Δελτίο τύπου για τη σύσκεψη των Ενώσεων Γονέων Δυτικής Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 15/9/2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Ενώσεων Γονέων της Δυτικής Αθήνας. Σε αυτή συμμετείχαν Σύλλογοι Γονέων, καθώς και τα σωματεία εκπαιδευτικών της Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας της Δυτικής Αθήνας.
Η σύσκεψη ήταν μαζική και έγινε με αφορμή τις δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας και σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων των γονέων και των καθηγητών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Καταδικάστηκε από το σύνολο όσων συμμετείχαν η πρακτική του Υπουργείου Παιδείας, που στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της εξοικονόμησης πόρων στοιβάξει τα παιδιά μας σε τμήματα με 25-28 μαθητές. Ενώ δεν διστάζουν μέσω του κλεισίματος κατευθύνσεων να μετακινούν μαθητές από τον έναν Δήμο στον άλλον όπως έγινε σε μεταξύ σχολείων του Περιστερίου και των Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν και άλλα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, όπως οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, η μη κάλυψη στο 100% των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, όπως και ότι δεν έχει ξεκινήσει το ολοήμερο πρόγραμμα σχεδόν σε κανένα σχολείο στην Δυτική Αθήνα.
Επίσης συζητήθηκαν και άλλα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία των παιδιών μας, όπως η κακή κατάσταση των κτηριακών υποδομών, που επικρατεί σχεδόν στο σύνολο των σχολείων, η έλλειψη αντισεισμικού ελέγχου, η έλλειψη πυρασφάλειας, η έλλειψη έργων, με αίθουσες διδασκαλίας μέσα σε container , σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια κ.α.
Σε γενικές γραμμές συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τα παιδιά μας.
Τέθηκαν και σκέψεις, προτάσεις σχετικά με την οργάνωση του κοινού αγώνα γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξουν οι αντίστοιχες πιέσεις και να δοθούν λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν.
Αποφασίσαμε:
• Συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 16/9/24 στο Υπουργείο Παιδείας, όπου είχε ήδη αποφασιστεί από τις Ενώσεις γονέων Περιστερίου και Αγιών Αναργύρων για την μετακίνηση των μαθητών από το 2ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων στο 11ο Λύκειο Περιστερίου και το ανάποδο, αλλά και την μετακίνηση μαθητών του 3ου Λυκείου Περιστερίου σε άλλο σχολείο. Στην συγκέντρωση αυτή έγινε συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα. Ενώ έπειτα από πίεση ορίστηκε συνάντηση και με τις 7 Ενώσεις Γονέων για τις 25 Σεπτέμβρη όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, έχουν αποτέλεσμα.
• Να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα από τις Ενώσεις Γονέων που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του κάθε Δήμου.
Το σημαντικότερο που συμφωνήσαμε είναι ότι δεν σταματάμε!!
Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών μας!!!
Αγωνιζόμαστε για:
 Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων των τμημάτων, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τώρα.
 Να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά με προσλήψεις.
 Να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική να μεταφέρονται οι μαθητές από το ένα σχολείο στο άλλο , από έναν δήμο σε άλλον. –
Να ανοίξουν όλες οι κατευθύνσεις και οι ειδικότητες.
 Τώρα αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.
.
Συνεχίζουμε να παλεύουμε για το σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας…
.
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΛΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