Άμεσες αναμένονται να είναι οι συνέπειες της πρόσφατης μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια δασικού όγκου πρόκειται να επιδεινώσει τις κλιματικές συνθήκες σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο από τους επόμενους κιόλας μήνες
Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές, καθώς οι φωτιές θα επηρεάσουν και την οικονομία των νοικοκυριών, αυξάνοντας τις ενεργειακές τους δαπάνες, ενώ μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για μία νέα καταστροφή, με την εκδήλωση πλημμυρών σε αρκετά σημεία των πληγεισών περιοχών.
Παράλληλα, άλλο ένα μελανό σημείο είναι και η επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα. Οι νέες έρευνες εντοπίζουν πως οι περιαστικές πυρκαγιές μπορούν να υποβαθμίζουν τον αέρα μίας πόλης μέχρι και πολλούς μήνες αφότου εκδηλώθηκαν και ανεξαρτήτως βροχής.
Ενώ οι φλόγες μαίνονταν, υπήρξε μεγάλη διασπορά καπνού και στάχτης σε όλη την Αττική, με αποτέλεσμα στη Γλυφάδα, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη φωτιά, να καταγράφονται έως και 200 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το ασφαλές όριο είναι τα 20.
«Σε άλλες περιοχές της Αττικής, η κατάσταση ήταν χειρότερη. Με τις φωτιές, η ποιότητα του αέρα υποβαθμίζεται λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και σε αυτές τις πυρκαγιές, σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου που θέτει ο ΠΟΥ κατά είκοσι φορές», όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και μελος της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματικη αλλαγή, Κωνσταντίνος Καρτάλης, μιλώντας στη Real News.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Σταματούλα Τσικρικά, επεσήμανε ότι «το κύριο στοιχείο που παράγει η φωτιά, είναι διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρο.
Όμως, η ανησυχία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι λόγω όσων κάηκαν κοντά στον αστικό ιστό, στην ατμόσφαιρα εκλύθηκαν σωματίδια από πάρα πολλά χημικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό μείγμα, το οποίο μπορεί να επιτίθεται ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα μέρη του βρογχικού συστήματος».
Βάσει στοιχείων του ΕΚΠΑ, οι πυρκαγιές επιβαρύνουν το κλίμα της Αττικής αλλά και το μικροκλίμα της Αθήνας, καθώς η απώλεια δασικών εκτάσεων χτυπά το θερμικό περιβάλλον, περιορίζοντας τη δροσιστική επίδραση των δέντρων και αποδυναμώνοντας τους λεγόμενους διαδρόμους αερισμού, δηλαδή τη ροή αερίων μαζών λόγω της επικοινωνίας πράσινων χώρων μεταξύ τους.
«Με άλλα λόγια, μειώνεται η ανθεκτικότητα του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας στις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες, δηλαδή το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην πράξη, αν το 2025 προκύψει ένας αντίστοιχος καύσωνας με τον εφετινό, η θερμική δυσφορία θα είναι αυξημένη και οι συνέπειες στον πληθυσμό και τις παραγωγικές δραστηριότητες περισσότερες», προσέθεσε ο κ. Καρτάλης.
«Μόνο ένα δέντρο, κάτω από τη σκιά του, μπορεί να ρίξει έως και τρεις βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σκεφτείτε ποια είναι η κατάσταση τώρα, που έχουν χαθεί τόσα δέντρα, τα οποία δεσμεύουν τα σωματίδια και απελευθερώνουν οξυγόνο.
Η απώλεια δάσους δεν πρέπει να θεωρείται οριστική. Αντίθετα, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερος κόπος και χρήμα, για να κερδίσουμε ξανά όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του πρασίνου που κάηκε. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η απώλεια των δασών γίνει μόνιμη, τότε θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών που ευθύνονται για την υπερθέρμανση της Αττικής», υπογράμμισε ο καθηγητής Δασολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Βασίλης Δρόσος.
πηγή: Aftodioikisi.gr