Πανελλαδικές: Μεγάλη ανατροπή με τις βάσεις- Δείτε τι θα συμβεί φέτος ανά πεδίο

Δραματική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση και μείωση των αρίστων στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις λόγω της δυσκολίας των θεμάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Τα δύσκολα θέματα στη Φυσική, που συγκέντρωσαν τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και υποψηφίων, θα αυξήσουν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις τον αριθμό των γραπτών που θα βαθμολογηθούν κάτω από τη βάση, ενώ αντίστοιχα θα μειώσουν τον αριθμό των άριστων γραπτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών κι ενώ τα γραπτά της Φυσικής περνάνε από «κόσκινο», αναμένεται μεγάλο ποσοστό κάτω από τη βάση, πάνω από 50% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18 – 20) αναμένεται αρκετά κάτω από 10%. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση (ίσως και 60%) αναμένεται στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας.

Αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι λόγω της «παρά–αυξημένης» δυσκολίας των θεμάτων, τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55%, ενώ για τα άριστα γραπτά η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Στα Αρχαία Ελληνικά, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 40%, ενώ τα άριστα γραπτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%. Αντίστοιχα στα Μαθηματικά, το ποσοστό για γραπτά κάτω από τη βάση εκτιμάται ότι θα είναι άνω του 70%, ενώ τα άριστα γραπτά αναμένεται να είναι κάτω από 3%.

Με βάσει τις εκτιμήσεις βαθμολογητών και μικρό αριθμό βαθμολογικών στοιχείων, όλα δείχνουν ότι εφέτος θα έχουμε πτώση των βάσεων εισαγωγής τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Πέρυσι, κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Νομική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως εφέτος οι περιζήτητες σχολές του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου θα διατηρήσουν βεβαίως τις βάσεις σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα έχουν μικρή αλλά ορατή πτώση.

Παράλληλα, δεδομένου ότι πέρυσι οι βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο «εκτοξεύθηκαν» με τη Νομική Αθηνών στα 18.125 μόρια, αναμένεται μικρή πτώση και στις δημοφιλείς σχολές του πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού αριστούχων.

Αναλυτικά, ανά επιστημονικό πεδίο αναμένονται τα εξής:

  • 1ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 200 μόρια
  • 2ο επιστημικό πεδίο: Πτώση πάνω από 500 μόρια
  • 3ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 400 μόρια
  • 4ο επιστημονικό πεδίο: Μικρές αυξομειώσεις, άνοδος 100 μόρια και πτώση 100 μόρια

Η ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα γίνει στο τέλος του μήνα και πιθανά την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

πηγή: Aftodioikisi.gr