.
Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, με πολλά οφέλη αφού εκτός των άλλων αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων αλλά και προβολής των περιοχών που δεν έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Γίνεται ωστόσο σήμερα πολύς λόγος για τις καταστροφικές τοπικές επιδράσεις του τοπικού κοινωνικού ιστού, την επίδραση στις τιμές στέγασης και εστίασης. Είναι γεγονός ότι από τον τουρισμό επωφελούνται μόνο ορισμένοι.
Γεννάται το ερώτημα εάν θα μπορούσε ένας μη προνομιούχος δήμος όπως της Αγίας Βαρβάρας, να αναζητήσει μερίδιο στο τουριστικό συνάλλαγμα και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, χωρίς να διαταραχτεί ο τοπικός κοινωνικός ιστός. Η Αγία Βαρβάρα είναι ήδη γνωστή για τον ναό της ομώνυμης Αγίας και το πανηγύρι που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία και εισροή κόσμου, κατά τον εορτασμό του ονόματος της Αγίας Βαρβάρας. Πέραν αυτού όμως, ο δήμος πάρα τις προσπάθειες, δεν έχει να επιδείξει κάποια δραστηριότητα για τον προσπορισμό πλούτου ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν οι οικονομικά αδύναμοι. Θα μπορούσε ο δήμος να παίξει συντονιστικό ρόλο ώστε να φέρει σε επαφή όλους τους φορείς για να προωθηθεί μια τέτοια ιδέα; Να πούμε εδώ ότι εκτός του Ιερού ναού της Αγίας Βαρβάρας που αποτελεί Προσκυνηματικό χώρο των απανταχού Ορθοδόξων, ο δήμος Αγίας Βαρβάρας έχει συνδέσει το όνομα του με το Ιερό Ναο των Αγίων Αναργύρων στο πρώην λεπροκομείο και την δράση των Οσίων Νικηφόρου του Λεπρού και Ευμενιου Σαριδάκη.
Με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής, της Αρχιεπισκοπής, του εμπορικού επιμελητηρίου και των προϊσταμένων του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Βαρβάρας αλλά και την συνδρομη τουριστικών γραφείων που διαθέτουν πούλμαν, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο αριθμός των επισκεπτών να πολλαπλασιαστεί ακόμα και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο.
Ο δήμος από την πλευρά του οφείλει να έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό, ώστε να διατηρήσει το σεβασμό στην πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία, να προστατέψει το τοπίο, τις υποδομές, να ρυθμίσει θέματα στάθμευσης των Ι.Χ. και πούλμαν που θα προκύψουν με την εισροή κόσμου, να ελέγχει αυστηρά τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για τυχόν παραβάσεις, ειδικά στην κατάληψη δημοσίου χώρου. Ας μην παραλείψουμε να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβανομενη τη σημασία να αποφευχθούν οι καταστροφικά τοπικές επιδράσεις του υπερτουρισμού, σχεδιάζει ρυθμίσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση. Άρα τυχόν φόβοι ότι θα διαταραχθούν οι ισορροπίες με αύξηση των ενοικίων στην περιοχή κλπ, μάλλον είναι αβάσιμοι. Εν κατακλείδι, με προσεκτική οργάνωση και συνεργασία των αρμοδίων φορέων, ο δήμος μας έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει προσκυνητές οι οποίοι θα ενισχύσουν τη τοπική οικονομία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα αναδείξουν τον δημο μας σε αυτοτελή προορισμό, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις ώστε να εργαστούν με υπευθυνότητα πάνω σε αυτό και να χτίσουν τα θεμέλια.
Έτσι, μπορεί το όνομα του δήμου μας να γινει συνώνυμο της επιτυχίας.
Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Αγίας Βαρβάρας
.
Δημοσιεύτηκε στο ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