Στον πόλεμο της ψυχικής υγείας οι δήμοι

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αποκτά τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο θέμα της ψυχολογικής στήριξης των τοπικών κοινωνιών που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κρίσης και της φτωχοποίησης.

Η αύξηση θανάτων από ασθένειες που συνδέονται με το άγχος και οι αυτοκτονίες παρουσιάζουν μια τεράστια αύξηση. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι αιτία που θα αφήσει χρόνια προβλήματα σε μεγάλους πληθυσμούς όπως τα στομαχικά προβλήματα, το σάκχαρο, τα δερματικά κλπ.

Αρμοδιότητα των δήμων είναι η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή ψυχικής υγείας.

Δεκάδες δήμοι σήμερα αναπτύσσουν σειρά προγραμμάτων ενημέρωσης και υποστήριξης για τις ψυχικές ανσθένειες και το άγχος. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη καθώς πολλές φορές πια αισθάνεται αδύναμος να αντιμετωπίσει καταστάσεις όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους γύρω του.

Μεγάλη επιτυχία είχε προχθές η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ηλιούπολη με θέμα την κατάθλιψη και την αυτοκτονικότητα. Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης δεν ήταν η ενημέρωση του κοινού και η μακρά διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων που ακολούθησε αλλά το ότι μετά την ομιλία καταγράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι για κλινική εξέταση από τον ιατρό, οι οποίοι σύντομα θα ειδοποιηθούν για το ραντεβού τους στο Ιατρείο του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Ηλιούπολης.

Δεν είναι λίγοι οι δήμοι που δεν σταματούν τέτοιες δράσεις στο επίπεδο της απλής ενημέρωσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθεί μια διαδικασία παρακολούθησης και αντιμετώπισης των φαινομένων όπως και η σύνδεσή τους με το Internet of Thinks.

Ιδιαίτερα σημαντικός όμως είναι και ο κόσμος των παιδιών που βιώνουν πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης με άμεσο αντίκτυπο και στο σχολικό περιβάλλον.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό» πραγματοποιεί συνεδρίες ομάδας γονέων με τίτλο“Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά” διάρκειας επτά (7) συναντήσεων. Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας 3-8 ετών.

Ο βιωματικός χαρακτήρας και οι συζητήσεις στην ομάδα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους γονείς στο ρόλο τους δίνοντας τους βασικές αρχές για τη δημιουργία ενός ζεστού οικογενειακού κλίματος, προσεγγίζοντας θετικά τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η κα Κέλλυ Σταυροπούλου, Ψυχολόγος MSc, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό».

Θα ακολουθήσει και αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (18 άτομα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα δέκα (10) άτομα. Όλες οι δράσεις του Οδοιπορικού υλοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων.

Συμβουλές και μυστικά για την σωστή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα από την καθημερινή ζωή αλλά και το παιχνίδι, έδωσαν στους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου Αττικής οι δύο ψυχολόγοι των δημοτικών σταθμών, Ελένη Κουλούτζου και Ελένη Φωτιάδου, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου.

Άκρως ενδιαφέρουσα, κυρίως για τους νέους γονείς, η παρουσίαση των δύο ψυχολόγων αναλώθηκε, ουσιαστικά στο πώς μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη των παιδιών χωρίς να υπάρχουν εμπόδια τα οποία συχνά, άθελά τους, μπορεί να βάζουν και οι ίδιοι στη μέση…

πηγή: My OTA.gr