Παρά την σε εξέλιξη κινητοποίηση στην καθαριότητα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι έτοιμη να πάρει περισσότερα μέτρα για την αποκομιδή απορριμμάτων από ευαίσθητους και σημαντικούς χώρους, με το αυξημένο προσωπικό ασφαλείας και τα αντίστοιχα οχήματα, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Γκιτάκος μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.
Συγκεκριμένα, για τους κινδύνους που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία από το συνδυασμό της συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους και των υψηλών θερμοκρασιών από το κύμα καύσωνα που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα 24ωρα, ο κ. Γκιτάκος ζήτησε «η κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, γιατί τις ρίχνει σε εμάς, να βρει μία οριστική λύση για τους συμβασιούχους», αν και παραδέχθηκε ότι «δεν είναι δικό της φαινόμενο, είναι διαχρονικό και από πολύ παλιά».
Πάντως, τόνισε ότι «έχουμε ήδη πάρει αυξημένα μέτρα και έχουμε πολύ περισσότερα … σε όλους τους δήμους, υπάρχουν περισσότερα οχήματα ασφαλείας … υπάρχει περισσότερο προσωπικό ασφαλείας και γίνεται αποκομιδή σε ευαίσθητους χώρους και άλλους που θεωρούμε ότι πρέπει … επίσης σε άλλους χώρους όπου υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα απορρίμματα, πλατείες, παιδικές χαρές … και ότι άλλο χρειαστεί, είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε».
Αναφερόμενος στην απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης που το βράδυ της Τρίτης υπερψηφίστηκε στη Βουλή, την αιτιολόγησε λέγοντας ότι «δεν απαντάει σε τίποτα από τα αιτήματα που έχουμε βάλει» είπε ο κ. Γκιτάκος, «δεν διασφαλίζει σε τίποτε τους 10.000 εργαζόμενους συμβασιούχους και δεν απαντά στο αίτημα να καταργηθεί ο νόμος που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να δίνουν την καθαριότητα σε ιδιώτες». «Οι ίδιοι μας είπαν ότι … και τις προσλήψεις μπορεί η τρόικα να μην τις δεχθεί … ή κατά πόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο θα δεχθεί τις νέες συμβάσεις», όπως ανέφερε.
Υποστήριξε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι» τα ίδια πρόσωπα οι 10.000 συμβασιούχοι με τον ανάλογο αριθμό προσλήψεων που προκύπτει από τη νέα ρύθμιση και την επιπρόσθετη δυνατότητα προσλήψεων που προβλέπουν οι Δήμοι. «Η μοριοδότηση δεν είναι αυξημένη για τους συγκριμένους, είναι αυξημένη για όλους όσοι συμμετέχουν … όπως αν είχα εργαστεί πριν πέντε χρόνια σε δήμο, με τρεις οκτάμηνες συμβάσεις όχι διαδοχικές», εκτίμησε ο κ. Γκιτάκος.
Η αντίστοιχη πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως είπε ο αντιπρόεδρός της, περιλάμβανε «τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα να γίνουν με ειδικούς όρους πρόσληψης οι προσλήψεις βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού, να γίνουν εξαιρέσεις και να προσληφθούν με άλλους όρους».
Εξάλλου, σχολιάζοντας την εμπλοκή ιδιωτών στην καθαριότητα, με αφορμή τις κινήσεις Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη αλλά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο κ. Γκιτάκος είπε ότι «τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη τις ξέρουμε -και ιδεολογικά … είναι ωραίο να το λέμε, το θέμα είναι πώς το πράττουμε. Εμείς είχαμε ζητήσει να καταργηθεί το άρθρο 61 του νόμου 3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να παραχωρούν την υπηρεσία της καθαριότητας στους ιδιώτες».
Για ειδικές περιπτώσεις όπως τα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και μικρό αριθμό μόνιμων κατοίκων, «δεν είμαστε αντίθετοι σε ακραίες περιπτώσεις να πούμε ότι αυτός ο νησιωτικός, τουριστικός Δήμος μπορεί να καλυφθεί με εποχικό προσωπικό», ενώ από την άλλη πλευρά καυτηρίασε το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή υφίσταται στην επεξεργασία των απορριμμάτων.