«Κεραυνός εν αιθρεία» είναι αυτός που «έριξε» ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάγκας με ερώτημά του προς τη Διοίκηση του Δήμου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 30 Μαΐου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε και κατορθώσαμε να ερμηνεύσουμε, ο κ. Γιάγκας υποστηρίζει πως ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει καμία αναπτυξιακή προσπάθεια ή υποδομή στην έκταση που περιβάλλεται από την Ιερά Οδό, Ελ. Βενιζέλου, 28ης Οκτωβρίου, Κρήνης, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Μαρίνας, Κρήνης, Ιερά Οδό, επειδή όλη αυτή η έκταση είναι χαρακτηρισμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Βιοτεχνικό Πάρκο.
Εαν συμβαίνει αυτό, τότε στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, δεν μπορεί να κατασκευαστεί ή να λειτουργήσει ούτε Εμπορικό Κέντρο που έχει ακουστεί στο παρελθόν, ούτε χώροι Πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, παρά μόνο μικρές Βιοτεχνικές μονάδες!!!
Εάν συμβαίνει και αποδειχτεί κάτι τέτοιο, τότε ο Δήμος πρέπει να ξεκινήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αλλαγής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και στην καλλίτερη των περιπτώσεων, δεν επαρκεί ούτε μία πενταετία για την ολοκλήρωσή του.
Πάντως μας προξενεί εντύπωση το γεγονός διότι, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, ο π. Δήμαρχος κ. Μίχος είχε εξαγγείλει σχέδια για αναπτυξιακά έργα στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εμφανίζοταν έτοιμα προς διάθεση.
Υπάρχει πιθανότητα τέτοιου λάθους;
Η αναφορά του κ. Γιάγκα φέρνει τα πάνω – κάτω, την δημοσιεύουμε και παράλληλα δημοσιεύουμε αεροφωτογραφία με τον χώρο που είναι «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» οριοθετημένο με κόκκινο χρώμα:
“Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ) προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας οι χρήσεις γης για το χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ
Στις 23 Απριλίου 2018 κατέθεσα δημοσίως πρόταση για να αξιοποιήσει ο Δήμο μας ειδική πρόσκληση προς τους Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης , μέσω της οποίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2.500.000 ευρώ για να διαμορφώσει κατάλληλα, εσωτερικά και εξωτερικά, ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο που βρίσκεται στην κυριότητά του – τέτοια είναι τα κτίρια της ΒΙΟΧΡΩΜ – ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, με βάση τις ανάγκες της πόλης, σε νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Ερευνώντας εκτενέστερα το θέμα και συζητώντας με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πρότασης αλλά και συνολικά του χώρου των 34 στρεμμάτων της ΒΙΟΧΡΩΜ διαπιστώνω ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας ως Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ).
Ο χαρακτηρισμός δεν αφορά μόνο στο χώρο της ΒΙΟΧΡΩΜ αλλά ευρύτερα την περιοχή, από την Ιερά Οδό μέχρι την 28ης Οκτωβρίου και μέχρι την Αγίας Μαρίνας.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) του Δήμου εγκρίθηκε το 1989 και τροποποιήθηκε το 1996, αλλά οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για την εκμετάλλευση του χώρου προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, αφού περιορίζονται οι δυνατότητες αξιοποίησης με χρήσεις που δεν είναι συμβατές με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Επίσης είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και γενικότερα προβλήματα στη περιοχή για τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους.
Γεννώνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:
Ο χώρος της ΒΙΟΧΡΩΜ, σήμερα, μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με την ανάπτυξη βιοτεχνικών μονάδων χαμηλής όχλησης ή είναι δυνατές και άλλες χρήσεις;
Η Δημοτική Αρχή, τόσα χρόνια, ποιο σχεδιασμό έχει κάνει και ποιο πρόγραμμα έχει εκπονήσει για τη ΒΙΟΧΡΩΜ; Ποιο είναι το αναπτυξιακό της όραμα;
Αν έχει στοιχειωδώς εκπονήσει μια μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου, έχει εξετάσει τις δυνατότητες αυτή να υλοποιηθεί; Είναι συμβατές οι χρήσεις γης με τα όσα προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ); Αν όχι γιατί ολιγωρεί και δεν έχει προβεί σε καμία προσπάθεια αναθεώρησης – αλλαγής του;
Κύριε Δήμαρχε,
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και βεβαίως θα επανέλθω αφού λάβω τις απαντήσεις.
30-5-2018
Μιχάλης Γιάγκας,
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»”