“Πιθανόν, αργότερα, να χρειαστεί να γίνει και άλλο τζαμί, για να τελειώνουμε με όλα αυτά τα παράνομα που δυσκολεύουν τη ζωή, κυρίως των κατοίκων της Αθήνας” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή ΝΤΑΜΕΣ ΣΠΑΘΙ με την Ελεονώρα Ορφανίδου , η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά.
Δημοσιογράφος : Ο διορισμός Διοικούσας Επιτροπής σημαίνει ότι είμαστε κοντά στη λειτουργία του τεμένους;
Ν. Παπαχελά : “Αρχικά, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τέμενος που ελπίζουμε μέχρι τέλους του έτους, μετά και την παράταση που δόθηκε,να έχει παραληφθεί και να είναι απολύτως έτοιμο πρός λειτουργίαν. Παρ όλα αυτά, θα πρέπει να συγκληθεί – άμεσα θεωρώ – η Επιτροπή, κάτι που βέβαια είναι ευθύνη του προέδρου, ώστε να είμαστε έτοιμοι με την παράδοση να ξεκινήσει και η λειτουργία του”
Δημοσιογράφος : Ποιός ακριβώς θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής;
Ν. Παπαχελά : “Τα καθήκοντα της Επιτροπής προβλέπονται από το 2006 με τον αρχικό νόμο για το ισλαμικό τέμενος. Κάποια από αυτά συμπληρώθηκαν και τροποιήθηκαν με πρόσφατο νόμο, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα κανονισμό λειτουργίας και να προβλεφθεί και η διαχείρηση των οικονομικών του τζαμιού. Ενα διοικητικό συμβούλιο, όπως όλα, απλώς εδώ λέγεται Διοικούσα Επιτροπή.
Η κύρια χρηματοδότησή του θα είναι από κρατικούς πόρους , αλλά προφανώς μπορεί να έχει πόρους, προβλέπεται κιόλας, και από επιχορηγήσεις, δωρεές κλπ.
Ως προς το νομικό καθεστώς του θα είναι ΝΠΙΔ, έχει προβλεφθεί, όμως μπορεί να αποσπά υπαλλήλους από το Δημόσιο για να στελεχωθεί, δεδομένων και των απαγορεύσεων για νέες προσλήψεις, λόγω μνημονίων.”
Δημοσιογράφος : Η ίδια η Διοικούσα Επιτροπή θα το καθορίζει και αυτό και θα διορίζει προσωπικό;
Ν. Παπαχελά: “Οχι. Ο κανονισμός λειτουργίας που θα προβλέπει τις θέσεις προσωπικού, είναι αρμοδιότητα του υπ. Παιδείας, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή έχει ουσιαστικά να κάνει με την διαχείρηση της όλης κατάστασης. Επίσης κάτι σημαντικό θα έχει να κάνει με το μοίρασμα, διότι υπάρχουν διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων μουσουλμάνοι, σιίτες, σουνίτες καί ο χρόνος θα πρέπει να μοιραστεί ακριβοδίκαια, ώστε να μην έχουμε θέματα και θεωρώ ότι εμείς τουλάχιστον ως εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, ότι θα πρέπει να φροντίσουμε για την ειρήνευση της περιοχής και την αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους της, μιάς και έχει καλλιεργηθεί η φιλολογία ότι θα γίνει χαμός και θα έχουμε θέματα.”
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα τεμένη, ως απάντηση στη λειτουργία πολυάριθμων ιδιωτικών χώρων λατρείας;
Ν. Παπαχελά: “Ας ξεκινήσουμε αυτό και θα δούμε πώς θα πάει , αλλά πχ εβραικές συναγωγές υπάρχουν περισσότερες από μία, όπως και καθολικές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Πιθανόν να χρειαστεί -αργότερα- να γίνει και άλλο τζαμί, για να τελειώνουμε με όλα αυτά τα παράνομα που δυσκολεύουν τη ζωή, κυρίως των κατοίκων της Αθήνας .”
«ΑΘΗΝΑ 9.84»