Από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία εξαργύρωσης του voucher τις 23 Σεπτεμβρίου 2025, ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση νοικοκυριών για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και ηλιακού θερμοσίφωνα.
Οι αιτήσεις από τους ωφελούμενους θα υποβάλλονται στο allazothermansi-thermosifona.gov.gr/, η χρηματοδότηση γίνεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το 67% της συνολικής δαπάνης να αφορά ηλιακούς θερμοσίφωνες και το 33% αντλίες θερμότητας.
Με το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, οι οικιακοί καταναλωτές εκτός του ότι επιδοτούνται για την νέα εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή/και αντλίας θερμότητας, δίνεται, επίσης, η δυνατότητα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στη δράση.
Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Αλλάζω Θέρμανση και Θερμοσίφωνα», είναι συνολικού προϋπολογισμού 223.2 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του είναι η εγκατάσταση 171.700 ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού και αντλιών θερμότητας από οικιακούς καταναλωτές, από τα οποία τα 34.000 θα προορίζονται για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Για αυτό τον σκοπό, από τα 148,8 εκατ. της δημόσιας δαπάνης για την επιδότηση ηλιακού, τα 44,64 εκατ. αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά. Για την επιδότηση αντλίας θερμότητας, θα διατεθούν 74,4 εκατ. ευρώ.
Αν μείνει ανεξάντλητο ένα μέρος των κονδυλίων για κάποια από τις δύο κατηγορίες συσκευών, τότε το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να μεταφερθεί στην άλλη κατηγορία. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για ένα τρίμηνο περίπου, για την υποδοχή αιτήσεων. Στη συνέχεια, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση μία σειρά κριτηρίων, ώστε να προκύψουν οι λίστες των δικαιούχων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση επιδότησης για ηλιακό, προτεραιότητα στον σχετικό κατάλογο θα έχουν οι 35.000 επιλαχόντες του «Αλλάζω θερμοσίφωνα».
Επίσης, στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας, θα έχουν ενισχυμένο συντελεστή βαρύτητας οι αιτήσεις νοικοκυριών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στις οποίες καταγράφεται συχνή υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπτών ορίων σωματιδιακής ρύπανσης αρκετές φορές ετησίως σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας. Τόσο για την αγορά του εξοπλισμού όσο και για την εγκατάσταση, η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή voucher, τα οποία θα εξαργυρωθούν στους προμηθευτές του προγράμματος.
Οι προϋποθέσεις για ένταξη
Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε οικιακούς καταναλωτές. Δυνατότητα διεκδίκησης επιδότησης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, για την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη). Για την ίδια κατοικία, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης από περισσότερα από ένα φυσικά πρόσωπα.
Στις ενοικιαζόμενες και δωρεάν παραχωρούμενες κατοικίες, εφαρμόζονται ο Κανονισμός de minimis. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πριν τη χορήγηση της ενίσχυσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, για το ότι τα τρία τελευταία έτη δεν έχουν λάβει ενισχύσεις πάνω από 300.000 ευρώ.
Ο εξοπλισμός
Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας, επιδοτούνται μοντέλα αέρα-νερού, γεωθερμικά, καθώς και πολυδιαιρούμενα συστήματα. Η επιχορήγηση καλύπτει την προμήθεια του συνόλου του εξοπλισμού, δηλαδή στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας η εξωτερικής μονάδας, τα fan coil και οι σωληνώσεις.
Όσον αφορά τους ηλιακούς, δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης συστημάτων με χωρητικότητα άνω των 110 λίτρων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συσκευές θα πρέπει να είναι καινούριες και πιστοποιημένες, όπως και να καλύπτονται από τουλάχιστον διετή εγγύηση. Παράλληλα, επιδοτούνται και οι εργασίες εγκατάστασης.
Ποσοστά επιδότησης
Όσον αφορά τις αντλίες θερμότητας, η επιδότηση για την προμήθεια είναι 50% χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ (προ ΦΠΑ), ενώ και ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος με την ενίσχυση και πάλι κατά 50%. Το ίδιο ποσοστό επιδότησης ισχύει και για τις υπηρεσίες εγκατάστασης, με όριο τα 1.000 ευρώ.
Επομένως, ένας ωφελούμενος μπορεί να λάβει επιχορήγηση 5.000 ευρώ για τον εξοπλισμό, 1.200 ευρώ για τον ΦΠΑ προμήθειας του συστήματος, 1.000 ευρώ για τις υπηρεσίες και 240 ευρώ για τον ΦΠΑ υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 7.440 ευρώ.
Στην επιδότηση του ηλιακού προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια. Για δικαιούχους με ετήσιο ατομικό κάτω από 5.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000, το ποσοστό είναι 60%, με το πλαφόν στήριξης στα 840 ευρώ (προ ΦΠΑ). Ίδιο είναι το ποσοστό και για τις υπηρεσίες, με πλαφόν στα 180 ευρώ.
Για οικιακούς καταναλωτές με μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα, το ποσοστό επιδότησης είναι 50%, με πλαφόν για αγορά εξοπλισμού και υπηρεσίες στα 600 και 100 ευρώ, αντίστοιχα. Επομένως, το ανώτερο όριο στήριξης (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) είναι 1.041,60 ευρώ.
Κριτήρια αξιολόγησης
Εκτός από την προτεραιοποίηση των επιλαχόντων του «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (για την επιδότηση ηλιακού) και την πριμοδότηση των νοικοκυριών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου (για την επιδότηση αντλίας) οι αιτήσεις και για τις δύο συσκευές μοιράζονται τα υπόλοιπα κριτήρια αξιολόγησης.
Τα κριτήρια αυτά είναι είναι η ύπαρξη ΑΜΕΑ στο νοικοκυριό, ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών, καθώς και οι βαθμοημέρες (οι οποίες προσδιορίζονται με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα και αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής). Στην περίπτωση των αιτήσεων για ηλιακό, η ύπαρξη ΑΜΕΑ έχει συντελεστή βαρύτητας 30%, ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών 30% και οι βαθμοημέρες 40%.
Στις αιτήσεις για αντλία θερμότητας, η ύπαρξη ΑΜΕΑ έχει συντελεστή βαρύτητας 20%, ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών 20% και οι βαθμοημέρες 30%. Συντελεστή βαρύτητας 30% έχει η διαμονή σε ατμοσφαιρικά επιβαρυμένη Περιφέρεια (Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία).
πηγή: Aftodioikisi.gr