Με θέμα “το Νερό” συνέντευξη του Δημάρχου κ. Καπλάνη στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ της πόλης μας

Λάβαμε προς δημοσίευση από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ της πόλης μας, την παρακάτω συνέντευξη που πήραν από το Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γιώργο Καπλάνη, με θέμα “ΤΟ ΝΕΡΟ” στην πόλη μας.

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη έχει ως εξής: 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ κου Γ. ΚΑΠΛΑΝΗ

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων με θέμα το «Νερό» του 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, δόθηκε συνέντευξη από το Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γεώργιο Καπλάνη και τους εκπροσώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κωνσταντίνο Τσούτσουρα και κ. Νικόλαο Δαμιεδάκη, την Πέμπτη 3/5/2018 στο γραφείο του δημάρχου.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν καθηγητές και μαθητές των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων «Το υγρό στοιχείο στη ζωή μας» Ε. Καράμπαλη και Ε. Κακλαμάνη και «Γλυκό νερό, ένας πόρος υπό εξαφάνιση» Δ. Μακροδημήτρης και Ε. Στεφανίδη.

Μας δόθηκαν πληροφορίες για τη διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων της πόλης μας.

Ακολουθούν μερικές σημαντικές ερωτήσεις από τη συνομιλία μας.

Το άλσος «Μητέρα» υδροδοτείται;

Nαι, υδροδοτείται κανονικά. Σε κάποιες πλατείες υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές. Αυτές τις υπόγειες δεξαμενές τις γεμίζουμε όχι με νερό της ΕΥΔΑΠ αλλά με νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου. Οι γεωτρήσεις του δήμου λειτουργούν μέχρι σήμερα έτσι ώστε να εξοικονομούμε και νερό και χρήματα. Το άλσος λοιπόν υδροδοτείται κανονικά αλλά δεν υδροδοτείται από τη δεξαμενή που υπάρχει σε αυτό.

Αυτή η δεξαμενή δεν είχε κατασκευαστεί για το άλσος.

Υδροδοτείται από μία άλλη στρογγυλή η οποία είχε κατασκευαστεί περίπου τα τέλη του ’50, όπως προκύπτει από την εικόνα του νοσοκομείου, παράλληλα με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου καθώς το νερό της ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσε να καλύψει την υδροδότηση του δεύτερου ορόφου του νοσοκομείου και των κλινικών του, καθώς δεν είχε μεγάλη πίεση.

Σ’ αυτόν τον όροφο είχαν φιλοξενηθεί οι χανσενικοί όταν τους μετέφεραν από τη Σπιναλόγκα.

Σήμερα η δεξαμενή έχει παραμείνει εκεί ως ένα σημείο αναφοράς ιστορικού καθαρά χαρακτήρα.

 Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή άλλης δεξαμενής που γέμιζε με νερό της ΕΥΔΑΠ γιατί η στρογγυλή είχε παλιώσει και είχε ραγίσει. Η νέα δεξαμενή λειτουργούσε μέχρι που ο χώρος αυτός παραδόθηκε στο δήμο για να δημιουργηθεί το άλσος περίπου το 1995.

Σε περίπτωση έλλειψης νερού τι θα γίνει; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη;

Όχι, δεν υπάρχει, γιατί ο δήμος δε διαχειρίζεται του υδάτινους πόρους παρά μόνο τα πηγάδια του και τις γεωτρήσεις, το νερό των οποίων δεν είναι πόσιμο, όπως έχουν δείξει οι μελέτες αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πότισμα. Στο δήμο υπάρχουν δύο γεωτρήσεις.

Η διαχείριση του νερού είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ η οποία παρέχει νερό σε όλους τους δήμους της Αττικής. Η ΕΥΔΑΠ συντηρεί το δίκτυο και το επισκευάζει, δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι της Αττικής σε περίπτωση λειψυδρία. Γι’ αυτό και εμείς σε περίπτωση λειψυδρίας είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και το σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε π.χ. να κλείσουμε το νερό όπως μπορούν να κάνουν άλλοι δήμοι (Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη) που δεν έχουν ΕΥΔΑΠ.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τις γεωτρήσεις της περιοχής μας;

Στο Δήμο αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις γεωτρήσεις από τις οποίες οι δύο είναι σε λειτουργία ενώ η τρίτη έχει σφραγιστεί. Η μία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το θερινό κινηματογράφο «ΠΑΝΘΕΟΝ».

