Αποκλίσεις που προσεγγίζουν ακόμη και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις εξακολουθούν να καταγράφονται ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες και τις πραγματικές τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, με βάση τα στοιχεία συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους, οι πραγματικές αξίες εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των αντικειμενικών αξιών, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αναπροσαρμόστηκαν πριν από ένα χρόνο, κυρίως προς τα κάτω.
Όπως προκύπτει όμως από τις σχετικές πράξεις, οι εμπορικές αξίες παραμένουν σε αισθητά χαμηλότερο επίπεδο, είτε αφορούν κατοικίες είτε γραφεία, ή ακόμα και εξοχικές κατοικίες. Η απόκλιση γίνεται ακόμη εμφανέστερη σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι πολύ υψηλές, τη στιγμή που η πραγματικότητα είναι πλέον διαφορετική.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παλαιού Ψυχικού, όπου πρόσφατα πωλήθηκε μια μονοκατοικία των 350 τ.μ. έναντι ποσό 1.000.000 ευρώ, τη στιγμή που η αντικειμενική της αξία είναι τριπλάσια καθώς αγγίζει τα 32, εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, ένα διαμέρισμα ηλικίας 40 ετών στο Χαλάνδρι πωλήθηκε 20% χαμηλότερα από την αντικειμενική του τιμή, ενώ στην Αργυρούπολη ένα διαμέρισμα του 1982 πωλήθηκε 31,25% χαμηλότερα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ενώ στα μάτια της εφορίας το ακίνητο κοστίζει ένα σημαντικό στην πράξη αυτή η αξία δεν αντικατοπτρίζεται στο τίμημα. Όπως έχει αναφέρει και το Capital.gr, το αποτέλεσμα είναι τα ακίνητα να φορολογούνται, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ή και να κατάσχονται στις αντικειμενικές αξίες τους, την ώρα που η εμπορικές αξίες τους έχουν απομειωθεί αισθητά.
Μια άλλη παράμετρος για την οποία προειδοποιούν φορείς της αγοράς ακινήτων, είναι αυτή των επικείμενων πλειστηριασμών των ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν, θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στις τιμές, ιδιαίτερα αν όλη η διαδικασία γίνει μαζικά. Πάντως, φαίνεται ότι τον σχετικό κίνδυνο έχουν αντιληφθεί και οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται σε σταδιακές πωλήσεις.