Στους γονείς θα καταλήγει ο λογαριασμός από όποιες ζημιές μπορεί να πραγματοποιήσουν μαθητές στα σχολεία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Ειδικότερα, όσον αφορά το μέτρο της αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία από γονείς που προωθεί από φέτος η κυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης αφού ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί, στη συνέχεια εξήγησε πως θα λειτουργήσει. Ειδικότερα σημείωσε ότι αρμόδιος για τον καταλογισμό των ζημιών θα είναι ο σύλλογο διδασκόντων στο σχολείο. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα ενημερώνουν τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Στην εξίσωση λοιπόν μπαίνουν και οι δήμοι γιατί τα σχολεία ανήκουν στους Δήμους. Ο δήμος θα υπολογίζει το ύψος της ζημιάς. Και από κει και πέρα αν ο γονιός δεν θελήσει να πληρώσει τη συγκεκριμένη ζημιά, αυτό πλέον θα πηγαίνει στην εφορία με αποστολέα το δήμο και θα βεβαιώνεται από εκεί. Με τελικό οφειλέτη των κηδεμόνα. «Για κάθε πράξη υπάρχουν συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Αυστηρότερες ποινές για τους μαθητές
Σε ότι αφορά τους κανόνες λειτουργίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο υπουργός Παιδείας για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, τόνισε ότι απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση τους ενώ αναφέρθηκε και στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός «το κινητό στην τσάντα». Εξήγησε ότι άπαξ και χρησιμοποιήσει ένας μαθητής το κινητό τηλέφωνο ή φανεί ότι κρατάει ένα κινητό θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο συνεπειών.
Αφού ανέφερε ότι και παλιά υπήρχε μια εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα όμως δεν είχε συνεπαγόμενες συνέπειες για τη χρήση τους, στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στην εμφανή κατοχή και χρήση προβλέπεται η ποινή της μιας μέρας αποβολή ενώ άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, αυτός ο οποίος βιντεοσκοπεί το πρόσωπο θα αλλάζει σχολείο.
Αυτά τα μέτρα από την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, όπως υπήρχε στα δικά μας χρόνια, μέχρι μέτρα που αφορούν την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι ένα πλαίσιο συνεπειών που μας ζητούσαν κυρίως οι ίδιοι οι καθηγητές κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και επεσήμανε ότι αυτά αποτελούν εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα ισχύσουν για τις απουσίες λέγοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος που προσμετρώνται. Τόνισε ότι μέχρι πέρσι ήταν ένας συνολικός αριθμός, δεν υπήρχαν δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αυτό γίνεται για να μην έχουμε άδεια σχολεία και ειδικά άδεια Λύκεια κατά το τέλος της σχολικής χρονιάς σε κάποιες περιπτώσεις.
πηγή: Aftodioikisi.gr