Την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του πρώην Υπόλοιπου Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την “Αυγή της Κυριακής”, στο γραφείο του πρωθυπουργού, κατόπιν εντολής του ιδίου, έχουν κατατεθεί και εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για αυτή την αλλαγή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας αποτελείται από τέσσερα σενάρια με επικρατέστερο το εξής: Κατάτμηση της Β΄Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό).
Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄Αθηνών.
Ο διαχωρισμός του Υπόλοιπου Αττικής σε Ανατολική και Δυτική ακολουθεί τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, με τον διαχωρισμό οι 10 μοιράζονται στη Ανατολική, οι 4 στη Δυτική και μία έδρα πηγαίνει στην Αχαΐα.
Τα άλλα τρία σενάρια έχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ανωτέρω.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, για το πώς αξιολογεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας αναφέρει: «Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να συμβάλει στην εξορθολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Το δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το πεδίο και θα συνεχίσει να το πράττει».