Στο «κόκκινο» τα διαθέσιμα όρια χιλιάδων νοικοκυριών, αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών – Μειώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών καρτών αλλά αυξήθηκε των χρεωστικών
Στις πιστωτικές κάρτες και στις υπηρεσίες άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες για την πληρωμή των φόρων τους, ελλείψει άλλης… ρευστότητας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» τα διαθέσιμα όρια χιλιάδων νοικοκυριών, αλλά και σε αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να τους αφαιρέσουν το… πλαστικό τους.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος την Τρίτη είναι ενδεικτικά των παραπάνω τάσεων. Σύμφωνα με αυτά, το 2016 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών υποχώρησε στις 2,6 εκατ., μειωμένος κατά 100.000 περίπου σε σχέση με το 2015 και κατά 300.000 σε σύγκριση με το 2014.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των καρτών που βρίσκονται σε κυκλοφορία συνδέεται άμεσα με την αρνητική οικονομική συγκυρία και την αντίστοιχη αδυναμία των κατόχων τους να τις αποπληρώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε τη μη χρήση και την επιστροφή των καρτών στους εκδότες από τους ίδιους τους δανειολήπτες είτε την καταγγελία των συμβάσεων και την απενεργοποίηση των καρτών από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από εφέτος όλοι οι συστημικοί όμιλοι δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση είναι η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου. Εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.
Άνοδος στις χρεωστικές
Σε αντίθεση με τη φθίνουσα πορεία του αριθμού των πιστωτικών καρτών, οι χρεωστικές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και το 2016. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 8% και ανήλθε σε 12,4 εκατ. στο τέλος του 2016.
Σε σχέση με την ποσοστιαία συμμετοχή των δύο μέσων πληρωμών στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών την τριετία 2014-2016, παρατηρείται αυξητική τάση στις χρεωστικές κάρτες, καθώς αποτελούν το βασικότερο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών λόγω των capital controls.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθηκε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερες συναλλαγές μικρότερης αξίας.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