.
Μέχρι τώρα έχουν δοθεί διάφορες υποσχέσεις για το Νοσοκομείο που ουδέποτε αξιοποιήθηκε με σοβαρότητα κι ολοένα απαξιώνεται. Η Δυτική Αθήνα έχει ανάγκη ένα αυτόνομο, λειτουργικό Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και θα αποσυμφορίζει τα γύρω νοσοκομεία «Αττικόν» και «Νικαίας».
Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», πρώην Λοιμωδών, χρειάζεται πραγματικά ένα γαλαντόμο σχέδιο επαναλειτουργίας, με Κλινικές, Εργαστήρια και Υπηρεσίες. Οι κτηριακές υποδομές πρέπει να εξωραϊστούν, να ενισχυθούν και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Αυτά όμως χρειάζονται ισχυρή πολιτική βούληση και χρόνο. Κοιτάζοντας γύρω σας, έχετε αντιληφθεί μέχρι σήμερα καμία τέτοια πρόθεση από το Υπουργείο; Τα Νοσοκομεία μας πανελλαδικά μαραζώνουν και αποστελεχώνονται. Αλοίμονο αν χρειαστεί κανείς τις υπηρεσίες τους. Αντιμετωπίζει, ουρές, ράντζα και λίστες αναμονής, ενώ το προσωπικό είναι στα όρια της εξάντλησης.
Έχει κανείς εμπιστοσύνη στα νέα σχέδια του Υπουργού που έκλεισε το Νοσοκομείο μας;
Εμείς επίμονα θα ζητάμε την αξιοποίηση και ουσιαστική συμβολή του Νοσοκομείου ως δημόσιου πυλώνα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και δευτεροβάθμιας περίθαλψης για ενήλικες και παιδιά, αλλά και του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων ως Κέντρου αποκατάστασης.
Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την ένταξη του Νοσοκομείου μας από το Κρατικό Νικαίας, όπου ο ίδιος ως Υπουργός το 2013 είχε μεταφέρει τα ράκη του, αφού πρώτα το ΕΚΛΕΙΣΕ, στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Ανακοινώνοντας μάλιστα τυχοδιωκτικά τη μεταφορά από τον «Αττικόν» προς το Νοσοκομείο μας της Παιδιατρικής, Παιδοχειρουργικής και Γυναικολογικής-Μαιευτικής κλινικής, αλλά και της Μονάδας Παίδων και Νεογνών, με σκοπό τη δημιουργία «Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Γυναίκα και το Παιδί». Μια εντελώς αντιεπιστημονική και επικίνδυνη εξαγγελία, όπως ήδη έχει δηλώσει το επιστημονικό προσωπικό των μονάδων αυτών και δικαίως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με ενημερώσεις και κινητοποιήσεις από τις ενώσεις εργαζομένων και τους κοινωνικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.
Πράγματι, ο κατά τα άλλα εντυπωσιακός τίτλος ίδρυσης “Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Γυναίκα και το Παιδί” είναι αβάσιμος διότι δεν έχει προβλεφθεί η υποστήριξή του από άλλα κρίσιμα ιατρεία, κλινικές και εργαστήρια. Ο Υπουργός δηλώνει ότι το κάνει αυτό γιατί έτσι θα απελευθερώσει χώρους από το «Αττικόν» που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των Παθολογικών κλινικών ώστε να εξαλειφθούν τα ράντζα. Μεταφέρει λειτουργικά επαρκείς και πολύτιμες δομές με κατάλληλες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και προσωπικό σε άλλο Νοσοκομείο, που λειτουργεί με ελάχιστα τμήματα. Σα να αφορά μια απλή μετακόμιση. Σα να μην χρειάζονται ειδικές υποδομές, σοβαρή υποστήριξη και διασύνδεση με άλλες μονάδες σαν αυτές που ήδη λειτουργούν στο «Αττικόν».
Είναι δυνατόν να πειστεί κανείς για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων του Υπουργείου, όταν ακόμα δεν έχει λειτουργήσει εκεί η «Ψυχιατρική Κλινική Εφήβων», την οποία εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός πριν από 2 χρόνια;
Τις προάλλες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Υπουργό με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της ηγεσίας του Υπουργείου, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της διοίκησης του «Αττικόν», του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής, του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας και Βουλευτών της περιοχής, όπως διαβάσαμε πρόσφατα και στην εφημερίδα σας. Σε αυτή τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε πως η τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παράλογα δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις. Ευχαρίστησε μάλιστα τους περισσότερους συμμετέχοντες που συμφώνησαν με τις γενικές αρχές του, ανακοινώνοντας ότι στις επόμενες 3 εβδομάδες θα υπάρχουν τα τελικά σχέδια με την προμελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύσκεψη.
Ελπίζουμε ότι ο Δήμαρχος συμφώνησε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο και μέχρις εκεί.
Εκτός του σεναρίου περί μεταφοράς των κλινικών του «Αττικόν» που αφορούν τη γυναίκα και το παιδί στο «Αγία Βαρβάρα» ώστε να μείνει χώρος για την ανάπτυξη των παθολογικών κλινικών του «Αττικόν», φαίνεται ότι υπάρχει άλλο ένα πιθανό σενάριο, για την ανάπτυξη παθολογικών τμημάτων στο «Αγία Βαρβάρα» που να συνεπικουρούν με το «Αττικόν» αποσυμφορίζοντάς το. Βέβαια αυτό που δεν θέλει να παραδεχτεί ο Υπουργός, είναι ότι εκτός της έλλειψης χώρων ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει σήμερα τα Νοσοκομεία μας είναι η έλλειψη προσωπικού και κυρίως υγειονομικών.
Φαίνεται ότι προς το παρόν το μέλλον του Νοσοκομείου μας ακόμη είναι στα σκαριά, παρά τα πυροτεχνήματα του Υπουργού Υγείας με ανακοινώσεις αμφίβολης λειτουργικότητας και άγνωστου χρονοδιαγράμματος.
Αν θέλει πράγματι το Υπουργείο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημόσιας περίθαλψης στην Δυτική Αθήνα, οφείλει να σχεδιάσει την πλήρη επαναλειτουργία του «Αγία Βαρβάρα» σε πλήρως ανεπτυγμένη δημόσια νοσοκομειακή μονάδα με δικό της οργανισμό, ανάπτυξη κλινικών και εργαστηρίων, σύγχρονες υποδομές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με παράλληλη ανάπτυξη ιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ωστόσο, δεν νομίζετε ότι ο Δήμαρχος οφείλει να ενημερώσει δημόσια το λαό της Αγίας Βαρβάρας για τις εξελίξεις;