Πίσω από τη σκηνή υπάρχει ένα καμαράκι και εκεί είναι η γεώτρηση.

Παρά το γεγονός ότι είναι βουνό και είναι δύσκολο να υπάρχουν νερά από κάτω, έξω από τον κινηματογράφο υπάρχουν μεγάλα πλατάνια που δεν έχουν σύστημα ποτίσματος.

Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη νερού.

Η γεώτρηση που βρίσκεται εκεί γεμίζει με νερό τη δεξαμενή και το καλοκαίρι ποτίζεται καθημερινά το βουνό.

Τα «κανονάκια» που υπάρχουν λειτουργούν κανονικά και αποτελούν προστασία για την πανίδα και χλωρίδα του βουνού.

Η δεύτερη γεώτρηση, η οποία είναι σε λειτουργία βρίσκεται στο χώρο του γκαράζ του δήμου, στο κλειστό γυμναστήριο, στην οδό Σιπύλου.

Το νερό της χρησιμοποιείται από την υδροφόρα για πλύσιμο και πότισμα.

Η τρίτη γεώτρηση η οποία έχει σφραγιστεί βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, στα σύνορά μας με το Αιγάλεω, στην πλατεία της 19ης Μάη. Ακριβώς απέναντι σε απόσταση περίπου 10μ υπάρχει ένα καμαράκι με μία μεγάλη σωλήνα απ’ έξω. Επειδή οι δύο γεωτρήσεις βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, περίπου 15-20 μέτρα, απαγορεύεται να παίρνουν νερό από την ίδια φλέβα, γιατί πέφτει ο υδροφόρος ορίζοντας. Γι’ αυτό το λόγο η Ανεξάρτητη αρχή στην οποία δηλώνοντας οι γεωτρήσεις αποφάσισε να σφραγιστεί η μία και αυτή ήταν η δική μας.

Πριν μιλήσατε για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και τη γέφυρα. Αυτά τι κόστος είχαν για το δήμο μας;

To έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα το έργο της γέφυρας δημοπρατήθηκε στις 700.000 € και η δημοπράτηση του πήρε μία έκπτωση πάνω από 40%. Άρα το τελικό κόστος κατασκευής όλου του έργου μετά τη δημοπράτηση του είναι 350.000€.

Προστατεύονται τα πηγάδια της περιοχής μας; Αν ναι τότε με ποιόν τρόπο;

Η περιοχή μας έχει αρκετά πηγάδια. Επίσημα καταγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο υδροληψίας είναι μόνο δύο τα οποία βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Από αυτά το ένα βρίσκεται στο Practiker και το άλλο στο χώρο της Αποστολικής διακονίας.

Όμως εκτός από αυτά τα δύο υπάρχουν και άλλα πηγάδια τα οποία δεν είναι καταγραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη μας έχει αρκετό νερό από τα ρέματα και τα πηγάδια. Δυστυχώς την περίοδο 1960-1970 αρκετά πηγάδια χρησιμοποιήθηκαν ως αποχετευτικοί χώροι.

Πως αξιοποιούνται τα πηγάδια;

To νερό από κάποια πηγάδια χρησιμοποιείται για πότισμα. Αυτό συμβαίνει με το πηγάδι που βρίσκεται στο Practiker, από το οποίο ποτίζονται τα παρτέρια του. Τα πηγάδια που δεν είναι καταγεγραμμένα τα αξιοποιούν οι ιδιοκτήτες τους όπως θέλουν.

Πότε δημιουργήθηκε το αποχετευτικό δίκτυο;

Aυτό το έργο ξεκίνησε το 1981 και η πρώτη φάση ολοκλήρωσής του ήταν το 1985.

Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την προστασία από τις πλημμύρες;

H πόλη μας είναι κατά το 95% θωρακισμένη, δηλαδή έχει αντιπλημμυρική προστασία. Όμως ακόμα υπάρχουν μέρη που δεν είναι τελείως προστατευμένα από τις πλημμύρες.

Τέλος οι αρμόδιοι όλων των περιοχών της Δυτικής Αττικής έχουν κάποιες προτάσεις και γίνεται μελέτη για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων που θα καλύψουν όλες τις περιοχές της Δυτικής Αττικής και φυσικά το 5% της δικής μας πόλης που δεν έχει θωρακιστεί. Το κόστος κατασκευής του έργου είναι περίπου 5.000.000€
Yπάρχει μία γέφυρα, η γέφυρα Σαράφη η οποία βρίσκεται στο τέρμα της οδού Σίφνου και Αποστόλου Παύλου σε ένα κοίλο σημείο που είναι τα σύνορα με το Αιγάλεω. Η γέφυρα κατασκευάστηκε πάνω από ρέματα, τη δεκαετία του ’80, και κάτω από αυτή περνάνε ακάθαρτα και όμβρια νερά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον τρόπο κατασκευής της. Εκείνο που γνωρίζουμε όμως είναι ότι είναι μία σκληρή γέφυρα από πλευράς κατασκευής, αλλά από πλευράς ελαστικότητας είναι επιρρεπής σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί σε σχέση με άλλες σύγχρονες γέφυρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα πέδιλο της γέφυρας έσκασε από τις τελευταίες πλημμύρες και γίνεται νέα μελέτη για την επιδιόρθωσή της σύμφωνα με την οποία πρέπει να κατασκευαστούν νέοι αγωγοί για να σταματήσει η ροή κάτω από αυτήν.

Ποια είναι τα γνωστά ρέματα της περιοχής μας:

Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν 4 ρέματα.

Το ρέμα του Καστανά, που βρίσκεται στο κέντρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, το ρέμα της Βιοχρώμ, που βρίσκεται πίσω από το 1ο Γενικό Λύκειο και δεξιά από το Λοιμωδών και είναι ανοιχτά διευθετημένο ώστε να φαίνεται το φυσικό του κάλλος και το ρέμα Δούσμανη που βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό σχολείο στον πεζόδρομο. Τα ρέματα ξεκινούν από το όρος Αιγάλεω, καταλήγουν στην οδό Σίφνου και στην Αποστόλου Παύλου και από εκεί χύνονται στον Κηφισό.

Πιστεύεται πως ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό της γέφυρας στα σπίτια της περιοχής;

Όχι. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται αυτό το μεγάλο έργο. Παράλληλα προχωρούμε σε μελέτης της διάβρωσης του εδάφους, αφού έχουμε πάρει δείγματα του εδάφους και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Χάρτης για τα ρέματα του 1936.

Αντιπλημμυρικά έργα στη γέφυρα Σαράφη

To έργο αυτό γίνεται γιατί το σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων ήταν παλιό και οι αγωγοί μικροί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Έτσι γίνεται ένα μεγαλύτερο έργο που θα ικανοποιεί τη μεγάλη λεκάνη όλης της Άνω Αγίας Βαρβάρας. Τα νερά θα μαζεύονται κάτω από το γενικό αποδέκτη στην οδό Σίφνου. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι δεν θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο μέλλον λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Χρειάζεται να δηλώσουμε τα πηγάδια στις απογραφές διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα.

Καθώς γινόντουσαν οι ανασκαφές για τα έργα του Μετρό βρέθηκε μία ροή νερού πάνω σε πήλινους αγωγούς η οποία βρισκόταν σε κανονική λειτουργία. Οι πήλινοι αυτοί αγωγοί δεν κόπηκαν από το Αττικό Μετρό και τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας. Τέλος παρατηρείται ότι η Αγία Βαρβάρα έχει πάρα πολύ νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος προσπαθεί να λύσει κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με το νερό και ειδικά το πρόβλημα που υπάρχει πάνω από στο 1ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας.

Σημ.”ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ”: Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται από το αρχείο της εφημερίδας μας.