ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ. ΝΙΚΗΣ ΣΙΑΡΑΜΠΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Σας κοινοποιούμε τη συνέντευξη της κ. Σιαραμπή – Μιχαλακάκου που έδωσε στην εφημερίδα «η πόλη μας» και παρακαλούμε για την ανάρτησή της στο site της εφημερίδας σας….

-Κυρία Σιαραμπή, μετά από τέσσερα χρόνια από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και θητείας σας στο δήμο πιστεύετε πως εσείς προσωπικά και ο συνδυασμός σας είσαστε έτοιμοι να πάρετε στα χέρια σας τη διοίκηση του Δήμου για τα επόμενα πέντε χρόνια;
-Τα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας μας δουλέψαμε σκληρά και ευσυνείδητα και αποκτήσαμε εμπειρία σε όλους τους τομείς. Μετείχαμε ενεργά σε όλες τις επιτροπές του Δήμου (οικονομική και ποιότητας ζωής), καθώς και στη ΔΗΚΕΑΒ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, που έχει στην αρμοδιότητά της τα αθλητικά, πολιτιστικά κτλ. τμήματα του Δήμου). Είμαστε πάντοτε παρόν, με σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις. Καταθέσαμε σοβαρές προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε πρωτοβουλίες, φέραμε στην επιφάνεια σημαντικότατα θέματα, αποδείξαμε έμπρακτα ό,τι όταν θες μπορείς.
Πήραμε την πρωτοβουλία και κατορθώσαμε να συσπειρώσουμε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε κοινούς στόχους, κάτι πολύ εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο , που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Λειτουργήσαμε ενωτικά και με πνεύμα συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις και κάθε απόφαση και ενέργειά μας ήταν υπέρ της πόλης και του κοινού καλού, ανεξαρτήτως στενών προσωπικών ή παραταξιακών συμφερόντων.
Έχουμε αποκτήσει την απαιτούμενη πείρα. Έχουμε γνώση των αναγκών και των προβλημάτων των συμπολιτών μας , αλλά και των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από ικανότατα στελέχη, με όραμα και αρχές, όρεξη για δουλειά και ευσυνειδησία.
Σημασία όμως έχει, αν οι συμπολίτες μας μάς κρίνουν άξιους και μας εμπιστευτούν με τη ψήφο τους τη διοίκηση του Δήμου μας. Αν οι συνδημότες θέλουν να γευτούν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Εκείνοι θα κρίνουν! Σεβόμαστε απόλυτα την κρίση τους!
-Γιατί εσείς και όχι ο κ. Καπλάνης ή κάποιος από τους παλαιότερους Αντιδημάρχους που σήμερα είναι υποψήφιοι και εκείνοι Δήμαρχοι της πόλης μας;
-Ο κ. Καπλάνης έχει δώσει τα προηγούμενα χρόνια έμπρακτα δείγματα της δουλειάς, της υποχωρητικότητας και των θέσεών του. Δέσμιος καταστάσεων και υποχρεώσεων, κατά γενική ομολογία, δεν έδωσε το πρέπον αγωνιστικό παρόν σε κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας και της πόλης, όπως το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, το κέντρο μεταναστών, τα χαράτσια, κα.
Όμως και σε καθημερινά, απλά θέματα δεν ήταν αρκετός. Δεν διατήρησε την πόλη στο σύνολό της καθαρή και νοικοκυρεμένη. Δεν συντήρησε σωστά τη δημοτική περιουσία. Άφησε το ΠΑΝΘΕΟΝ χωρίς προάσπιση, να ερημώνει και να καταστρέφεται. Δεν υλοποίησε τα έργα που είχε προεκλογικά υποσχεθεί, όπως κολυμβητήριο, γήπεδα κτλ. Αρκέστηκε σε λίγα έργα βιτρίνας (ανακατασκευή σε πεζοδρόμια και πλατείες), της τελευταίας στιγμής, προεκλογικά!
