Πόσο θα κοστίσει το Σαρακοστιανό τραπέζι – Όλες οι τιμές (πίνακας)

 

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι εδώ και όπως όλοι ξέρουν Καθαρά Δευτέρα σημαίνει Σαρακοστή και Σαρακοστή σημαίνει νηστεία και θαλασσινά. Παρά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τα ελληνικά νοικοκυριά ετοιμάζονται για το παραδοσιακό τραπέζι των Κούλουμων και η αγορά είναι έτοιμη να προσφέρει τα προϊόντα της, σε χαμηλότερες τιμές από πέρυσι.

Συγκεκριμένα, τα φρέσκα θαλασσινά είναι φτηνότερα κατά 3,8% σε σχέση και η τιμή σαρακοστιανών εδεσμάτων όπως η λαγάνα, ο ταραμάς, ο χαλβάς, οι ελιές και το τουρσί έπεσε κατά 1,7%.

Η Κεντρική αγορά της Αθήνας στη Βαρβάκειο έχει μπει από την Τσικνοπέμπτη σε ρυθμούς προετοιμασίας για το τριήμερο: Οι χαλβάδες και τα τουρσιά φιγουράρουν σε πρώτο πλάνο στους εξωτερικούς πάγκους και οι καταναλωτές μόνο αδιάφοροι δεν είναι. Όπως άλλωστε σημειώνουν στο NEWS 247 οι επαγγελματίες της αγοράς, πρόκειται για προϊόντα που ο κόσμος προτιμά κάθε χρόνο.

Το πρωί της Παρασκευής, η κεντρική Ιχθυαγορά της Αθήνας ήταν γεμάτη από νοικοκυρές, αρκετές από τις οποίες φαίνεται να ακολουθούσαν τη στάση “βλέπω αλλά δεν ψωνίζω”. Κινούνταν ανάμεσα στους πάγκους με τα φρέσκα καλαμαροχτάποδα για μια πρώτη έρευνα αγοράς και αγόραζαν επιλεκτικά όταν έβρισκαν κάτι να “σαλεύει” και να είναι και οικονομικό.

Αυτό δε σημαίνει ότι η σαρακοστιανή αγορά σημειώνει ύφεση. Το αντίθετο. Σύμφωνα με τους εμπόρους θαλασσινών από τη Δευτέρα η προσέλευση του κόσμου ολοένα και αυξάνεται -παρά την απεργία των μέσων μεταφοράς της Πέμπτης- και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Τα καφάσια στην Ιχθυαγορά ετοιμάζονται να αδειάσουν και για αυτόν τον λόγο οι έμποροι θα είναι επί ποδός όλο το βράδυ της Κυριακής, από τις 21.00, μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το Σαρακοστιανό τραπέζι εκτιμάται ότι θα έρθει φτηνότερο εφέτος στα νοικοκυριά κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2016. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές αναμένεται να δαπανήσουν περί τα 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα είδη (σε σχέση με τα 79,8 ευρώ που ξόδεψαν πέρυσι).

Σε δηλώσεις του στο NEWS 247, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο κ. Σπύρος Κοράκης, μίλησε για τις διακυμάνσεις των τιμών σε σύγκριση με πέρυσι και για το πώς έχει κινηθεί έως τώρα η αγορά.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα είδη των θαλασσινών εφέτος; Υπάρχει άνοδος ή πτώση συγκριτικά με πέρυσι;

“Οι καθαρές τιμές είναι στα επίπεδα τα περυσινά και μπορώ να πω φτηνότερα παρά το γεγονός ότι έχουν επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 24%. Αν το υπολογίσουμε έτσι οι τελικές τιμές είναι φθηνότερες.

Είναι γεμάτη η αγορά, ο κόσμος ευτυχώς έρχεται και μας έχει εμπιστοσύνη

Είναι για όλα τα βαλάντια, για όλες τις τιμές και ελπίζουμε με εμάς να ξεχάσει τον πόνο του με τα προβλήματα της κρίσης.”

