Στις 13 Αυγούστου 2004 οι Ολυμπιακοί αγώνες επέστρεψαν στη γενέτειρά τους έπειτα από 108 χρόνια. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Ο.Α.Κ.Α παρουσία χιλιάδων θεατών και χαρακτηρίστηκε από τα ξένα μέσα ως η πιο όμορφη όλων των εποχών.
Συνολικά, στη διοργάνωση πήραν μέρος 10.625 αθλητές από 201 χώρες, με την Ελλάδα να συμμετέχει με την μεγαλύτερη ολυμπιακή αποστολή που είχε ποτέ και να κατακτά 16 μετάλλια.
Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε υπερσύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τη διοργάνωση. Έπειτα από μελέτες αποφάσιστηκε να ανεγερθούν σε μη τουριστικές περιοχές, ενώ υπήρξαν και προσωρινές εγκαταστάσεις, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες άδειες.
49 κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν την κατασκευή 18 νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και την ανακαίνιση 12 παλαιοτέρων. Το έργο ήταν χρονοβόρο και κόστισε αρκετά εκατομμύρια. Αν και υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση των ακινήτων, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και τα αθλήματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου. Από τότε όμως τα ολυμπιακά ακίνητα ερήμωσαν και εγκαταλείφθηκαν.
Το γήπεδο του baseball σήμερα Ο εξοπλισμός λεηλατήθηκε και οι εγκαταστάσεις υπέστησαν φθορές, καθώς δεν υπήρξε μέριμνα για τη συντήρησή τους. Η μη αξιοποίησή τους αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή για τις επόμενες χώρες που ανέλαβαν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, γι’αυτό ο Ντένις Όσβαλντ, μέλος της ΔΟΕ είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς να μην κάνουν τα ίδια λάθη που έκανε η Ελλάδα.
Το γήπεδο του softball. Σήμερα ιδανικό για ραδίκια. Δείτε από ψηλά τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα του μπιτς βόλει στο Φάληρο, του μπέιζμπολ, σόφτμπολ και την πίστα του κανόε-καγιάκ στο Ελληνικό. Όπως φαίνεται είναι ερημωμένα και έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Παρόλο που κάποια στιγμή ψηφίστηκε από τη Βουλή νόμος για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες ώστε να τα εκμεταλλευθούν εμπορικά, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα.
πηγή: tilestwra.gr