμού μας. Η δεύτερη Κυριακή ήταν αντικειμενικά και εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη σε μια εκλογική αναμέτρηση με 9(!) συνδυασμούς με 366(!) υποψηφίους συνολικά.

5. Ποιοι ήταν κατά την άποψή σας οι λόγοι που ο Λαός της πόλης μας επέλεξε εσάς για Δήμαρχο και όχι κάποιον άλλον από τους υπόλοιπους οκτώ;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Οι δημότες επέλεξαν και Δήμαρχο και συνδυασμό. Όπως αποδείχθηκε υπερείχαμε και στα δύο.  Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια και το έργο μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αξιολογήθηκε ότι ο συνδυασμός μας ήταν η σημαντικά καλύτερη συγκριτικά ομάδα που παρουσίασε  όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη και έχει γνώση, εμπειρία και όρεξη για δουλειά. Πιστεύω επίσης ότι οι πολίτες επιβράβευσαν το ήθος και την εντιμότητα μας πράγμα που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

6. Η επανεκλογή σας αφαιρεί  πλέον τη δυνατότητα από τους άλλους επικεφαλής να αναφέρονται σε θέματα που σας είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν και βάσισαν την προεκλογική τους εκστρατεία, αφού ο λαός τους απάντησε με την ψήφο του;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να υποτιμήσει την κρίση, την ετυμηγορία και απόφαση των πολιτών. Όποιος το κάνει, θα κάνει για μια ακόμα φορά λάθος. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θεωρώ ή απαιτώ ότι ως δημοτική αρχή θα είμαστε υπεράνω κριτικής και δημοκρατικού ελέγχου στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Μακριά από εμάς τέτοιες σκέψεις.

7. Θα συνεχίσετε να λειτουργείτε βασιζόμενος στην πλειοψηφία που έχετε ή θα συνεργαστείτε με την αντιπολίτευση στην καινούργια δημοτική περίοδο;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Συλλογική, δημοκρατική, λειτουργία με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση. Κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη και θα αξιοποιείται δημιουργικά. Με σεβασμό στην διαφορική άποψη αλλά και σεβασμό στην θεμελιώδη αρχή ότι μετά από την ανταλλαγή απόψεων  και επιχειρημάτων η πλειοψηφία έχει την ευθύνη της απόφασης και υλοποίησης.

8. Με το στρατόπεδο μεταναστών τι γίνεται. Με το νοσοκομείο επίσης υπάρχουν νεότερα; Θα λειτουργήσει κάποτε;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Η στάση και η απόφαση μας στο ζήτημα αυτό ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Οι απόψεις μας που αποτυπώθηκαν και εκφράσθηκαν και ως αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και του συνόλου των φορέων της πόλης  συνιστούν το πλαίσιο που κινούμαστε. Δεν θα συναινέσουμε σε καμιά χρήση που υποβαθμίζει το χώρο και επιβαρύνει την λειτουργία της πόλης μας. Αντίθετα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσο δυναμικά και αν χρειαστεί την αναβάθμιση της λειτουργίας του  Νοσοκομείου μας.

9. Το θέμα του δανείου για την αγορά του χώρου της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, πως θα
αντιμετωπιστεί; Πως ο Δήμος θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις υψηλές
οικονομικές υποχρεώσεις του;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: H αγορά αυτού του μοναδικού χώρου ήταν, στο χρόνο που έγινε, μία τεράστια ευκαιρία για το Δήμο μας, την οποία και εκμεταλλευτήκαμε. Παρ’ όλη την δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας η αποπληρωμή  του δανείου συνεχίζεται κανονικά. Επιδιώκουμε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης ώστε ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή να διατηρηθεί αλλά και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

10. Τα έργα για το γήπεδο στα Ριμινίτικα πότε θα ξεκινήσουν;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Όπως είναι γνωστό το  έργο του γηπέδου στα Ριμινίτικα είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία που ταλαιπώρησε επί χρόνια και το Δήμο και τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας. Εμείς με συστηματική, επίπονη προσπάθεια και διεκδίκηση το  ξεμπλοκάραμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση του από την Περιφέρεια. Το έργο ήδη δημοπρατήθηκε και θα προχωρήσει ώστε οι σύλλογοι της πόλης μας μέσα στη επόμενη αγωνιστική περίοδο να αγωνιστούν στο νέο μας γήπεδο. Οποιαδήποτε ενέργεια που επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα προβλήματα και καθυστερήσεις θα βρει όχι μόνο το Δήμο αλλά και όλη την κοινωνία απέναντι της.

11. Κάνατε λάθη στο παρελθόν τα οποία  να επηρέασαν το μέλλον της πόλης μας; Αν ναι, πως σκέπτεστε να επανορθώσετε;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Ούτε ο Δήμος είναι Βατικανό, ούτε εγώ Πάπας! Αντίθετα αναγνώρισα πάντα με ειλικρίνεια λάθη, παραλείψεις ή αδυναμίες που ανθρώπινα υπήρξαν μέσα στη αφόρητη καθημερινή πίεση και  προσπάθεια να μείνει ο δήμος αλλά και η κοινωνία μας όρθια σ’ αυτά  τα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Δεν πιστεύω, όμως, ότι υπήρξαν λάθη σημαντικά που κόστισαν στην πόλη. Χαίρομαι που μόλις πρόσφατα οι πολίτες της Αγίας Βαρβάρας, επιβεβαίωσαν ότι στην πλειοψηφία τους πιστεύουν και αυτοί το ίδιο!

12. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι της παράταξής σας για την επόμενη πενταετία;

ΚΑΠΛΑΝΗΣ: Για την Αγία Βαρβάρα του 2020 μιλήσαμε αναλυτικά το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Στόχος μας η πόλη με την λειτουργία του Μετρό να είναι μια σύγχρονη, λειτουργική πόλη, φιλική στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Αλλά και μια πόλη αλληλεγγύης με ανθρωπιά και  κοινωνική συνοχή. Η Δική μας Πόλη που αξίζει την αγάπη και την αφοσίωση μας, αξίζει να την κρατάμε πάντα και ψηλότερα, γιατί σ’ αυτή τη πόλη έχουμε ζωή!. Και εμείς και τα παιδιά μας!