Golden Visa και Airbnb επιδεινώνουν τη στεγαστική κρίση

Το στεγαστικό ζήτημα έθεσε στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Αθηναίων, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της «ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» Κώστας Παπαδάκης.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, “η στεγαστική κρίση αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της Αθήνας τόσο όσον αφορά την ποσοτική διάσταση (Έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων για χρήση πρώτης κατοικίας, υψηλά μισθώματα) όσο και όσον αφορά την ποιοτική του διάσταση (αφόρητες συνθήκες ζωής, ενεργειακή φτώχεια, υπερδόμηση, περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, κυριαρχία εμπορικών χρήσεων, τραπεζοκαθισμάτων και ηχορρύπανσης)”, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί για το ποια στοιχεία διαθέτει ο Δήμος της Αθήνας για το εν λόγω ζήτημα και ποιες διεκδικήσεις σκοπεύει να προβάλει απέναντι στην κυβέρνηση.

Η Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μαρία Ευαγγελίδου, απαντώντας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, “πράγματι δεν είμαστε κυβέρνηση και δεν μπορούμε να κάνουμε την κυβέρνηση αλλά απ΄ την άλλη μεριά μπορούμε, πέρα από τις διεκδικήσεις να επεξεργαστούμε προτάσεις και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε και είναι μία καλή αφορμή. Ξεκινήσαμε με πρωτοβουλία του δημάρχου που έχει και ειδικούς συμβούλους πάνω στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής, είναι δύσκολο να ασκήσουμε στεγαστική πολιτική και να την  επεξεργαστούμε, όπως θα έπρεπε διότι δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία καθαρά που να ασχολείται μ΄αυτό – χαρακτηριστικό γενικά της Αυτοδιοίκησης – καθώς δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική στους δήμους. Πράγματι έχουν ανεβεί οι τιμές αλλά αυτό είναι κάτι διεθνές και αυτό θα αντιμετωπιστεί από το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που εκπονείται αυτή τη στιγμή. Θα έρθει σύντομα μέσα στον Σεπτέμβριο στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα αυτό. Πολλές προτάσεις ο δήμος δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει όπως η πλήρης απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όσον αφορά στην κατάργηση της Golden Visa, συμφωνώ στο να καταργηθεί πλέον.”

πηγή: Aftodioiksi.gr