Η αγορά πώς έχει κινηθεί μέχρι τώρα;

“Από τη Δευτέρα ανεβαίνει σταδιακά. Δυστυχώς την περασμένη Πέμπτη με τις απεργίες είχαμε προβληματιστεί καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν οι καταναλωτές. Σήμερα όμως ήρθε ο κόσμος μαζεμένα οπότε καλυπτόμεθα.”

Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους καταναλωτές;

“Να προσέχει όταν αγοράζει τα μαλάκια, δηλαδή χταπόδι, σουπιά και καλαμάρι να έχουν ασπριδερό χρώμα. Όχι το σκούρο της μελιτζάνας. Τα όστρακα να είναι ερμητικά κλειστά, δηλαδή να ανοίγουν με δυσκολία και όταν τα ανοίγουμε να είναι ζωντανά είτε τα τρυπάμε με το μαχαίρι είτε τους ρίξουμε λεμόνι, να κινούνται. Γαρίδες, καραβίδες (πρέπει) τα κεφάλια τους να είναι διάφανα και το χρώμα του κορμιού να μην είναι και αυτό μαύρο. Αν τα προσέξει αυτά ο καταναλωτής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.”

Ενδεικτικά οι τιμές για τα θαλασσινά πού κυμαίνονται;

“Οι σουπιές οι φρέσκες έχουν 10 με 11 ευρώ. Πέρυσι είχαν 14. Το φρέσκο χταπόδι είναι από 12 μέχρι 14. Το φρέσκο καλαμάρι είναι από 12 και αυτό μέχρι 14 ευρώ. Τα κατεψυγμένα καλαμάρια από 5 έως 7 ευρώ, τα κατεψυγμένα χταπόδια από 5 έως 10 ευρώ και οι κατεψυγμένες σουπιές κυμαίνονται από 5 έως 7 ευρώ ανάλογα το μέγεθος.

Τα μύδια είναι 3,5 ευρώ και τα στρείδια στα 10 ευρώ. Κυδώνια-γυαλιστερές στα 10 ευρώ. Καβούρια στα 3 ευρώ, ενώ έχουμε και εισαγωγής στα 15 ευρώ.

Το θράψαλο είναι από 5 έως 7 ευρώ. Καραβίδες ξεκινάνε από 15 ευρώ οι ψιλές και καταλήγουν στα 35 ευρώ οι μεγάλες. Αστακοκαραβίδα είναι στα 28 ευρώ”.

Ακολουθούν αναλυτικά οι τιμές για το Σαρακοστιανό τραπέζι:

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές:

Η σωστή επιλογή προϊόντων, η μεταφορά στο σπίτι εκείνων που χρειάζονται ψύξη το συντομότερο δυνατό, ο προσεκτικός χειρισμός των τροφίμων(π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν μερικές πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για να αποφευχθούν τυχόν αλλοιώσεις τροφίμων.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και κατανάλωση των σαρακοστιανών ειδών:

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Οι καταναλωτές τα βρίσκουν στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:

– Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

– Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

– Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

– Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

– Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

– Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

– Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

– Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Οι καταναλωτές τα βρίσκουν στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

– Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

– Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

– Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

– Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

– Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν οι καταναλωτές επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Μπαράζ ελέγχων

Την περίοδο της Σαρακοστής, κλιμάκια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, του Υπουργείου Οικονομίας και των περιφερειών προχωρούν σε σωρεία ελέγχων σε όλο το εύρος της αγοράς και ειδικά στα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για την αγορά νηστίσιμων προϊόντων.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης ανέφερε ότι η παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (αλλά και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής) με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Το Υπουργείο Οικονομίας έχει αποστείλει εγκυκλίους στις Περιφέρειες με σχετικές οδηγίες για τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας.

Τους ελέγχους ενισχύει και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές) με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές. “Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, θα λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις” αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ.

Πηγή: news247.gr