Στους 217.000 από 27 περιοχές θα φτάσουν οι κάτοικοι που θα χρειαστεί να απομακρυνθούν στο ενδεχόμενο που φαινόμενα Ντάνιελ ή Βαλένθια χτυπήσουν την Αττική. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης (11/12/24) στο ΠΕΣΥ Αττικής για την Πολιτική Προστασία, ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς: «Έχουμε καθορίσει 72 σημεία υψηλής επικινδυνότητας και αν φτάσουμε σε σημείο που περιμένουμε κάτι εξωπραγματικό αντίστοιχο ενός Ντάνιελ ή οτιδήποτε άλλο, η ενεργοποίηση ενός σχεδίου που αφορά 27 συγκεκριμένες περιοχές, εμπλέκει 217.000 κατοίκους οι οποίοι, αν χρειαστεί θα απομακρυνθούν και αν χρειαστεί θα φτάσουμε σε σημείο, ανάλογα με το πότε περιμένουμε το φαινόμενο αυτό, να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, να απαγορευτεί η κυκλοφορία σε οδικούς άξονες που έχουν παρατηρηθεί μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, με βάση το σχέδιο ‘Δάρδανος’», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής. Και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αν περιμένουμε φαινόμενο Βαλένθια Σάββατο βράδυ, στην Ιερά Οδό η πρόσβαση θα απαγορευτεί και τα μαγαζιά θα παραμείνουν κλειστά».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά σε περίπτωση έντονου πλημμυρικού φαινομένου το σχέδιο προβλέπει ότι «ενεργοποιούνται τρεις κύριοι σταθμοί Ελευσίνα, Μενίδι, Πειραιά και δύο επικουρικοί σταθμοί σε Ελληνικό και Παλλήνη και ένας σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, που έχει την ευθύνη τροφοδοσίας με έξτρα μηχανήματα όπου χρειάζεται». Όπως είπε, «κάθε σταθμός έχει μεγάλο αριθμό οχημάτων, ερπυστριοφόρων οχημάτων, γερανών, βάρκες, αντλίες, drone, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, βατραχάνθρωπους κλπ»
ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 47΄του βίντεο
Οι «επικίνδυνες» περιοχές
Όπως προβλέπει το ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (EL06) που έχει εκπονήσει η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ, και δημοσιεύει το aftodioikisi.gr οι «επικίνδυνες» περιοχές είναι οι εξής:
Λεκάνη Π. Κηφισού
Ένα ποσοστό 0,28% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα, το και το 0,28%, από μέτρια τρωτότητα. Από υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 25,26%, και από πολύ υψηλή το 74,18%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου / εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υδρογεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, προστατευόμενη περιοχή, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, αθλητικές εγκαταστάσεις, δομές πολιτικής προστασίας, υποσταθμός ΑΔΜΗΕ, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, βιομηχανίες και οι οικισμοί και Δήμοι Δ. Αγίου Δημητρίου (Άγιος Δημήτριος), Δ. Αγίων Ανάργυρων – Καματερού (Άγιοι Ανάργυροι), Δ. Αθηναίων (Αθήνα), Δ. Αλίμου
(Καλαμάκιον), Δ. Αμαρουσίου (Μαρούσι), Δ. Αχαρνών (Αχαρναί), Δ. Βριλησσίων (Βριλήσσια), Δ. Διονύσου (Κρυονέρι), Δ. Ηλιούπολης (Ηλιούπολη), Δ. Ιλίου (Ίλιον), Δ. Καλλιθέας (Καλλιθέα), Δ. Κηφισιάς (Κηφισιά), Δ. Λυκόβρυσης -Πεύκης (Λυκόβρυση), Δ. Μεταμορφώσεως (Μεταμόρφωση), Δ. Μοσχάτου – Ταύρου (Μοσχάτο και Ταύρος), Δ. Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη (Άγιος Ιωάννης Ρέντης), Δ. Παλαιού Φαλήρου (Παλαιό Φάληρο), Δ. Πειραιώς (Πειραιάς), Δ Περιστερίου (Περιστέρι), Δ. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος (Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδώνα), Δ. Φυλής (Άνω Λιόσια) και Δ. Χαλανδρίου (Χαλάνδρι).
Παράκτιες Περιοχές Γλυφάδας- Βούλας
Η κατακλυζόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από χαμηλή τρωτότητα σε ποσοστό 3,77% της κατακλυσθείσας περιοχής, ενώ το 49,06% χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα και το 47,17% από πολύ υψηλή τρωτότητα. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (δευτερεύοντος και τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου /εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, προστατευόμενες περιοχές και οι οικισμοί Αγία Μαρίνα και Κίτσι.
Παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας- Αναβύσσου- Παλαιάς Φώκαιας
Η κατακλυζόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα σε ποσοστό 73,4% της κατακλυσθείσας περιοχής, ενώ από πολύ υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 26,6%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (δευτερεύοντος εθνικού, τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμός ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, προστατευόμενη περιοχή, σταβλική εγκατάσταση, εκπαιδευτικά ιδρύματα, περιφερειακό ιατρείο και οι οικισμοί στον Δ. Σαρωνικού (Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια) και Δ. Λαυρεωτικής (Αρί, Ελαιοχώρι και Θορικό).
Χαμηλή ζώνη Λουτρακίου
Ένα ποσοστό 42,42% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα, το 18,18% από χαμηλή και το 9,09%, από μέτρια τρωτότητα. Από υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 15,15%, και από πολύ υψηλή, το 15,16%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου/εκκρεμούς δικτύου), περιοχές με καλλιέργειες, σταβλική εγκατάσταση, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Ιδιωτική Κλινική, υδρογεωτρήσεις και ο οικισμός του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων (Λουτράκι)
Περιοχή των Μεσογείων
Η κατακλυζόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα σε ποσοστό 73,5% της κατακλυσθείσας περιοχής, ενώ από πολύ υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 26,5%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (δευτερεύοντος εθνικού, τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου / εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, προστατευόμενη περιοχή, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, σταβλικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητική εγκατάσταση, υδρογεωτρήσεις και οι οικισμοί και Δήμοι Μαρκόπουλου Μεσογαίας (Αγία Τριάδα), Παλλήνης (Λεοντάριο), Ραφήνας – Πικερμίου (Ραφήνα) και Σπάτων – Αρτέμιδος (Άρτεμη).
Χαμηλές ζώνες ρεμάτων Μεγάρων – Ν. Περάμου
Ένα ποσοστό 15,34% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα, το 10,05% από χαμηλή και το 7,42%, από μέτρια τρωτότητα. Από υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 52,38%, και από πολύ υψηλή το 14,81%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου / εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικό ίδρυμα, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, υδρογεώτρηση και οι οικισμοί στο Δήμο Μεγαρέων (Κινέτα, Λάκκα Καλογήρου και Μέγαρα)
Χαμηλές ζώνες ρεμάτων Ασπροπύργου- Ελευσίνας
Ένα ποσοστό 5,39% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα, το 4,56% από χαμηλή και το 5,81%, από μέτρια τρωτότητα. Από υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 51,87%, και από πολύ υψηλή το 32,37%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου / εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μία εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, υδρογεωτρήσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, δομές πολιτικής προστασίας, δομές Υγείας, υποσταθμό ΑΔΜΗΕ, βιομηχανίες και οι οικισμοί στο Δήμο Ελευσίνας (Ελευσίνα, Μαγούλα και Νέος Πόντος) και Μάνδρας -Ειδυλλιας (Μάνδρα).
Χαμηλές ζώνες λεκάνης τεχνητής λίμνης Μαραθώνα
Η κατακλυζόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα σε ποσοστό 70,73% της κατακλυσθείσας περιοχής, ενώ από πολύ υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 29,27%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου / εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις και ο οικισμός Σταθμός Αφιδνών.
Παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα – Νέας Μάκρης
Ένα ποσοστό 2,66% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα, το 1,33% από χαμηλή και το 2%, από μέτρια τρωτότητα. Από υψηλή τρωτότητα χαρακτηρίζεται το 64%, και από πολύ υψηλή το 30%. Από την πλημμύρα επηρεάζεται τμήμα του οδικού δικτύου (δευτερεύοντος και τριτεύοντος εθνικού, πρωτεύοντας και δευτερεύοντος επαρχιακού και ανεπιβεβαίωτου / εκκρεμούς δικτύου), τμήμα της ζώνης που έχει χαρακτηριστεί ως αναπτυγμένη τουριστικά με χαρακτηρισμό ως Μητροπολιτικές Περιοχές, περιοχές με καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υδρογεωτρήσεις, προστατευόμενες περιοχές, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, αθλητική εγκατάσταση και οι οικισμοί στο Δήμο Μαραθώνα (Άγιος Παντελεήμων, Βρανάς, Μαραθώνας Νέα Μάκρη και Σχινιάς).
Πηγή: Aftodioikisi.gr