Οι Παιδικές Χαρές μετά την διαδικασία της πιστοποίησης και με το πρόγραμμα Φιλόδημος έχουν πάρει πια άλλες διαστάσεις στην κοινωνική ζωή των δήμων και άλλη φιλοσοφία στην γειτονιά.
Οι Παιδικές Χαρές είναι πια ένας από τους σημαντικότερους τόπους συνάντησης και επικοινωνίας των ανθρώπων της γειτονιάς των γονιών και των παιδιών.
Βλέπουμε λοιπόν όλο και περισσότερους δήμους να εντρυφούν στο θέμα και να ξεκινούν κάποιες προσπάθειες να ξεφύγουν από την κλασική εικόνα με τα πέντε μεταλλικά όργανα που απευθύνονταν αποκλειστικά και μόνο στις μικρές ηλικίες.
Στο Δήμο μας δυστυχώς οι περισσότερες παιδικές χαρές είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες για χρήση από τα παιδιά, ενώ άλλες δεν έχουν ούτε καν όργανα…
Άλλοι Δήμοι κατ’ αρχήν βάζουν όργανα για όλες τις ηλικίες μέχρι 12 ετών και όχι μόνο για τις ηλικίες μέχρι έξι – επτά ετών όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.
Βάζουν τραπεζάκια, κιόσκια και σκίαστρα για την εξυπηρέτηση και την άνετη παραμονή των συνοδών.
Αντικαθιστούν γρήγορα την νέα μόδα που επικράτησε με τις πλάκες από συνθετικό πλαστικό που αποδείχθηκε πολύ ευάλωτο και ασταθές.
Εδώ και χρόνια η εφημερίδα μας γράφει για την ακαταλληλότητα της πλαστικής μοκέτας που είναι και επικίνδυνη επειδή σε αυτήν υπάρχουν μύκητες και μικρόβια, με φόβο την μόλυνση όποιου παιδιού πέσει και ματώσει ή απλά ακουμπήσει την μοκέτα και στη συνέχεια βάλει τα χέρια του στο στόμα.
Οι Δήμοι πλέον προσφεύγουν σε νέα υλικά όπως το ξύλο.
Δενδροφυτεύουν για να δώσουν την διάσταση του πάρκου.
Δημιουργούν θεματολογικούς χώρους.
Βάζουν όργανα γυμναστικής και για μεγάλους.
Ακολουθούν και παιδαγωγικές οδηγίες για την ακολουθία και τις αποστάσεις των οργάνων.
Διαμορφώνουν χώρους πολύ πιο φυσικούς και πολύ πιο δεμένους με το υπόλοιπο περιβάλλον.
Επίσης έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το θέμα των τουαλετών που τις ζητάει όλο και περισσότερο ο κόσμος.
Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τις τουαλέτες που υπάρχουν στο ‘Αλσος “ΜΗΤΕΡΑ”, δίπλα στην παιδική χαρά!!! Πλημμυρισμένες από βρομόνερα, επιπλέοντα αντικείμενα, τρωκτικά και κουνούπια…
Δυστυχώς στην εξέλιξη αυτή υπάρχουν και οι αντιστάσεις για την οικονομία του χρόνου ή λόγω της άγνοιας.
Οι προκηρύξεις copy paste ή οι έτοιμες προδιαγραφές που υπαγορεύουν οι εταιρείες επικρατούν ακόμη στους διαγωνισμούς.
Όμως η αγορά σήμερα βρίσκεται αρκετά μπροστά.
Δείτε στις φωτογραφίες Παιδικές Χαρές που μόλις φτιάχτηκαν στην Ηλιούπολη και στον Δήμο Νεάπολης Συκεών.
Είναι καιρός λοιπόν και ευκαιρία οι τεχνικές των δήμων να φύγουν από τις παραδοσιακές μορφές που είχαν μέχρι σήμερα και να αρχίσουν να ψάχνουν λίγο περισσότερο και να τοποθετούν άλλα όργανα, διαφορετικά.
Ελπίζουμε στο Δήμο μας να επικρατήσει η νέα αντίληψη, μιας και θα ανακατασκευαστούν ορισμένες από αυτές.