Παντελής Πρεντάκης: ΠΑνελλήνια ΣΟβαρότατη Καινοτομία

.
Η καινοτόμος διαδικασία της τηλεμαχίας των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει μετά από πολύ καιρό, μια καθαρά πολιτική συζήτηση στην τετριμμένη καθημερινότητα μας.
.
Δεν έχει μεγάλη σημασία αυτός καθ’ αυτός ο υποκείμενος πολιτικός χώρος, το ΠΑΣΟΚ, που δεν φοβήθηκε να το πράξει, αλλά κυρίως το ότι δημιουργείται και πάλι τετελεσμένο για όλα τα κόμματα, που μάλλον θα το ακολουθήσουν κι αυτά στο μέλλον.
.
Έτσι άλλωστε, έγινε και με την επιλογή αρχηγού από την βάση που είχε ξεκινήσει και πάλι από τον ίδιο χώρο.
.
Και είναι σαφές ότι δεν βγαίνει κερδισμένο μόνο το ΠΑΣΟΚ και οι τωρινοί υποψήφιοι του, από την συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, αφού δίνει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να διαμορφώσει άποψη σε πολύ πρώιμο στάδιο για τον εν δυνάμει επικεφαλής της αντιπολίτευσης ή ακόμα και για τον πιθανό πρωθυπουργό της χώρας, την οποία θα κληθεί μελλοντικά να την εκφράσει.
.
Κατά τα λοιπά, έγινε σαφές ότι σε γενικές γραμμές και παρά την προεκλογική ένταση, επικρατεί ενωτικό κλίμα στον χώρο, εκτός ίσως από μια πιθανή προαναγγελθήσα αποχώρηση της κ. Γιαννακοπούλου, όχι αν χάσει την προεδρία, αλλά αν επανεκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης και την παραγκωνίσει.
.
Είναι πολύ σημαντικό ότι κατατέθηκαν σκέψεις ακόμα και για συνταγματική αναθεώρηση ως προς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την σημερινή παντοδυναμία του Πρωθυπουργού, όπως επίσης για την άσκηση του βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα, για την αντιμετώπιση της Τουρκίας κ.α.
.
Το κλίμα, παρά τις όποιες λίγες “μπηχτές”, ήταν καλό, με συγκροτημένες απαντήσεις που κάλυπταν τις σχετικές ερωτήσεις.
.
Βεβαίως, υπήρχαν και περιπτώσεις που κάποιος υποψήφιος δεν καταλάβαινε ή δεν ήθελε να καταλάβει κάποιες ερωτήσεις, όπως και γενικόλογες κι αόριστες τοποθετήσεις.
.
Η πλειοψηφία των υποψηφίων ανήκει στην γενιά των 45αρηδων (Ανδρουλάκης, Δούκας, Γιαννακοπούλου), ενώ μαζί με τους υπόλοιπους (Κατρίνης 49, Γερουλάνος 58 και Διαμαντοπούλου 65) δίνουν ένα πολύ ελπιδοφόρο χαμηλό μέσο ηλικιακό όρο σε σχέση με παλαιότερες εποχές.
.
Οι σπουδές αλλά και οι ειδικότητες των συμμετεχόντων (τέσσερεις μηχανικοί, ένας οδοντίατρος και μόλις μία δικηγόρος), μάλλον συνέβαλλαν στην ουσιαστικότερη συζήτηση των θεμάτων που τέθηκαν.
.
Από τους 6 υποψηφίους μόνο δύο (Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος) έχουν μέχρι και υπουργική θητεία, ένας ευρωπαϊκή και εθνική βουλευτική θητεία (Ανδρουλάκης), δύο μόνο μέχρι βουλευτική θητεία (Κατρίνης, Γιαννακοπούλου), ενώ τέλος ένας μέχρι δήμαρχος (Δούκας).
.
Και οι 6 έθεσαν αυστηρά και απόλυτα την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, στην βάση ενός σοσιαλδημοκρατικού κινήματος με σημείο αναφοράς το αρχικό ΠΑΣΟΚ του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου.
.
