9 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης κατά των Γενοκτονιών…. Εκδήλωση για την Ανθρωπότητα

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ” και η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής Ε.Πο.Ν.Α, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, στις 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΦΑΡΟΥ, πραγματοποίησαν Εκδήλωση με αναφορά στην 9η Δεκεμβρίου: “Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών”

Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Στρατηγικός Αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός, που με παραδείγματα ανέλυσε και ερμήνευσε τον όρο “γενοκτονία” παγκοσμίως, τονίζοντας ότι αυτή η εκδήλωση είναι για όλη την ανθρωπότητα.

Πριν την ομιλία η θεατρική ομάδα του Συλλόγου υπό την καθοδήγηση της Προέδρου κ.Σοφίας Σαββίδου, παρουσίασε δρώμενο σχετικό με την ημέρα σε κείμενα του κ.Λυγερού με τίτλο «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή», όπου συγκίνησε, προβλημάτισε και κέρδισε το χειροκρότημα όλων.

«Αγωνιζόμαστε εναντίον κάθε χώρας, που καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες. Η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι χειρότερη και από την ίδια τη Γενοκτονία.»

Στη συνέχεια με αναμμένες δάδες κατευθύνθηκαν στο μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία 19ης Μαϊου.

Εκεί στο φωταγωγημένο μνημείο, υπήρχαν πανό της Ποντιακής Νεολαίας με συνθήματα κατά των Γενοκτονιών και αναμμένα φαναράκια σχηματίζοντας την ημερομηνία της ημέρας.

Μπήκαν όλοι μέσα στο σχήμα των φαναριών, σήκωσαν τις αναμμένες δάδες ψηλά και έστειλαν ηχηρό μήνυμα: “Θυμήσου τα θύματα, απέτρεψε κάθε είδους Γενοκτονία”!

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Σ. Σαββίδης, η Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Α. Σωτηριάδου, ο Γεν. Γραμματέας Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων κ.Π.Λεσγίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κ. Μπατσάρας, η Γεν.Γραμματέας της Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Σ. Βαρυτιμιάδη, ο Λαογράφος κ. Γ. Χατζηελευθερίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιγάλεω «ο Καύκασος» κ. Χ. Καρασαββίδου, ο Πρόεδρος Ποντίων Εκπαιδευτικών κ.Α.Παυλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων κ. Χ. Λαζαρίδης.