Οι παλαιότεροι Αντιδήμαρχοι που σήμερα είναι υποψήφιοι, άσκησαν πολιτική μαζί με τον απερχόμενο δήμαρχο, συντάχθηκαν μαζί του και δεν προέβαλαν αντιστάσεις . Αυτό φαίνεται άλλωστε από τα πρακτικά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι συγκεκριμένοι, που τώρα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στην πόλη μας κατά κανόνα υπερψήφιζαν αγόγγυστα . Ούτε καν άσκησαν κριτική όσον αφορά τα πεπραγμένα της διοίκησης του Δήμου. Μάλιστα μία αντιδήμαρχος εξ’ αυτών και νυν υποψήφια δήμαρχος, που παραιτήθηκε από το αξίωμά της μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές , μιλάει για ΑΣΥΔΟΣΙΑ στα κεντρικά της συνθήματα! Εκείνη, ως αναπληρώτρια δημάρχου, τι έκανε τόσα χρόνια για να την πατάξει; Δεν νομίζω λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι όψιμα εκκολαπτόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορούν να πείσουν για κάτι διαφορετικό!
-Ξαφνικά γεμίσαμε «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ» υποψηφίους! Εσείς κ. Σιαραμπή με την έως σήμερα πορεία σας έχετε αποδείξει πως όντως είσαστε ανεξάρτητη. Οι ανθυποψήφιοί σας είναι;
-Για να είσαι ανεξάρτητος πρέπει να μην έχεις στο παρελθόν σου εξαρτήσεις και να μην οφείλεις χάρες σε κόμματα και κομματικά στελέχη. Να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις, να έχεις την ικανότητα να συνεργάζεσαι και να συνθέτεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς. Οι περισσότεροι , για να μην πω όλοι οι ανθυποψήφιοί μου, που θέλουν να παρουσιάζονται σήμερα ως ανεξάρτητοι, οφείλουν αναντίρρητα τα αξιώματα, τις θέσεις, τις περγαμηνές και τη δύναμή τους σε κόμματα και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Από τη μια, αυτή τους η στάση μπορεί να χαρακτηριστεί ως αχαριστία προς την πηγή που τους πότιζε και τους ανάστησε. Από την άλλη είναι δειλία και φαρισαϊσμός. Υποκρίνονται και στρουθοκαμηλίζουν, μη τολμώντας να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν τα χρέη της πολιτικής που ακολούθησαν κι υποστήριξαν, και από την οποία ευνοήθηκαν! Κι όμως τώρα… στη δύσκολη καμπή τη διαγράφουν και «νίπτουν τας χείρας τους»…. Μόδα, κοροϊδία ή κατάντια;
-Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τον τρόπο διοίκησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
-Η απερχόμενη δημοτική αρχή ήταν ένας απλός και πολλές φορές κακός διαχειριστής (πχ παρατηρήθηκαν συχνά αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατανομή των κρατικών κονδυλίων στα σχολεία, δεν κατάφερε την αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου του υπέρογκου δανείου της ΒΙΟΧΡΩΜ, αλλά αρκέστηκε σε διακανονισμούς πληρωμής μόνο τόκων, συσσωρεύοντας το σύνολο του δυσθεώρητου ποσού του χρέους στη λήξη του, κα).
Διοίκηση χωρίς ίχνος αγωνιστικότητας, πυγμής, διορατικότητας και οράματος. Ο τρόπος διοίκησης ήταν σε μεγάλο βαθμό μονομερής και αδιαφανής. Δόθηκαν σε πολλές περιπτώσεις λαβές για σχόλια περί αναξιοκρατίας, ρουσφετολογίας και πελατειακής σχέσης. Οι καταγγελίες του τέως αντιδημάρχου , κ. Φράγκου, περί άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων και οφειλετών προς το Δήμο ή και αργομισθιών ορισμένων από το προσωπικό, περί ψευδών βεβαιώσεων κα. , ήταν καταπέλτης. Η κατάσταση αυτή τον οδήγησε πολύ γρήγορα σε παραίτηση. Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Άλλωστε έχουν καταγραφεί αναλυτικά κατά καιρούς από τις στήλες της εφημερίδας σας.
Η κινητήριος δύναμη των έργων και εργασιών ήταν σαφώς η προβολή του απερχόμενου δημάρχου και της παράταξής του. Σε διαφορετική περίπτωση, η διοίκηση παρουσιαζόταν αντιμέτωπη και πολέμια, με χίλιες δυο δικαιολογίες και τεχνηέντως ευρισκόμενες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρεμπόδιση λειτουργίας κοινωνικού ιατρείου από εθελοντές σε υπάρχον χώρο του Δήμου, που δεν χρησιμοποιείται και ερημώνει, επειδή η απερχόμενη διοίκηση έθετε ως απαράβατο όρο λειτουργίας του, την πλήρης και αποκλειστική διαμεσολάβηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου στην διαδικασία της παραπομπής δικαιούχων για ιατρική εξέταση.
