ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Άρδην αλλάζει το καθεστώς στις προμήθειες σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και νοσοκομεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που επεξεργάζονται από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην απλοποίηση και ενοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού και στον περιορισμό των δαπανών και θα προβλέπει την καθιέρωση «μαύρης λίστας» όσον αφορά στη συμμετοχή στους διαγωνισμούς για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επίσης, θα προβλέπει τη συγκρότηση ειδικού ανεξάρτητου οργάνου για την εξέταση προσφυγών που γίνονται στους διάφορους διαγωνισμούς, εκτός της αναθέτουσας αρχής.

Τις βασικές παραμέτρους της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις αποκαλύπτει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός, το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, θα δίνει έμφαση στην πρόβλεψη και στον προγραμματισμό των αναγκών των αναθετουσών αρχών με κανόνες διαφάνειας, θα περιλαμβάνει ενιαίες προβλέψεις, τόσο για τους διαγωνισμούς πάνω από τα κοινοτικά όρια, όσο και για τους διαγωνισμούς κάτω από αυτά.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει διαβούλευση για τα Μητρώα Εργοληπτών και τη σύνδεσή τους με τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς, βάσει των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με γνώμονα την αποφυγή καταδίκης από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.