.
Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» από 10 εκατ. σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, επιδότηση ενοικίου για 24 μήνες με δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνια επιδόματος στέγασης σε πρώην ωφελούμενους, επαγγελματική κατάρτιση και συμβουλευτική για την εύρεση εργασίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, με απόφαση (ΦΕΚ/20-8-2024/φ.4766) της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη με την οποία το υφιστάμενο πρόγραμμα διευρύνεται και βελτιώνεται.
Λαμβάνοντας υπόψιν της την εκτίναξη του κόστους στέγασης και τη δυσκολία εύρεσης κατοικιών, η αρμόδια υπουργός προχώρησε στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από τα 10 στα 15 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2025 προκειμένου να αυξηθεί και ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών από 550 σε 700.
Κατ΄επέκταση, αυξήθηκαν και οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά με τον αριθμό των μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού, κατά 50 ευρώ και εντάχθηκαν δυο νέες κατηγορίες ωφελούμενων:
οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο
οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
Αναλυτικά, στην απόφαση προβλέπεται:
Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ενοίκιο έως του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως, από 250 ευρώ.
Για νοικοκυριό με δυο μέλη έως του ποσού των 350 ευρώ μηνιαίως, από 300.
Για νοικοκυριό με 3 και περισσότερα μέλη έως του ποσού των 400 ευρώ μηνιαίως, από 350.Οι δαπάνες οικοσκευής αυξάνονται κατά 200 ευρώ και διαμορφώνονται:
από τα 1000 στα 1.200 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό,
από τα 1100 στα 1300 για νοικοκυριό δυο μελών και
από 1500 από 1300 για τρία μέλη.
Ίδια αύξηση και ίδια ποσά για δαπάνες κοινοχρήστων και λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Για τη νέα κατηγορία δαπανών που αφορά στις επισκευές και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
Έως τα 900 για μονομελές νοικοκυριό,
Έως τα 1.000 για νοικοκυριό δυο μελών και
Έως τα 1.200 για τρία μέλη.
Δικαιούχοι του νέου προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» είναι:
Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,
Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης.
Στόχος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε 60 Δήμους της χώρας. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η συμμετοχή φορέων του Υπουργείου Υγείας που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, αντιμετώπιση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτώμενων ατόμων από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παίγνια και κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις (ΟΚΑΝΑ ΚΕΘΕΑ). Στόχος είναι η ένταξη σε επιδοτούμενη εργασία και κατάρτιση του 40% των ενηλίκων ωφελούμενων (με υποχρεωτικό κατώτατο δείκτη για τους φορείς υλοποίησης το 30%).
Στο νέο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» έγινε προσθήκη δαπανών ψυχαγωγίας για τα ωφελούμενα νοικοκυριά:
έως 30 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και
έως 50 ευρώ για λοιπές κατηγορίες.
Επίσης, αυξήθηκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ωφελούμενων κάθε σχεδίου. Ειδικότερα, μειώνεται σε 1 ανά 15 ωφελούμενα νοικοκυριά η κάλυψη από κοινωνικό λειτουργό από 20 που ήταν την προηγούμενη περίοδο.
Παράλληλα, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή του θεσμού του Υποστηρικτή Ομοτίμων. Ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα και προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ενεργοποίηση των ωφελούμενων στο πρόγραμμα, πλέον προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης ενός ατόμου με εμπειρία αστεγίας, του Υποστηρικτή Ομοτίμων (peer supporter).
Τέλος, προστέθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης έως 2 ομαδικών συνεδριών μηνιαίως για τους απασχολούμενους στο πρόγραμμα Κοινωνικούς Λειτουργούς ενώ αυξήθηκε και ο ελάχιστος αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών, ανά σχέδιο χρηματοδότησης από 10 σε 15 νοικοκυριά.
Πηγή: Aftodioikisi.gr