Ο δήμος μας αυτή την εποχή είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Φτιάχνονται πλατείες, επισκευάζονται πεζοδρόμια, γίνεται καλύτερη καθαριότητα. Αυτό δεν είναι δείγμα μιας οργανωμένης διοίκησης που κάνει έργο;
Αυτό είναι ένα δείγμα μιας απελπισμένης διοίκησης που απεγνωσμένα θέλει για μία ακόμη φορά να παρουσιάσει «δήθεν» έργο την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές! Ποιόν προσπαθεί να κοροϊδέψει; Όταν πχ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντα καθαριότητας του Δήμου, επικαλούμενη μειωμένα έσοδα και προσωπικό, πώς τα καταφέρνει λίγο πριν τις εκλογές να βρει προσωπικό και να καθαρίζει, εκεί που ανέκαθεν απουσίαζε; Γιατί καταστρέφονται και ανακατασκευάζονται οι υφιστάμενες πλατείες και πεζοδρόμια, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα, τη στιγμή που απαιτείται η ορθή συντήρησή τους! Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!
-Πώς σχολιάζετε την ύπαρξη εννέα συνδυασμών σε αυτές τις δημοτικές εκλογές;
-Η ύπαρξη εννέα συνδυασμών στο μικρό μας Δήμο αντικατοπτρίζει την πολυδιάσπαση της απερχόμενης διοίκησης, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι υπήρξαν μέχρι πρότινος συνεργάτες και αντιδήμαρχοι. Εγκαταλείπουν τη βάρκα, λίγο πριν βουλιάξει και επιδιώκουν να παρουσιαστούν ως κάτι νέο, αλλάζοντας όνομα και παράταξη για να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν τον κόσμο.
-Κυρία Σιαραμπή, μελετώντας το πρόγραμμά σας είδαμε πως έχετε βάλει υψηλούς στόχους, όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου, η απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ, η άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών του γηπέδου στα Ριμινίτικα, το Κέντρο Πρόνοιας και άλλα. Γιατί πιστεύετε πως θα πετύχετε εκεί που απέτυχε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Τι διαθέτετε εσείς που δεν είχε ο κ. Καπλάνης;
-Ο συνδυασμός μου , η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» διαθέτει όρεξη για δουλειά, μεθοδικότητα, αγωνιστικότητα, βαθιά θέληση και οργάνωση. «Τα αγαθά κόποις κτώνται» κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κοπιάσουμε, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχη. Ήρθαμε να δώσουμε κι όχι να πάρουμε.
-Όλοι οι υποψήφιοι τάζουν και υπόσχονται προεκλογικά πως θα κάνουν έργο κατά τη θητεία τους. Συνήθως στο τέλος αυτής ελάχιστα απ’ όσα έταξαν έχουν πραγματοποιήσει. Εσάς γιατί να σας εμπιστευθούμε πως θα πραγματοποιήσετε όσα αναφέρετε στο πρόγραμμά σας;
-Πρέπει να μας εμπιστευτείτε γιατί θέλουμε να κάνουμε έργα ουσίας, που δεν επιτρέπεται να περιμένουν άλλο. Είναι επιτακτικές ανάγκες, είναι δίκαια αιτήματα πολλών ετών, για τα οποία πιστεύω ότι με σκληρό και συνεχή ΑΓΩΝΑ θα δικαιωθούμε. Η απερχόμενη δημοτική αρχή δυστυχώς δεν κατέβαλε τα μέγιστα στη θητεία της, επαναπαύθηκε και γι αυτό απέτυχε στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της..
-Κυρία Σιαραμπή, τι σημαίνει για εσάς η πόλη μας, ο δήμος μας, η Αγία Βαρβάρα μας;
-Η πόλη μας, η Αγία Βαρβάρα, είναι ο τόπος που επέλεξα συνειδητά να κάνω οικογένεια, να μεγαλώσω τα παιδιά μου, να στερεώσω τη δουλειά μου, να δημιουργήσω. Είναι μια μικρή πολύπαθη πόλη, που με έχει αγκαλιάσει και μου έχει δώσει πολλή αγάπη! Είναι ο τόπος μου! Γι αυτό κι εγώ την αγαπώ και θέλω πραγματικά να αξιωθώ να την υπηρετήσω και να ανεβάσω ψηλά τον πήχη! Η πόλη μας το αξίζει, εμείς το θέλουμε πολύ, άρα μπορούμε! Ευχαριστώ.