Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Αγ. Βαρβάρας: “ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΛΜΑ”

.

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ. Βαρβάρας

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΛΜΑ

28η Οκτωβρίου ημέρα που φέρνει στη μνήμη μας τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι τόλμησαν να αντισταθούν στις παράλογες απαιτήσεις των ξένων κατακτητών. Ημέρα που κηρύττεται ένας πόλεμος ο οποίος αντί να προκαλεί τον φόβο και τον πανικό μετατρέπεται σε γιορτή και πανηγύρι. Που βρίσκει τους Έλληνες κάθε ηλικίας στους δρόμους να ξεπροβοδίζουν τους φαντάρους μας οι οποίοι με το χαμόγελο στα χείλη ξεκινάνε για το μέτωπο.
.
Η 28η Οκτωβρίου είναι μία επέτειος η οποία εκτός από τον ηρωισμό, το θάρρος και την ανδρεία έχει να μας δείξει και την σημασία της έννοιας τολμώ.
.
Τόλμησε ο Ι. Μεταξάς τα χαράματα αυτής της ημέρας, να απαντήσει στον πρέσβη της φασιστικής Ιταλίας Γκράτσι το «ΟΧΙ», εκφράζοντας έτσι τα αισθήματα καθολικής αντίστασης ενός λαού.
.
Τόλμησε ολόκληρος ο ελληνικός λαός να αντισταθεί στις πανίσχυρες ιταλικές δυνάμεις, σε μια στιγμή που ισχυρότερες χώρες έβλεπαν ουσιαστικά ανήμπορες το μαύρο πέπλο του ναζισμού και του φασισμού να πέφτει βαρύ επάνω από την Ευρώπη.
.
Τόλμησε η Εκκλησία πολλές φορές και με πολλούς τρόπους απέναντι στον εισβολέα και κατακτητή. Όπως το όχι που είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή παράδοσης των Αθηνών στους Γερμανούς.
.
Όλοι αυτοί τόλμησαν γιατί πίστευαν στο δίκαιο του αγώνα αισθανόμενοι βαρύ το χρέος προς τα ιερά και όσια της φυλής μας. Είχαν σύμμαχο την Υπέρμαχο στρατηγό η οποία τους σκέπαζε σε αυτόν τον άνισο μα δίκαιο αγώνα.
.
Να λέει κάποιος «ΌΧΙ» δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όταν οι άλλοι έχουν υποταχθεί κι’ έχουν σκύψει το κεφάλι. Όταν γνωρίζεις ότι αυτό μπορεί να το πληρώσεις ακόμα και με την ίδια σου την ζωή. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Θέλει ψύχη, πίστη και αποφασιστικότητα.
.
Μέχρι να πεις το όχι, όλα φαντάζουν δύσκολα και ακατόρθωτα. Αλλά όταν το πεις τότε δεν υπολογίζεις τις δυσκολίες. Τότε γιγαντώνεται η θέληση, δυναμώνει η ψυχή και στο τέλος αναδεικνύεται ο ελεύθερος άνθρωπος.
.
Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ. Βαρβάρας