Ακούστηκαν κάποιες λίγες προσωπικές αναφορές, πικρίες και παράπονα, που όμως δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το κύριο ύφος της διαδικασίας.
.
Ο κ. Ανδρουλάκης έμμεσα αναζήτησε την αναγνώριση και το σεβασμό για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος και την σταθεροποίηση του στην πολύ δύσκολη θητεία μετά την Φώφη Γεννηματά και το βαρύ κλίμα για το ΠΑΣΟΚ που είχε δημιουργηθεί. Μάλιστα με πολύ τακτ πέρασε το μήνυμα ότι οι Κατρίνης, Δούκας και Γιαννακοπούλου αναδείχθηκαν κι εξελίχθηκαν επί της θητείας του.
.
Ο κ. Γερουλάνος με το δικό του ιδιαίτερο ύφος κατέθεσε με τον άρτιο λόγο του τις περισσότερες από τις ιδέες του για όλα τα ζητούμενα, σε χαμηλούς τόνους, χωρίς να αποφύγει βέβαια κάποιες αιχμηρές βολές προς την κ. Διαμαντοπούλου.
.
Η κ. Διαμαντοπούλου μάλλον βρέθηκε σε αμυντική θέση ως προς την 12χρονη αποχή της από την πρώτη γραμμή, ενώ με ηρεμία έδειξε την γνώση και την εμπειρία της, υπερβάλλοντας ωστόσο ως προς το Δίκτυο που διαχειρίζεται. Έθεσε με σαφή τρόπο ως πήχυ μιας επιτυχημένης εκλογικής αναμέτρησης, τους 400.000 ψηφοφόρους.
.
Ο κ. Κατρίνης, χωρίς σημειώσεις, απάντησε στις ερωτήσεις που του ετέθησαν, με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και δείχνοντας καλή γνώση των θεμάτων. Βεβαίως, δεν παρέλειψε κι αυτός να ρίξει τις ατάκες του στους συνυποψηφίους του, κρατώντας πάντα την τελευταία λέξη.
.
Η κ. Γιαννακοπούλου μάλλον εστίασε στις προσωπικές της διαφορές με την προεδρία του κ. Ανδρουλάκη, ενώ προέβαλε έντονα την επιλογή της να χρεώσει ως αποτυχία την πορεία του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αποκλειστικά στον πρόεδρο, λίγα λεπτά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι απαντήσεις της έβγαιναν μάλλον πιο δύσκολα για θέματα που δεν είχε ασχοληθεί, καταφεύγοντας σε γενικόλογες αναφορές. Ανέφερε όμως, επωνυμίες μέσων ενημέρωσης που την έχουν αποκλείσει, όπως είπε.
.
Τέλος, ο κ. Δούκας, παρότι αξιόλογος καθηγητής του Πολυτεχνείου και με εξαιρετικό ύφος, μάλλον φάνηκε πιο άπειρος από όλους. Σίγουρα όμως, έδειξε ότι το μέλλον μάλλον του ανήκει.
.
Σε κάθε περίπτωση, ένας υγιές πολιτικό κλίμα απαιτεί εκτός από μια σταθερή κυβέρνηση, μια ή περισσότερες σταθερές αντιπολιτεύσεις.
.
Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τα πολύ δύσκολα προηγούμενα χρονιά, δείχνει ότι αποτελεί μια αναγκαία πολιτική συνιστώσα της κοινωνίας.
.
Είναι δεδομένο ότι απαιτείται η επιστροφή του πολιτικού λόγου, των ιδεολογιών, των ιδεολογικών διαφόρων και της συμμετοχής στη βάση της γνώσης, της εμπειρίας και της ιστορίας.
.
Η ζωή του πολίτη μπορεί να γίνει καλύτερη μόνο αν το θέλει ο ίδιος, μόνο αν ενδιαφέρεται ο ίδιος, μόνο αν ελέγχει ο ίδιος, μόνο αν είναι καλά πληροφορημένος. Κι αυτό σήμερα είναι και εφικτό και απαραίτητο!
.
Παντελής Πρεντάκης