Τέλη Μαϊου αρχές Ιούνη ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας προγραμματίζει την πραγματοποίηση ειδικής Ημερίδας για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που έχει καθιερωθεί να είναι η 5η Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας σε αυτήν θα είναι καλεσμένοι τόσο η Περιφερειάρχης κ. Δούρου, αρμόδιοι Υπουργοί, ειδικοί περιβαλλοντολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου και εξειδικευμένοι ομιλητές.
Επίσης θα συμμετάσχουν ενεργά και περιβαλλοντικές ομάδες Σχολείων της πόλης μας.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωτσάκος αναφερόμενος στην πολιτική του Δήμου και την απόφασή του να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη Ημερίδα, μας δήλωσε πως:
Στόχος της πρωτοβουλίας του Δήμου είναι η επισήμανση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη από βιομηχανίες και άλλες αρνητικές δραστηριότητες.
Επίσης η προσπάθεια του Δήμου, για τη δημιουργία συνείδησης υπέρ του περιβάλλοντος θα είναι έντονη και διαρκής και θα ξεκινά από τις μικρές ηλικίες των συμπολιτών μας.
Με την ευκαιρία αναφέρουμε πως ο Δήμος μας σύντομα θα αποκτήσει Πομπό Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προσφορά του ΑΣΔΑ.
Παρακάτω δημοσιεύουμε από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, άρθρο σχετικό με την ατμοσφαιρική ρύπανση:
Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή η προσθήκη ουσιών (ρύπων) στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπήρχαν. Στη σύγχρονη εποχή, συχνά η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η ανθρωπογενής ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να φτάσει σε επίπεδα που δημιουργούν ανεπιθύμητες συνθήκες διαβίωσης. Για την περιγραφή της κατάστασης αυτής έχει επικρατήσει ο όρος νέφος.
Συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως την υπερθέρμανση της γης, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Η τρύπα του όζοντος προκλήθηκε από τη χρήση των χλωροφθορανθράκων, απαγορευμένων σήμερα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνταν στην ψυκτική και τα σπρέι.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται κυρίως από οξείδια, όπως οξείδια του αζώτου, του θείου, του άνθρακα και άλλα, και από αιθάλη (άκαυστος άνθρακας σε αέρια μείγμα αέρα). Τα οξείδια του αζώτου προκαλούν το φωτοχημικό νέφος, συνήθως στα κέντρα μεγαλουπόλεων ή και στις γύρω περιοχές. Τα οξείδια του θείου και του άνθρακα αντιδρούν με τους υδρατμούς των νεφών δημιουργώντας όξινη βροχή, η οποία προσβάλλει τα δάση, ενώ το θειϊκό οξύ (συστατικό της όξινης βροχής) προσβάλλει τα μάρμαρα μετατρέποντάς τα σε γύψο. Το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλα αέρια που παράγονται από ατελείς καύσεις, όπως άκαυστοι υδρογονάνθρακες, συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στις πόλεις που βρίσκονται κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας όπου γίνεται καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο ή ο λιγνίτης, υπάρχουν αρκετά αναπνευστικά περιστατικά, ενώ τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα είναι αυξημένα.
Πολιτική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και με πολιτικές αποφάσεις σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο. Μία απόπειρα έγινε με το Πρωτόκολλο του Κιότο σε διεθνές επίπεδο και άλλες δραστηριότητες του ΟΗΕ.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης καθιερώθηκε ο καταλύτης στα αυτοκίνητα και ο ιονισμός στις καμινάδες των εργοστασίων. Οι καταλύτες αποτρέπουν την εκπομπή των άκαυστων αερίων και οξειδίων που παράγουν οι μηχανές εσωτερικής καύσης, ενώ ο ιονισμός στις καμινάδες μειώνει την εκπομπή των βλαβερών αερίων κατά 90%. Επιπλέον στην αντιμετώπιση της ρύπανσης συμβάλλει και η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας.