OXI στο όνομα Μακεδονία από την ΚΕΔΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ παίρνει θέση στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε δια του Προέδρου της Γ. Πατούλη και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ της Ένωσης.

Στο σχετικό κείμενο επισημαίνεται, πως το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αναμένει το περιεχόμενο των θέσεων που θα διαμορφώσουν οι Π.Ε.Δ. της χώρας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού ψηφίσματος που θα εκδοθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και σημειώνεται πως σε αυτή την απόφαση, δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία.

Αναλυτικά η θέση της ΚΕΔΕ

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Την ιστορική ευθύνη για την απόφαση που θα ληφθεί, την έχει η Ελληνική Βουλή.
Σε αυτή την απόφαση, δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία, αλλά ούτε και ο εφησυχασμός απέναντι στον αλυτρωτισμό που εκφράζουν οι γείτονες μας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί ότι στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αναμένει το περιεχόμενο των θέσεων που θα διαμορφώσουν οι Π.Ε.Δ. της χώρας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του ψηφίσματος που θα εκδώσουμε».

πηγή: ΜΥΟΤΑ