«Επελαύνει» η γρίπη χωρίς να προχωρά ο απαραίτητος εμβολιασμός

Εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν οι πέντε από τους συνολικά 26 ανθρώπους που έχουν πεθάνει λόγω της γρίπης. Η εποχική γρίπη βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθώς καταγράφονται διαρκώς νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 144 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Για μια ακόμη χρονιά, όμως, οι Ελληνες δεν εμβολιάζονται, παρά το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητο από τους γιατρούς. Μόλις το 21% του συνόλου των ασθενών που έχουν νοσήσει, είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Από το σύνολο των 26 που πέθαναν, μόνο το 23% ήταν εμβολιασμένο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πιο συγκεκριμένα, η γρίπη έχει οδηγήσει σε ΜΕΘ 86 άνδρες και 49 γυναίκες, με ένα εύρος ηλικιών από ενός έως 98 έτη και μέση ηλικία τα 67,6 έτη. Τα 126 (93,3%) από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, το 1 (0,7%) στον ιό γρίπης τύπου Β, ενώ σε 8 (5,9%) κρούσματα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 90 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Αλλοι εννέα άνθρωποι, παρότι βαριά κρούσματα γρίπης, δε νοσηλεύτηκαν στην Εντατική.

Σε σχέση με τους 26 καταγεγραμμένους θανάτους, οι 21 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι πέντε σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία τα 73,2 έτη. Από τα 25 (96,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, από το 1 (3,8%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 18 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου